• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Μύθοι και Αλήθειες για τον καρκίνο του μαστού

9 Μύθοι και Αλήθειες για τον καρκίνο του μαστού.

ΜΥΘΟΣ 1

Η επιστήμη έχει κάνει άλματα στον καρκίνο του μαστού με αποτέλεσμα να έχουμε ουσιατικά κερδίζει τον πόλεμο ενάντια στη συγκεκριμένη νόσο.

ΑΛΗΘΕΙΑ

Η επιστήμη έχει κάνει σημαντική πρόοδο στη θεραπεία του καρκίνου. Παρ’όλα αυτά παραμένει η αιτία του θανάτου για περίπου 465.000 γυναίκες παγκοσμίως, δηλαδή για περίπου 36% των διαγωνισμών περιστατικών ετησίως. Αυτό σημαίνει οτι υπάρχουν πολλά ακόμα βήματα πρέπει να γίνουν.

ΜΥΘΟΣ 2

Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής αποτελεί εγγύηση για την υγεία του στήθους.

ΑΛΗΘΕΙΑ

Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής που περιλαμβάνει πχ. σωματική άσκηση και καλή διατροφή συμβάλλει στην ελάττωση των πιθανοτήτων για ανάπτυξη καρκίνου του μαστού, όμως όχι στην εξάλειψη αυτών. Ο καρκίνος του μαστού είναι μια πολυπαραγοντική νόσος και οι αιτίες του δεν έχουν ακόμη εξακριβωθεί.

ΜΥΘΟΣ 3

Ο καρκίνος του μαστού είναι μια ασθένεια που αφορά μόνο τις μεγάλες σε ηλικία γυναίκες.

ΑΛΗΘΕΙΑ

Η πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του μαστού αυξάνεται με την ηλικία. Είναι μια ασθένεια ωστόσο που αφορά ακόμη και τιε νεότερεσ γυναίκες, καθώς διαγιγνώσκεται και σε αυτές αλλά λιγότερο συχνά. Για το λόγο αυτό συστήνεταιοι γυναίκες απο την ηλικία των 20 ετών να κάνουν κάθε 3 χρόνια κλινική εξέταση μαστών σε ειδικό γιατρό, σε ηλικία 35 ετών να κάνουν την πρώτη τους μαστογραφία αναφοράς και απο την ηλικία 40 ετών να κάνουν ετησίως μια μαστογραφία.

ΜΥΘΟΣ 4

Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού εγγυάται τη θεραπεία του.

ΑΛΗΘΕΙΑ

Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού έχει συμβάλλει σημαντικά τα τελευταία χρόνια στην έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπισή του, αυξάνοντας σημαντικά την επιβίωση των ασθενών με τη νόσο. Παρ’όλα αυτά, ένα ποσοστό των γυναικών που νοσούν απο καρκίνο του μαστού θα παρουσιάσουν εξέλιξη της νόσου.

ΜΥΘΟΣ 5

Η διάγνωση με μεταστατικό καρκίνο του μαστού ισοδυναμεί με νόσο τελικού σταδίου και άρα με άμεσο θάνατο.

ΑΛΗΘΕΙΑ

Η προχωρημένη ή μεταστατική νόσος, δεν ισοδυναμεί απαραίτητα με νόσο τελικού σταδίου. Με την κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση η μέση επιβίωση των γυναικών με προχωρημένο καρκίνο του μαστού διαρκώς αυξάνεται στις ανεπτυγμένες χώρες.

ΜΥΘΟΣ 6

Δεν υπάρχουν θεραπευτικές επιλογές για το μεταστατικό καρκίνο του μαστού. Μόνο παρηγορητική φροντίδα.

ΑΛΗΘΕΙΑ

Τα τελευταία χρόνια, η επιστήμη έχει κάνει σημαντικά βήματα στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της μεταστατικής νόσου και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των γυναικών αυτών. Οι διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές έχουν βελτιωθεί σημαντικά, ενώ καινούρια φαρμακευτικά σκευάσματα αλλάζουν συνεχώς τα δεδομένα, δίνοντας την ευκαιρία στις γυναίκες αυτές να αγωνίζονται και να ελπίζουν. Παράλληλα, υπάρχουν ερευνητικά σκευάσματα σε στάδιο κλινικών μελετών που αναμένεται να είναι διαθέσιμα τα επόμενα χρόνια.

ΜΥΘΟΣ 7

Οι γυναίκες με μεταστατικό καρκίνο του μαστού έχουν κακή ποιότητα ζωής, με αποτέλεσμα τον περισσότερο καιρό να νοσηλεύονται.

ΑΛΗΘΕΙΑ

Οι γυναίκες αυτές μπορεί να περάσουν μεγάλες χρονικές περιόδους, όπου η ζωή τους κυλά κανονικά και η ποιότητα της ζωής τους να είναι ίδια με οππιαδήποτε άλλη γυναίκα. Οι διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ενώ καινούρια φαρμακευτικά σκευάσματα αλλάζουν συνεχώς τα δεδομένα, δίνοντας στις γυναίκες αυτές την ευκαιρία να έχουν μια ενεργή ζωή και να συμβάλλουν στις οικογένειές τους και την κοινωνία.

ΜΥΘΟΣ 8

Υπάρχει πληθώρα πληροφοριών γύρων από τον καρκίνο του μαστού, αρκεί κάποιος να ψάξει.

ΑΛΗΘΕΙΑ

Τα τελευταία χρόνια, η έμφαση έχει δοθεί στην ενημέρωση σχετικά με την έηκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου, κυρίως στο πρώιμο στάδιο. Συγκριτικά, υπάρχει πολύ λιγότερη ενημέρωση για τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν καρκίνο του μαστού, προχωρημένου ή μεταστατικού σταδίου.

ΜΥΘΟΣ 9

Ο αγώνας των γυναικών με καρκίνο του μαστού είναι ευρέως αναγνωρισμένος λόγω της σημαντικής προβολής μέσω των ΜΜΕ, και οι γυναίκες που νοσούν είναι πλήρως ενταγμένες στην κοινωνία και αντιμετωπίζονται χωρίς προκαταλήψεις.

ΑΛΗΘΕΙΑ

Σε ένα μεγάλο βαθμό, το κίνημα του μαστού και της «ροζ κορδέλας» έχουν καταφέρει να σπάσουν τις προκαταλήψεις γύρω από τη νόσο και να διεκδικήσουν την ίση αντιμετώπιση των γυναικών που νοσούν. Πρ’όλα αυτά, ερευνητές δείχνουν ότι οι γυναίκες με καρκίνο μαστού προχωρημένου ή μεταστατικού σταδίου, εξακολουθούν να βιώνουν την περιθωριοποίηση.

 

Οι γυναίκες με μεταστατικό καρκίνο του μαστού αγωνίζονται να συνεχίσουν τη ζωή τους. Μόνο εκείνες γνωρίζουν τι σημαίνει να ζεις γνωρίζοντας ότι κάποια στιγμή τα πράγματα μπορεί να γίνουν πιο δύσκολα. Αλλά συνεχίζουν να αγωνίζονται μαθαίνοντας να ζουν με την ασθένεια και τους περιορισμούς της. Μητέρες, σύζυγοι, εργαζόμενες, δραστήριες γυναίκες που αγωνίζονται και αξίζουν την αναγνώριση, υποστήριξη και συμπαράσταση όλης της κοινωνίας.

Απο την επιστημονική ομάδα του Συλλόγου Γυναικών κατά του Καρκίνου "΄Αλμα Ζωής"