• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Πως επηρεάζει την εμφάνιση καρκίνου η διατροφή μας

Εξηγεί ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Διατροφικής Ιατρικής Δρ. Δημήτριος Τσουκαλάς

Παρότι ο καρκίνος συνδέεται με την κληρονομικότητα και τα γονίδια, η αλήθεια είναι ότι αυτή αφορά σε πολύ μικρό ποσοστό (5-10%)

Πρώτη αιτία θανάτου στις αναπτυγμένες χώρες και δεύτερη στις αναπτυσσόμενες είναι πλέον ο καρκίνος, με 8 περίπου εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο σε όλο το κόσμο. Οι έρευνες έχουν εντατικοποιηθεί και νέα στοιχεία αλλάζουν τον τρόπο που μέχρι τώρα βλέπαμε αυτή τη σύγχρονη μάστιγα. 

Πόσο σημαντική είναι όμως η διατροφή στη διατήρηση της καλής μας υγείας και εν προκειμένω στην εμφάνιση καρκίνου; Όπως μας εξηγεί ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Διατροφικής Ιατρικής Δρ. Δημήτριος Τσουκαλάς, παρότι ο καρκίνος συνδέεται με την κληρονομικότητα και τα γονίδια, η αλήθεια είναι ότι αυτή αφορά σε πολύ μικρό ποσοστό (5-10%). 

Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύει ο περισσότερος κόσμος, ο καρκίνος είναι μια νόσος που μπορεί να προληφθεί μέσα από αλλαγές του τρόπου ζωής, καθώς συνδέεται με περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως τη διατροφή, το κάπνισμα, την παχυσαρκία, το αλκοόλ και την άσκηση στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων (90-95%).

Συγκεκριμένα, το ποσοστό συμμετοχής περιβαλλοντικών παραγόντων στην ανάπτυξη καρκίνου είναι:

- Διατροφή 30-35%

- Κάπνισμα 20-25%

- Παχυσαρκία 10-20%

- Αλκοόλ 4-6%

- Λοιμώξεις 15-20%

- Άλλοι παράγοντες (ακτινοβολία, έκθεση σε τοξικούς παράγοντες κ.λπ.) 10-15%

Τα παραπάνω στοιχεία αναδεικνύουν ότι η εμφάνιση του καρκίνου εξαρτάται σημαντικά από τη διατροφή και τον τρόπο ζωής, ενώ όλο και περισσότερες μελέτες στοιχειοθετούν τον ρόλο των θρεπτικών συστατικών στη πρόληψη και τη θεραπεία διαφορετικών μορφών καρκίνου. 

Ο καρκίνος είναι δημιούργημα του σύγχρονου ανθρώπου


Πρόσφατες έρευνες επιστημόνων ρίχνουν νέο φως στον τρόπο που βλέπουμε αυτή την σύγχρονη μάστιγα. Το παράδοξο είναι ότι η αυτή η φρέσκια ματιά προέρχεται από το παρελθόν. Ερευνητές αφού εξέτασαν χιλιάδες δείγματα ιστών από μούμιες ανθρώπων και ζώων διαπίστωσαν ότι η ανεύρεση καρκινικών ιστών σ’ αυτά είναι εξαιρετικά σπάνια, τονίζει ο κ. Τσουκαλάς.

Λαμβάνοντας υπόψη την απουσία των σύγχρονων χειρουργικών επεμβάσεων κατά την αρχαιότητα και την καλύτερη διατήρηση των καρκινικών ιστών από τους φυσιολογικούς μέσα στο χρόνο, τότε, αν ο καρκίνος είχε την έκταση που έχει στην σύγχρονη κοινωνία, θα εντοπίζαμε πληθώρα περιπτώσεων καρκίνων, ιδιαίτερα σε άτομα που πέθαναν σε μεγάλη ηλικία.

Είναι προφανές ότι παράγοντες που υπήρχαν στην αρχαιότητα και δεν προκαλούσαν καρκίνο (μικρόβια, ιοί και κληρονομικότητα) είναι μάλλον απίθανο να μπορούν από μόνοι τους να προκαλέσουν καρκίνο σήμερα. Ισχύει βέβαια και το ανάποδο.

Οι κύριοι υπαίτιοι του καρκίνου είναι πιθανότερο να βρίσκονται μεταξύ των παραγόντων που δεν υπήρχαν παλαιότερα αλλά υπάρχουν σήμερα ή υπάρχουν πια σε πολύ μεγαλύτερη έκταση όπως:

- Στρες

- Παχυσαρκία

- Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D

- Έλλειψη μικρο-θρεπτικών συστατικών

- Επεξεργασμένες τροφές

- Ζάχαρη

- Μόλυνση του περιβάλλοντος

- Ραδιενέργεια

- Ανθρώπινες πηγές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας

- Τοξική επιβάρυνση από τεχνητές χημικές ουσίες

- Έλλειψη άσκησης

Πράγματι, όλοι οι παραπάνω παράγοντες έχουν συνδεθεί, σε ξεχωριστές μελέτες, με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Το ευχάριστο είναι ότι στην πλειοψηφία τους είναι διαχειρίσιμοι και μπορούμε να τους επηρεάσουμε σε σημαντικό βαθμό. 

Από τους 8 εκατομμύρια θανάτους ετησίως που οφείλονται στον καρκίνο, πόσοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν; Σύμφωνα με μελέτες: 

• Τα βέλτιστα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα συνδέονται με μείωση της επίπτωσης των συχνότερων μορφών καρκίνου κατά 50%.

• Η αλλαγή του τρόπου ζωής και διατροφής επιφέρει μείωση της εμφάνισης καρκίνου κατά 36%.

• Η μειωμένη κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών και κρεάτων μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου.

• Η άσκηση και το μειωμένο σωματικό βάρος μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο νόσησης από καρκίνο σε ποσοστά από 30-40%.

Σύμφωνα με τον κ. Τσουκαλά, αν διαχειριστούμε τους συγκεκριμένους παράγοντες και παράλληλα βελτιστοποιήσουμε τις ελλείψεις του οργανισμού μας σε μικροθρεπτικά συστατικά, μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά την πιθανότητα να νοσήσουμε από καρκίνο. 

Στρες και Καρκίνος


Το στρες είναι ένας παράγοντας που αναφέρεται από όλους σχεδόν τους ασθενείς που έχουν νοσήσει από καρκίνο. Σύμφωνα με την άποψη του κ. Τσουκαλά, το στρες είναι η σκανδάλη που ενεργοποιεί την εμφάνιση της νόσου. Θα πρέπει όμως να υπάρχει μια σημαντικού βαθμού βιοχημική ανισορροπία που μαζί με έντονες καταστάσεις στρες συνθέτουν τη νόσο. 

Για να είμαστε υγιείς και να μειώσουμε σημαντικά την πιθανότητα του καρκίνου πρέπει:

• Να διατηρούμε τη βιταμίνη D σε πολύ καλά επίπεδα

• Να προσέχουμε τη διατροφή και τον τρόπο ζωής μας

• Να ασκούμαστε όσο μπορούμε περισσότερο

• Να καλύπτουμε τις ελλείψεις μας σε μικρο-θρεπτικά συστατικά

• Να λαμβάνουμε καθημερινά μια πολυβιταμίνη με μεταλλικά στοιχεία 

• Να μην τα παίρνουμε όλα τις «μετρητοίς». Είναι αποδεδειγμένο ότι όσο πιο σοβαρά βλέπουμε τα πράγματα τόσο περισσότερες δυσκολίες συναντάμε μπροστά μας. 

Η καλύτερη κατανόηση των παραγόντων που δύνανται να προκαλέσουν καρκίνο μπορεί να μειώσει σημαντικά το φόβο να αρρωστήσουμε από αυτόν και αντί να ελπίζουμε να μη μας «τύχει» το κακό, να μας επιτρέψει να κάνουμε κάτι για να βελτιώσουμε τα επίπεδα της υγείας μας.

Ο βαθμός κατανόησης της λειτουργίας του ανθρώπινου οργανισμού αυξάνεται μέρα με τη μέρα και μαζί του και οι δυνατότητές μας να αλλάξουμε πράγματα που μέχρι χτες φάνταζαν ακατανόητα.

protothema.gr