• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Προκαταλήψεις και μύθοι περιπλέκουν τη θεραπεία της ψωρίασης

Η ψωρίαση προσβάλλει 125 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως, ενώ σε 200.000 ανέρχονται οι πάσχοντες στην Ελλάδα.

Η ψωρίαση προσβάλλει 125 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως, ενώ σε 200.000 ανέρχονται οι πάσχοντες στην Ελλάδα. Δεν είναι απλώς μια δερματική νόσος, αλλά μια ασθένεια που υποβαθμίζει ποιοτικά τη ζωή των ασθενών, ενώ μια σειρά μύθων γύρω από αυτή δυσκολεύει περαιτέρω τις προσωπικές και επαγγελματικές τους σχέσεις, επισημαίνει η Επαγγελματική Ένωση Ελλήνων Δερματολόγων-Αφροδισιολόγων (ΕΕΕΔΑ) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Ψωρίαση (29/10).


Η ΕΕΕΔΑ επισημαίνει τη σοβαρότητα της ψωρίασης, καθώς πρόκειται για μια αυτοάνοση χρόνια νόσο που συνυπάρχει με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα. Τα συνήθη σημεία εκδήλωσής της είναι το τριχωτό της κεφαλής, τα γόνατα, οι αγκώνες, τα νύχια, ενώ στην περίπτωση που προσβάλλονται οι αρθρώσεις του σώματος μιλάμε για ψωριασική αρθρίτιδα. Επιπλέον, η κλινική εικόνα αποτελεί πηγή περισσοτέρων προβλημάτων. 

Πέραν του φόβου των συνοδών ασθενειών (μεταβολικά νοσήματα όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης είναι στην περίπτωση αυτή συχνότερα), οι ασθενείς με ψωρίαση βιώνουν την προκατάληψη και τον κοινωνικό αποκλεισμό, ως συνέπεια των κλινικών εκδηλώσεων της νόσου. 

Η απομόνωση γεννά αισθήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης και ντροπής, άγχος και κατάθλιψη, και οι ασθενείς παγιδεύονται σε έναν φαύλο κύκλο που επηρεάζει δραματικά τις διαπροσωπικές τους σχέσεις.

Επιθυμώντας να σταθεί στο πλευρό των ασθενών με ψωρίαση, η ΕΕΕΔΑ τονίζει την ανάγκη καταπολέμησης της προκατάληψης, μέσω της αποτελεσματικής ενημέρωσης τόσο των ασθενών όσο και του ευρέος κοινού, όσον αφορά τα χαρακτηριστικά αλλά και τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις για τη νόσο. 

Η διάλυση μύθων όπως λόγου χάρη ότι η ψωρίαση είναι μεταδοτική ή δημιουργείται από ελλιπή σωματική υγιεινή είναι το πρώτο βήμα, το οποίο θα διευκολύνει την αποστιγματοποίηση των ασθενών. Επιπλέον, η γνώση επιστημονικών εξελίξεων (λόγου χάρη, μια σειρά από βιολογικές θεραπείες που επιτυγχάνουν μακροχρόνια ύφεση των συμπτωμάτων της ψωρίασης είναι πια διαθέσιμες), καθώς και η διαρκής ενημέρωση για την έρευνα σχετικά με τη νόσο αποτελεί το δεύτερο βήμα προς την καταπολέμηση της άγνοιας ή των μύθων που τη συνοδεύουν, την αποκάλυψη των σωστών διαστάσεων της νόσου και την επίτευξη καλύτερου κλινικού αποτελέσματος. 

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕΕΔΑ πρόκειται να ξεκινήσει σύντομα καμπάνια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για το ρόλο του δερματολόγου, σε μια προσπάθεια να ενημερώσει ουσιαστικά για μύθους και αλήθειες σχετικές με νοσήματα του δέρματος.

Η Μαρία Λουκάτου, πρόεδρος της ΕΕΕΔΑ, επισημαίνει ότι «είναι απαραίτητο να συνδυάσουμε τη βαθύτερη γνώση αφενός της φύσης της νόσου και αφετέρου των ιδιαίτερων προβλημάτων και αναγκών των ασθενών με την όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη διάχυση της πληροφορίας. Οι ασθενείς με ψωρίαση πολεμούν σε δύο μέτωπα. Αντιμετωπίζουν τις ποικίλες κλινικές εκδηλώσεις της νόσου και τον στιγματισμό του περιβάλλοντός τους. Μόνο εφόσον επέμβουμε και στα δύο αυτά επίπεδα μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα χαρίσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους τη χαμένη τους αυτοεκτίμηση και τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της ζωής. Δεδομένου, μάλιστα, ότι υπάρχουν έρευνες που αποδεικνύουν το αυξανόμενο ενδιαφέρον των ασθενών για την ασθένειά τους, δεν μπορούμε παρά να απαντήσουμε σε αυτό το αίτημα και να εξασφαλίσουμε την καλύτερη συμμόρφωσή τους στη θεραπεία και κατά συνέπεια, καλύτερη ποιότητα ζωής».

health.in.gr