• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Υγειονομικός «συναγερμός» για την πολιομυελίτιδα

Τι μέτρα λαμβάνει το ΚΕΕΛΠΝΟ - Οι αρμόδιες αρχές της χώρας μας καλούνται να είναι σε ετοιμότητα για την «απόκρουση» ενός νέου εισβολέα, του άγριου πολιοϊού τύπου 1(WPV1)

Υγειονομικός συναγερμός έχει σημάνει από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) για την πολιομυελίτιδα. Οι αρμόδιες αρχές της χώρας μας καλούνται να είναι σε ετοιμότητα για την «απόκρουση» ενός νέου εισβολέα, του άγριου πολιοϊού τύπου 1(WPV1) που απομονώθηκε σήμερα στη Συρία αλλά φαίνεται ότι μετακινείται με ανησυχητικό ρυθμό.


«Λόγω ορισμένων ιδιαιτεροτήτων της χώρας μας, όπως η είσοδος μεταναστών και προσφύγων από ενδημικές περιοχές (Πακιστάν, Αφγανιστάν, Νιγηρία, και πρόσφατα Συρία) και η ύπαρξη ομάδων πληθυσμού με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη (όπως οι αθίγγανοι και  οι μετανάστες), η επιδημιολογική επιτήρηση της οξείας χαλαρής παράλυσης / πολιομυελίτιδας καθίσταται σήμερα ακόμη πιο επιτακτική» υπογραμμίζεται από το ΚΕΕΛΠΝΟ. 

Σημειώνεται, ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει ήδη, από τον Μάρτιο του 2013, εισάγει το εμβόλιο για την πολιομυελίτιδα στην προγραμματισμένη του δράση για τα κέντρα υποδοχής μεταναστών στον Έβρο.

Στο πλαίσιο αυτό ενισχύεται η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου κι εντατικοποιείται ο έλεγχος αλλά και ο εμβολιασμός σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως τσιγγάνοι και μετανάστες. Καλούνται επίσης οι πρεσβείες των χωρών, όπου ενδημεί η πολιομυελίτιδα να ενημερώσουν για την ανάγκη εμβολιασμού των πολιτών τους προκειμένου να εκδοθεί άδεια εισόδου στη χώρα μας (visa).

Στις 19 Οκτωβρίου 2013, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε την ύπαρξη συρροής κρουσμάτων ύποπτων για πολιομυελίτιδα στη Συρία σε παιδιά ηλικίας κάτω των δύο ετών. 

Σήμερα, 29 Οκτωβρίου, αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ,  επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη σε δέκα από τα κρούσματα ενός άγριου πολιοϊού και αναμένονται τα αποτελέσματα περαιτέρω εργαστηριακής διερεύνησης προκειμένου να καθοριστεί η προέλευση του.

Τα μέτρα που λαμβάνει το ΚΕΕΛΠΝΟ

Στο πλαίσιο αυτό, το αρμόδιο Κέντρο προκειμένου να αποφευχθεί η εμφάνιση κρούσματος πολιομυελίτιδας στην Ελλάδα προχωρεί σε : 

-           Ενίσχυση της επιδημιολογικής επιτήρησης της Οξείας Χαλαρής Παράλυσης – Πολιομυελίτιδας

-           Εντατικοποίηση της συμπληρωματικής εργαστηριακής επιτήρησης δειγμάτων κοπράνων σε ομάδες υψηλού κινδύνου (αθίγγανους, μετανάστες κλπ). 

-           Εντατικοποίηση της περιβαλλοντικής επιτήρησης του άγριου ιού της πολιομυελίτιδας με επιτήρηση λυμάτων, κατά προτεραιότητα από βιολογικούς καθαρισμούς περιοχών με χώρους  συγκέντρωσης  μεταναστών και καταυλισμούς αθιγγάνων.

-           Εντατικοποίηση του ελέγχου της εμβολιαστικής κατάστασης βρεφών, παιδιών, εφήβων και ενηλίκων καθώς και η ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους έναντι της πολιομυελίτιδας, τόσο στο γενικό πληθυσμό όσο και σε ειδικές πληθυσμιακές ομάδες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, όπως είναι οι αθίγγανοι, οι μετακινούμενοι πληθυσμοί, οι μετανάστες, οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο. 

-           Ενημέρωση των Πρεσβειών των χωρών, όπου ενδημεί η πολιομυελίτιδα, για την ανάγκη εμβολιασμού των πολιτών τους, προκειμένου να εκδοθεί άδεια εισόδου στη χώρα μας (visa), και έκδοση οδηγιών για εμβολιασμό των ταξιδιωτών από και προς χώρες υψηλού κινδύνου για κυκλοφορία του ιού της πολιομυελίτιδας. 

Τι είναι η πολιομυελίτιδα

Η πολιομυελίτιδα, συχνά ονομάζεται και παιδική παράλυση, είναι μια οξεία ιογενής μολυσματική ασθένεια που μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, κυρίως μέσω του στόματος και των κοπράνων. Ο ιός εισέρχεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ) περίπου στο 3% των μολύνσεων. 

Οι περισσότεροι ασθενείς με προσβολή του ΚΝΣ αναπτύσσουν τη μη-παραλυτική άσηπτη μηνιγγίτιδα, με τα συμπτώματα κεφαλαλγίας, λαιμού, ράχης, κοιλιάς και πόνου στα άκρα, πυρετού, εμετού, λήθαργου και ευερεθιστότητας. 

Περίπου 1 στις 1000 έως 1 στις 200 περιπτώσεις προχωρεί στην παραλυτική ασθένεια, στην οποία οι μύες γίνονται αδύναμοι, πλαδαροί και ανεπαρκώς ελεγχόμενοι, και τελικά εντελώς παράλυτοι. αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως οξεία χαλαρή παράλυση.

Στη χώρα μας το εμβόλιο για την καταπολέμηση της νόσου περιλαμβάνεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.