• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Υποθερμία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τι είναι η υποθερμία; Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο; Πώς θα την προλάβετε και πότε χρειάζεστε άμεση βοήθεια; Ενημερωθείτε και προστατεύστε την υγεία σας

Τι είναι η υποθερμία

Ο οργανισμός μας, έχει την ιδιότητα να διατηρεί συνεχώς σταθερή τη θερμοκρασία του ανεξάρτητα από τις συνθήκες του εξωτερικού περιβάλλοντος. Η φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος είναι ελαφρώς μικρότερη από 37° ενώ ρυθμίζεται από μια περιοχή του εγκεφάλου που λέγεται υποθάλαμος και αποτελεί το ''βιολογικό θερμοστάτη'' του. Στη περίπτωση της υποθερμίας και ο θερμοστάτης δεν λειτουργεί ικανοποιητικά με αποτέλεσμα να πέφτει η θερμοκρασία σώματός μας. Υποθερμία θεωρείται, η θερμοκρασία του σώματος που κυμαίνεται κάτω από τους 35 βαθμούς Κελσίου.

Πώς θα την προλάβετε

Τα ρούχα προσφέρουν θερμομόνωση και είναι ο σημαντικότερος τρόπος προστασίας όταν βρισκόμαστε σε κρύο περιβάλλον. Ειδικά το κεφάλι είναι υπεύθυνο για τη μεγαλύτερη απώλεια θερμότητας από το σώμα. Επομένως φορώντας σκούφο μπορείτε να περιορίσετε αυτόν τον κίνδυνο. Φορώντας αλλεπάλληλα "στρώματα" ρούχων μπορείτε να πετύχετε τη μόνωση που επιθυμείτε αφαιρώντας κάποιο από αυτά αν χρειαστεί (δηλ. νιώσετε ότι ζεσταίνεστε). Τέλος καλό είναι να φοράτε ισοθερμικά εσώρουχα. Επίσης είναι σημαντικό να φροντίζετε ώστε τα χέρια και τα πόδια να είναι ζεστά στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Tα συμπτώματα

Χλωμό δέρμα 
Ρίγη
Αίσθηση ψύχους
Μειωμένη συνείδηση

Η αντιμετώπιση

Σε περίπτωση ελαφριάς υποθερμίας βάλτε το άτομο που πάσχει σε μια μπανιέρα με ζεστό νερό για λίγη ώρα ώστε να επανέλθει η θερμοκρασία του σώματός σε φυσιολογικά επίπεδα.

Έπειτα καλύψτε τον πάσχοντα με κάποια κουβέρτα και αν η θερμοπληξία είναι σοβαρή καλέστε βοήθεια (ασθενοφόρο). Καλύψτε και το κεφάλι, αλλά όχι το πρόσωπο και δώστε του κάτι ζεστό να πιει ή να φάει μια ζεστή σούπα.

Σε περίπτωση που χάσει τις αισθήσεις του σκεπάστε τον με ζεστά ρούχα και κουβέρτα μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο.

Δώστε στον πάσχοντα από υποθερμία να πιεί κάτι ζεστό.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Πιο επιρρεπείς στην υποθερμία είναι οι ηλικιωμένοι και όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με το νευρικό τους σύστημα. Επίσης, πιο ευάλωτοι είναι όσοι δεν τρέφονται ισορροπημένα, όσοι λαμβάνουν κάποια φάρμακα (π.χ. αντιυπερτασικά, ψυχοφάρμακα, φάρμακα για τη νόσο του Πάρκινσον), οι πάσχοντες από ηπατοπάθειες, οι διαβητικοί και οι νεφροπαθείς. Επίσης οι αδύνατοι είναι πιο ευάλωτοι καθώς το σωματικό λίπος λειτουργεί σαν φυσικό θερμομονωτικό υλικό του οργανισμού.

Όταν οφείλεται σε κάποια πάθηση

Εκτός από την παρατεταμένη έκθεση μας στο κρύο συχνά η υποθερμία μπορεί να προκληθεί από και από κάποια πάθηση. Η υπόταση, ο υποθυρεοειδισμός ή διαταραχές στη λειτουργία των επινεφριδίων μπορεί να ευθύνονται για υποθερμία. Σε ηλικιωμένα άτομα η χαμηλή θερμοκρασία μπορεί να οφείλεται σε ισχαιμικό επεισόδιο που απορυθμίζει το θερμορυθμιστικό κέντρο που βρίσκεται στον εγκέφαλο.  Αν λοιπόν έχετε κάποιο σύμπτωμα (π.χ. αδυναμία, ζάλη, τάσεις λιποθυμίας), πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας.

PATHFINDER