• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Πώς θα αποφύγουμε τις αλλεργίες των γιορτών

Γιατί η περίοδος των εορτών μπορεί να είναι δυσάρεστη για τους αλλεργικούς; Τι πρέπει να προσέχουν; Μπορεί να μας προκαλέσει αλλεργία το Χριστουγεννιάτικο δέντρο; Ενημερωθείτε για να περάσετε αυτές τις γιορτές χωρίς αλλεργίες.

Για τους περισσότερους ο Δεκέμβριος είναι ο καλύτερος μήνας, αφού ασχολούνται με τη διακόσμηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου, απολαμβάνουν τα γλυκά των Χριστουγέννων, αλλά και τη γιορτινή ατμόσφαιρα και βρίσκουν ελεύθερο χρόνο για να περάσουν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Δεν είναι όμως για όλους οι γιορτές τόσο ευχάριστες, και ίσως σε αυτούς που δεν απολαμβάνουν τα Χριστούγεννα να συμπεριλαμβάνονται και οι αλλεργικοί.

Οι ειδικοί παραδέχονται ότι αρκετοί άνθρωποι που υποφέρουν από αλλεργίες, εκδηλώνουν έξαρση των συμπτωμάτων τους την περίοδο των εορτών. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό και τι φταίει τελικά για τις χριστουγεννιάτικες αλλεργίες; Τι μπορεί να μας προκαλέσει αλλεργία στις γιορτές;

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο: Aν έχετε αλλεργίες και κυρίως αλλεργικό άσθμα συχνά είναι πιθανό να έχετε ήδη παρατηρήσει ότι κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων αντιμετωπίζετε επιδείνωση στα συμπτώματα των αλλεργιών σας. Ένας από τους λόγους ίσως να είναι και το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Πάνω στα δέντρα πολλές φορές υπάρχουν αποικίες μυκήτων με τις οποίες αν έρθουμε σε επαφή, όταν για παράδειγμα, στολίζουμε το δέντρο είναι πιθανό να έρθουμε αντιμέτωποι με αλλεργικές αντιδράσεις. Πριν στολίσετε λοιπόν το δέντρο σας προσπαθήστε να το τινάξετε σε εξωτερικό χώρο, αφού πρώτα φορέσετε μια μάσκα. Έπειτα χρησιμοποιήστε κάποιο απολυμαντικό σπρέι για να το καθαρίσετε.

Τα στολίδια: Πολλά από τα στολίδια τα οποία έχετε αποθήκευση στο πατάρι ή την αποθήκη σας από πέρσι είναι πιθανό να έχουν συγκεντρώσει πάνω τους πολύ σκόνη, η οποία αποτελεί την «κρυψώνα» πολλών αλλεργιογόνων. Όταν λοιπόν τα βγάλετε για να στολίσετε το δέντρο σας, είναι πιθανό να σας πυροδοτήσουν μια αλλεργική κρίση, Τι να κάνετε; Προτιμήστε πλαστικά, μεταλλικά ή στολίδια από γυαλί, που συγκεντρώνουν λιγότερη σκόνη και μπορούν να καθαριστούν πιο εύκολα. Φοράτε μάσκα όταν στολίζετε το δέντρο (αν είστε αλλεργικοί) και τέλος αποφύγετε τα ψάθινα ή τα στολίδια με ύφασμα.

Προσοχή στα γιορτινά εδέσματα: Οι ξηροί καρποί και διάφορα άλλα γιορτινά εδέσματα ενδέχεται να προκαλέσουν τροφικές αλλεργίες σε ορισμένα άτομα. Επιπλέον επειδή στις γιορτές τσιμπολογούμε και δοκιμάζουμε πολλές νέους γευστικούς πειρασμούς είναι πιο πιθανό να φάμε κάποιο τρόφιμο στο οποίο είμαστε αλλεργικοί χωρίς ίσως να το γνωρίζουμε. Ρωτάτε λοιπόν ακριβώς τι περιέχει η κάθε γιορτινή λιχουδιά που δοκιμάζετε και ενημερώστε σχετικά τους οικοδεσπότες αν είστε αλλεργικός σε κάποιο τρόφιμο.

PATHFINDER