• Αθήνα 11854 Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως 38
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Εμμηνόπαυση: Μυστικά που πρέπει να γνωρίζει μια γυναίκα

Αποφύγετε τα περιττά κιλά και τα προβλήματα υγείας που μπορεί να σας προκύψουν αυτήν την φάση της ζωής σας. Ανακαλύψτε απλούς τρόπους και μυστικά για να χαρείτε, χωρίς προβλήματα, αυτή την περίοδο.

Προσέξτε το βάρος σας

'Εχει ανοίξει η όρεξή σας; Νιώθετε να αλλάζει το σώμα σας; Παίρνετε κιλά πιο εύκολα και έχετε αποκτήσει κοιλιά; Στην εμμηνόπαυση είναι πιθανό η όρεξή σας να "ανοίξει" λόγω των ορμονικών αλλαγών που συντελούνται στον οργανισμό σας, ενώ ο ρυθμός του μεταβολισμού σας δεν είναι πια γρήγορος, με αποτέλεσμα να χάνετε βάρος πιο αργά. Μπορεί να σας πάρει περισσότερο χρόνο, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να αδυνατίσετε.

Τι να κάνετε; Επιταχύνετε το ρυθμό του μεταβολισμού σας με την άσκηση. Το περπάτημα για παράδειγμα είναι μια καλή αρχή. Σχεδιάστε και ακολουθήστε ένα πλάνο υγιεινής διατροφής.

Πολλές γυναίκες που δεν αλλάζουν τις διατροφικές τους συνήθειες αποκτούν κοιλιακό λίπος μετά την εμμηνόπαυση. Μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως, περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία της διατροφικής πυραμίδας και μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των διακυμάνσεων του βάρους.

Προστατευτείτε από την οστεοπόρωση

Κάντε μια προληπτική εξέταση οστικής μάζας με το που μπαίνετε στην εμμηνόπαυση. Μετά από αυτήν την περίοδο χάνετε την προστατευτική ασπίδα που σας παρέχουν τα οιστρογόνα με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η οστική σας πυκνότητα και να μεγαλώνει ο κίνδυνος οστεοπόρωσης.

Επαναλάβετε την εξέταση μετά από μερικά χρόνια, σύμφωνα με τις συμβουλές του γιατρού. Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το μέλι το οποίο είναι πλούσιο σε βόριο, ένα στοιχείο που θεωρείται χρήσιμο μετά την εμμηνόπαυση καθώς πιστεύεται ότι μειώνει την αποβολή ασβεστίου και μαγνησίου.

 

Προστατεύστε την καρδιά σας

Μετά την εμμηνόπαυση παύετε να έχετε κάποια προστασία λόγω των ορμονών σας.  Ελέγχετε τακτικά την πίεση σας μετά την εμμηνόπαυση και κάντε ένα καρδιογράφημα μια φορά το χρόνο. Σε ετήσια βάση καλό είναι να γίνεται και έλεγχος των λιπιδίων του αίματος.

Αντιμετωπίστε ένα δυσάρεστο σύμπτωμα …

Η ξηρότητα του κόλπου είναι ένα ακόμη σύμπτωμα που μπορεί να σας εμφανιστεί καθώς εισέρχεστε στην κλιμακτήριο. Χρησιμοποιήστε κάποιο λιπαντικό τζελ που θα σας βοηθήσει να λύσετε άμεσα το πρόβλημα της ξηρότητας και να μην έχετε προβλήματα κατά τη σεξουαλική επαφή. Στα φαρμακεία θα βρείτε άοσμες λιπαντικές υδατοδιαλυτές αλοιφές που είναι κατάλληλες για αυτήν την περίπτωση.

 

…αλλά και ένα θέμα αισθητικό

Είναι πιθανό να εμφανίσετε κάποια τριχοφυΐα που συνήθως οφείλεται σε μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων. Μετά την εμμηνόπαυση τα επίπεδα των οιστρογόνων πέφτουν και ενισχύονται τα επίπεδα των ανδρογόνων δηλ. των ανδρικών ορμονών που παράγονται σε μικρότερες ποσότητες και στις γυναίκες με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται σκληρές, σκουρόχρωμες τρίχες στο πηγούνι ή στα μάγουλα. Μπορείτε να απομακρύνετε εύκολα την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα με αποτριχωτική κρέμα ή με τσιμπιδάκι.

pathfinder.gr