Ελπίδες για έγκαιρη διάγνωση από αμερικανική έρευνα
Αμερικανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Nature γεννά ελπίδες για τη δυνατότητα της έγκαιρης διάγνωσης του αυτισμού.
Στο πλαίσιο της έρευνες οι επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Emory στην Ατλάντα χρησιμοποίησαν τεχνολογία καταγραφής της οπτικής επαφής των μωρών με τα ερεθίσματα στα οποία είχαν εκτεθεί και ιδιαίτερα με τον τρόπο αντίδρασής τους όταν έβλεπαν πρόσωπα.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν τα παιδιά από τη γέννησή τους μέχρι την ηλικία των τριών ετών.Παρατήρησαν ότι τα παιδιά που αργότερα διαγνώστηκαν με αυτισμό είχαν δείξει μια σταδιακή επιδείνωση όσον αφορά την βλεμματική επαφή ήδη από την ηλικία των δυο μηνών και έπειτα.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν 59 μωρά υψηλού κινδύνου επειδή είχαν αδέλφια με αυτισμό και 51 παιδιά χαμηλού κινδύνου. Δεκατρία παιδιά - 11 αγόρια και δυο κορίτσια - διαγνώστηκαν με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού.
Στη συνέχεια οι ειδικοί ανέτρεξαν στα αρχεία που αφορούσαν την καταγραφή της βλεμματικής κίνησης αυτών των παιδιών και διαπίστωσαν με έκπληξή τους ότι στα παιδιά με αυτισμό η βλεμματική επαφή είχε ήδη χειροτερέψει από τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους.
Πρόκειται ωστόσο για τόσο λεπτές διαφορές στην επαφή με τα μάτια που δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτές από τους γονείς, αλλά σύμφωνα με τους ερευνητές, απαιτείται ειδική τεχνολογία για να εντοπιστούν.
Αυτή η μικρή έρευνα ωστόσο, θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική αν και απαιτούνται μεγαλύτερης κλίμακας έρευνες για να καταλήξουν οι ειδικοί σε αδιάσειστα συμπεράσματα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε γρηγορότερη διάγνωση του αυτισμού και σε πιο έγκαιρη παρέμβαση για την βοήθεια των παιδιών.
vita.gr