• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Ήπαρ: 7 φυσικοί τρόποι προστασίας

Ενώ όλοι σχεδόν γνωρίζουμε πάνω - κάτω τι πρέπει να κάνουμε για να προστατεύσουμε άλλα ζωτικά όργανα όπως π.χ. την καρδιά, οι περισσότεροι δεν ξέρουμε πώς θα προστατεύσουμε το συκώτι μας. Για τον λόγο αυτό αποφασίσαμε να σας ενημερώσουμε.

Το συκώτι μας αποτελεί ένα από τα πιο χρήσιμα όργανα του σώματός μας καθώς είναι απαραίτητο για τη διάσπαση των τροφών και το μεταβολισμό, ενώ φιλτράρει τις χημικές ουσίες και τις τοξίνες. Ενώ όμως όλοι σχεδόν γνωρίζουμε πάνω - κάτω τι πρέπει να κάνουμε για να προστατεύσουμε άλλα ζωτικά όργανα όπως π.χ. την καρδιά, οι περισσότεροι δεν ξέρουμε πώς θα προστατεύσουμε το συκώτι μας. Για τον λόγο αυτό αποφασίσαμε να σας ενημερώσουμε.

Πίνετε άφθονο νερό

Προσπαθήστε να πίνετε 8 - 10 ποτήρια φιλτραρισμένο νερό κάθε μέρα. Είναι ο μόνος τρόπος για να βοηθήσετε το συκώτι σας να οδηγήσει τις τοξίνες μακριά από το σώμα σας. Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα μεγάλο ποτήρι νερό στο οποίο θα έχετε προσθέσει φρέσκο χυμό από μισό λεμόνι. Το λεμόνι βοηθά στην ενίσχυση της ικανοτήτας αποτοξίνωσης του συκωτιού σας.

 

Το κιτρικό οξύ στο χυμό λεμονιού βοηθάει το ήπαρ να παράγει χολή, που το σώμα σας χρησιμοποιεί για να απομακρύνει τις τοξίνες. Μην αγνοείτε τυχόν σημάδια αφυδάτωσης του οργανισμού σας, που προκαλείται μεταξύ άλλων και από την υπερβολική κατανάλωση πολλών οινοπνευματωδών ποτών. Η αφυδάτωση αυτή έμμεσα φανερώνει ότι το συκώτι μας λειτουργεί στα …όριά του.

Προσοχή στα σημάδια κόπωσης

Καλό είναι να μην αμελείτε τα συμπτώματα της κούρασης, καθώς ένα αίσθημα χρόνιας κόπωσης, δηλαδή όταν νιώθουμε ανεξήγητη κούραση για αρκετές ημέρες, μπορεί να σημαίνει πρόβλημα στο συκώτι.

 

Στην περίπτωση αυτή καλό είναι να κάνουμε μία γενική εξέταση αίματος γιατί είναι πολύ σημαντικό όταν εκδηλωθεί ένα πρόβλημα να το προλάβουμε στην αρχή του.  Για παράδειγμα κάποιες μορφές ηπατίτιδας μπορεί να εκδηλώνονται με πολύ ήπια συμπτώματα όπως η ανεξήγητη κόπωση.

Εστιάστε στην πρόληψη

Μερικά από τα προληπτικά μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να προστατεύσετε το συκώτι σας είναι η χρήση προφυλακτικού, η αυστηρά ατομική και μόνο χρήση των ξυραφιών και της οδοντόβουρτσας, και η απολύμανση και η φροντίδα τυχόν τραυμάτων.

 

Με τα μέτρα αυτά θα το προστατεύσετε από τους ιούς της ηπατίτιδας. Ακόμη ένα σημαντικό προληπτικό μέτρο είναι η αποφυγή της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.

Με μέτρο φάρμακα και αλκοόλ

Δεν πρέπει να κάνετε κατάχρηση φαρμάκων αν θέλετε να έχετε υγιές το πολύτιμο αυτό όργανο. Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είστε με φάρμακα που θεωρούνται ηπατοτοξικά, και είναι πιθανό να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στο συκώτι. Ιδιαίτερη προσοχή θέλουν τα παυσίπονα και ειδικά όσα περιέχουν παρακεταμόλη.

 

Το συκώτι σας δουλεύει αρκετά σκληρά, όταν χρειάζεται να επεξεργαστεί ουσίες όπως το αλκοόλ ή τα παυσίπονα που επιβαρύνουν το ζωτικό αυτό όργανο. Σε γενικές γραμμές, η τακτική λήψη ακόμη και μικρών δόσεων παυσίπονων αποτελεί βασική αιτία ηπατικής ανεπάρκειας και παθήσεων του ήπατος.

Τρώτε άφθονα λαχανικά

Τρώτε άφθονα λαχανικά που βοηθούν στη λειτουργία και στην ανανέωση του ήπατος, όπως πράσινα φυλλώδη λαχανικά, παντζάρια, καρότα, λάχανο, ρόκα και άλλα λαχανικά. Αυτά τα τρόφιμα, βοηθούν στην αποτοξίνωση του ήπατος.

 

Τρώτε τουλάχιστον δύο μερίδες λαχανικών την ημέρα.  Βάλτε στο διαιτολόγιο σας κρεμμύδια, σκόρδο και μπρόκολο: αυτά τα λαχανικά περιέχουν θείο που προάγει την ικανότητα αποτοξίνωσης του ήπατος. Η διαδικασία αποτοξίνωσης του ήπατος απαιτεί σημαντικές ποσότητες θρεπτικών συστατικών για να ολοκληρωθεί σωστά. Ακόμα και η έλλειψη ενός μόνο θρεπτικού συστατικού μπορεί να διακόψει τη φυσική διαδικασία αποτοξίνωσης. Φροντίστε λοιπόν ώστε η διατροφή σας να είναι ισορροπημένη.

Φροντίστε να μην σας λείψουν τα μέταλλα

Τα μέταλλα είναι απαραίτητα για τη διαδικασία αποτοξίνωσης του ήπατος, οπότε φροντίστε να τρώτε άφθονα τρόφιμα που είναι πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία ή αν η διατροφή σας δεν είναι ισορροπημένη να λαμβάνετε ένα διατροφικό συμπλήρωμα μετάλλων.

 

Σημαντικά μέταλλα για την αποτοξίνωση του ήπατος είναι το μαγνήσιο, το ασβέστιο, το κάλιο, ο χαλκός, το νάτριο, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, το σελήνιο, και το μαγγάνιο.

Χάστε τα περιττά κιλά

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι σοβαρά προβλήματα στο ήπαρ μπορεί να προκαλέσει και η παχυσαρκία. Στην περίπτωση λοιπόν που έχετε περιττά κιλά, ακολουθήστε ένα πρόγραμμα αδυνατίσματος και υιοθετήστε τους κανόνες της μεσογειακής διατροφής.

 

Μια ισορροπημένη διατροφή δεν θα σας βοηθήσει μόνο να αδυνατίσετε, αλλά θα ενισχύσει και την ηπατική σας λειτουργία. Αν δεν τα καταφέρετε μόνοι σας, απευθυνθείτε σε ειδικό (π.χ. διαιτολόγο).

PATHFINDER