• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Διαβήτης: 4 σημεία που πρέπει να προσέξετε

Πώς πρέπει να φροντίζετε το δέρμα, τα πόδια ή τα μάτια σας, αν πάσχετε από διαβήτη; Διαβάστε τι ακριβώς πρέπει να προσέχετε για να αποφύγετε προβλήματα.

1.Το δέρμα σας

Οι βακτηριακές λοιμώξεις, οι μυκητιάσεις και ο κνησμός είναι μερικά κοινά προβλήματα του δέρματος που ο καθένας μπορεί να αντιμετωπίσει. Είναι ωστόσο ιδιαίτερα δύσκολα αντιμετωπίσιμα για τα άτομα με διαβήτη, λόγω της κακής ροής του αίματος και επειδή ο οργανισμός του διαβητικού δεν μπορεί να  καταπολεμήσει καλά τη λοίμωξη. Για να αποφύγετε σοβαρές επιπλοκές μην αγνοείτε αυτά τα προβλήματα: Βακτηριακές λοιμώξεις, όπως η θυλακίτιδα ( λοίμωξη στο θύλακα της τρίχας) απαιτούν συχνά θεραπεία με αντιβιοτικά.

Οι μυκητιασικές λοιμώξεις που συχνά εκδηλώνονται σε ζεστές, και υγρές περιοχές του δέρματος, όπως κάτω από το στήθος, γύρω από τα νύχια, ανάμεσα στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών, στις μασχάλες και στη βουβωνική χώρα, μπορεί να αντιμετωπιστούν επιτυχώς με αντιμυκητιασικές θεραπείες. Η φαγούρα που προκαλείται από το ξηρό δέρμα, μια μόλυνση από μύκητες, ή από κακή ροή του αίματος (ειδικά στα πόδια) είναι συχνό αποτέλεσμα του διαβήτη. Χρησιμοποιώντας ειδικές λοσιόν ή κρέμες που θα σας δώσει ο γιατρός μπορείτε να ανακουφιστείτε άμεσα. Το βασικό είναι με το που θα διαπιστώσετε κάποια ενόχληση στο δέρμα σας, όπως φαγούρα, κοκκινίλες κτλ) να απευθύνεστε άμεσα στο γιατρό.

2.Το διαβήτη και …τα μάτια σας

Ο διαβήτης μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία των ματιών, με αποτέλεσμα να προκύψουν προβλήματα όπως καταρράκτης, γλαύκωμα, ή και αμφιβληστροειδοπάθεια. Στον καταρράκτη, ο φακός του ματιού θολώνει, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να δούμε καθαρά. Ο καταρράκτης, μπορεί να αναπτυχθεί σε μικρότερη ηλικία - και να προχωρήσει πιο γρήγορα - εάν έχετε διαβήτη. Το γλαύκωμα συμβαίνει όταν αυξάνεται η πίεση στο εσωτερικό του ματιού.

Η πίεση βλάπτει τα νεύρα του ματιού και τα αιμοφόρα αγγεία γεγονός που επηρεάζει την όραση. Η αμφιβληστροειδοπάθεια προκαλείται από βλάβη των αιμοφόρων αγγείων στα μάτια, και αν δεν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση. Για την πρόληψη αυτών των προβλημάτων, πρέπει το σάκχαρο στο αίμα σας να είναι πάντα υπό έλεγχο και να επισκέπτεστε οφθαλμίατρο για προληπτική εξέταση κάθε χρόνο.

3.Τα ούλα και τα δόντια σας

Οι περισσότεροι άνθρωποι αναπτύσσουν προβλήματα στα ούλα στη διάρκεια της ζωής τους, αλλά, αν έχετε διαβήτη, ο κίνδυνος να εκδηλώσετε κάποια σοβαρή ασθένεια των ούλων είναι πιο αυξημένος και αυτό μπορεί να σας συμβεί σε μικρότερη ηλικία σε σχέση με τους υπόλοιπους. Γιατί όμως; Αν έχετε διαβήτη το σώμα σας είναι πιο ευάλωτο στα βακτήρια και τις μολύνσεις.

Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να επιδεινώσουν τις παθήσεις των ούλων, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος έντονης αιμορραγίας.

Άλλα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν είναι:

 

  • Φλεγμονή των ούλων
  • Κακή επούλωση μετά από κάποια οδοντιατρική θεραπεία
  • Ξηροστομία
  • Αίσθηση καψίματος στο στόμα ή τη γλώσσα
  •  

    Συμβουλές πρόληψης:

    Βουρτσίζετε τα δόντια σας καθημερινά μετά από κάθε γεύμα και μην αμελείτε να επισκέπτεστε τον οδοντίατρο σας δύο φορές το χρόνο. Ενημερώστε τον οδοντίατρό σας ότι έχετε διαβήτη και πάρτε μαζί σας μια λίστα με τα φάρμακα που παίρνετε.

    Βεβαιωθείτε ότι το σάκχαρο στο αίμα σας είναι υπό έλεγχο πριν από κάθε οδοντιατρική εργασία. Αν πρέπει να υποβληθείτε σε οδοντιατρική επέμβαση, συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά και ρωτήστε τον αν υπάρχει ανάγκη να λάβετε αντιβιοτικό.

    4. Τα πόδια σας

    Αν έχετε διαβήτη διατρέχετε επίσης αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσετε προβλήματα στα πόδια σας.  Επειδή το νευρικό δίκτυο υφίσταται φθορά είναι πιθανό να μην έχετε πλήρη αίσθηση του πόνου με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος να κόψετε το πόδι σας χωρίς να το καταλάβετε.

    Επιπλέον οι πληγές στο πόδι του διαβητικού δεν επουλώνονται τόσο καλά. Κάλοι, σκληρύνσεις, κοψίματα και φουσκάλες μπορεί να είναι αθώα για κάποιον άλλον, αλλά σε έναν διαβητικό μπορεί να αποτελέσουν σοβαρά προβλήματα.

    Τρόποι πρόληψης προβλημάτων:

     

  • Ελέγχετε καθημερινά τα πόδια σας δίνοντας έμφαση στις περιοχές ανάμεσα στα δάκτυλα και στα νύχια. Κοιτάτε για κοψίματα, εκδορές, ξηρότητα του δέρματος, κάλους , σκληρύνσεις κτλ.
  • Πλένετε τα πόδια σας με νερό και σαπούνι καθημερινά και ελέγχετε τη θερμοκρασία του νερού με θερμόμετρο για να αποφύγετε εγκαύματα.
  • Στεγνώνετε καλά πάντα τα πόδια σας μετά το μπάνιο. Η υγρασία δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθούν μικρόβια.
  • Κόβετε προσεκτικά τα νύχια σας κατά προτίμηση με νυχοκόπτη, για να αποφύγετε τραυματισμούς. Μην χρησιμοποιείτε λίμα ή ψαλίδι στους κάλους. Χρησιμοποιείτε με προσοχή όλα τα εργαλεία περιποίησης ποδιών.
  • Φοράτε άνετα και αναπαυτικά παπούτσια.
  • Αν προκύψει κάποιο πρόβλημα να συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό.
  • pathfinder.gr