Οι φλεγμονές θεωρούνται από τους ειδικούς μια ''κρυφή'' πληγή για το σώμα επειδή μπορούν να προκαλέσουν πολλές παθήσεις χωρίς μάλιστα να μας προειδοποιούν με κάποια συμπτώματα. Υπάρχουν ωστόσο φυσικοί τρόποι για να τις αντιμετωπίσουμε.
Γιατί πρέπει να αντιμετωπίζονται οι φλεγμονές;
Η καταπολέμηση της φλεγμονής στον οργανισμό επιβραδύνει σημαντικά την εκδήλωση παθήσεων αυξάνοντας το προσδόκιμο ζωής, σύμφωνα με νέα μελέτη που διεξήγαγαν επιστήμονες στις ΗΠΑ. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στα όργανα του σώματος, ακόμη και όταν δεν υπάρχει καμία ασθένεια.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γέιλ, που υποστηρίζουν ότι όταν η φλεγμονή δεν ελέγχεται, υποβαθμίζεται σημαντικά και συνολικά η ποιότητα της υγείας, και μειώνεται ο χρόνος που περνά κανείς χωρίς να υποφέρει από διαταραχές και προβλήματα υγείας.
Πώς θα τις προλάβουμε
Να ασκείστε τακτικά. Η άσκηση για 30-60 λεπτά, 3-5 φορές την εβδομάδα, θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, και φυσικά θα περιορίσει το σωματικό σας βάρος που ασκεί πίεση στις αρθρώσεις και τους συνδέσμους σας. Λιγότερη πίεση σημαίνει και μικρότερα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα σας.
Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα καθώς δεν είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Απεναντίας περιέχουν κορεσμένα, trans λιπαρά, επεξεργασμένους υδατάνθρακες και τα συντηρητικά που είναι πιθανό να αυξήσουν τη φλεγμονή σε όλο το σώμα σας. Καλό είναι να περιορίσετε επίσης το άσπρο αλεύρι.
Πίνετε άφθονο νερό και αποφεύγετε τα ζαχαρούχα ποτά. Το νερό κρατά το σώμα σας ενυδατωμένο και βοηθά στην πέψη. Προτιμήστε το πράσινο τσάι που αποτελεί μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών. Είναι επίσης μια καλή επιλογή για να αντικαταστήσετε τα ζαχαρούχα ποτά και αναψυκτικά (Αποφύγετε βέβαια να βάλετε ζάχαρη στο τσάι).
Τροφές με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
Σύμφωνα με έρευνα τα καρυδιά βοηθούν τον οργανισμό να καταπολεμήσει τις φλεγμονές. Τα αρωματικά φύλλα τους περιέχουν τανίνη, πτητικά έλαια, χρωστικές ουσίες και μια αλκαλική ουσία, τη γιουγκλόνη που έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ο καρπός τους περιέχει ασβέστιο, σίδηρο, μαγγάνιο και κοβάλτιο.
Το ελαιόλαδο, τα δημητριακά ολικής άλεσης, η μαύρη σοκολάτα και τα λιπαρά ψάρια συγκαταλέγονται στις τροφές που μπορούν να περιορίσουν τις φλεγμονές. Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά, που μειώνουν τις φλεγμονές στον οργανισμό.
Το σκουμπρί, η σαρδέλα, ο σολομός είναι πλούσια σε ω3 λιπαρά οξέα τα οποία προστατεύουν το καρδιαγγειακό σύστημα, τον εγκέφαλο, τους πνεύμονες και διάφορα άλλα όργανα του σώματός μας.
Η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε φλαβονοειδή που εμποδίζουν τόσο τις φλεγμονές, όσο και το σχηματισμό θρόμβων. Τέλος τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες περιορίζουν τις φλεγμονές και συμβάλλουν σε ένα υγιές πεπτικό σύστημα.