• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο: Βιταμίνες και συστατικά που ανακουφίζουν

Μάθετε ποιες είναι οι ουσίες και τα θρεπτικά συστατικά που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σας, αλλά και σε ποιες τροφές θα τα βρείτε.

Βιταμίνη Β6

Σύμφωνα με έρευνες η βιταμίνη Β6 μπορεί να περιορίσει τα συμπτώματα του συνδρόμου. Τροφές πλούσιες σε Β6 είναι τα ψάρια, οι πατάτες, και η γαλοπούλα. Τα ευρήματα ωστόσο είναι αντιφατικά καθώς άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η συγκεκριμένη βιταμίνη δεν έχει κατευναστική επίδραση όσον αφορά στα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου.

Ασβέστιο

Στο πλαίσιο έρευνας φάνηκε πώς οι γυναίκες που λάμβαναν ασβέστιο ένα μήνα πριν την περίοδό τους, σε καθημερινή βάση αντιμετώπιζαν λιγότερο πρήξιμο, μικρότερη συχνότητα πονοκεφάλων και λιγότερες κράμπες στην κοιλιά.

Σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών γιατρών μια διατροφή πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D, ίσως περιορίζει τον κίνδυνο προεμμηνορροϊκού συνδρόμου.

Οι ερευνητές συνέκριναν δύο ομάδες γυναικών για 10 χρόνια. Η πρώτη ομάδα παρουσίαζε ΠΕΣ, ενώ η δεύτερη ομάδα είχε πολύ ήπιας μορφής ή καθόλου συμπτώματα του συνδρόμου.

Η σύγκριση των δύο ομάδων γυναικών έδειξε ότι αυτές που προσλάμβαναν από τη διατροφή τους επαρκείς ποσότητες βιταμίνης D και ασβεστίου καθημερινά, ήταν προστατευμένες προεμμηνορροϊκό σύνδρομο. Για να εξασφαλίσετε τα δύο αυτά συστατικά προτιμήστε γιαούρτι, γάλα, και τυριά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Σίδηρος

Σύμφωνα με μελέτη οι γυναίκες που καταναλώνουν τροφές φυτικής προέλευσης πλούσιες σε σίδηρο, έχουν λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από προεμμηνορροϊκό σύνδρομο. Πώς συμβαίνει αυτό; Οι ερευνητές θεωρούν ότι ο σίδηρος πιθανότατα εμπλέκεται στην διαδικασία της παραγωγής της σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Η σεροτονίνη είναι μια ουσία που ρυθμίζει τη διάθεση μας.

Μαγνήσιο

Αρκετές γυναίκες με ήπια ή μέτριας σοβαρότητας  προεμμηνορροϊκό σύνδρομο έχουν αποκομίσει σημαντικά οφέλη χάρη στο μαγνήσιο, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς οι γυναίκες με προεμμηνορροϊκό Σύνδρομο συνήθως έχουν χαμηλότερα επίπεδα ασβεστίου στον οργανισμό τους σε σχέση με όσες δεν έχουν τα  συμπτώματα του εν λόγω συνδρόμου. Το μαγνήσιο θα το βρείτε στα δημητριακά ολικής άλεσης και στα φυλλώδη λαχανικά. Αποφύγετε συνήθειες που μειώνουν τα επίπεδα μαγνησίου όπως είναι το κάπνισμα.

Βιταμίνη Ε

Στο πλαίσιο μελέτης 120 γυναίκες με προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, που λάμβαναν καθημερινά συμπληρώματα βιταμίνης Ε και συμπληρώματα πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (γάμμα λινολενικό οξύ, ελαϊκό οξύ, λινελαϊκό οξύ και άλλα πολυακόρεστα λιπαρά) φάνηκε να παρουσιάζουν βελτίωση των συμπτωμάτων τους σε έξι μήνες, σε σύγκριση με τις γυναίκες που έλαβαν εικονικά φάρμακα (placebo). Συμβουλευτείτε όμως το γιατρό ή το φαρμακοποιό προτού λάβετε κάποιο διατροφικό συμπλήρωμα στην περίπτωση που η διατροφή σας δεν είναι ισορροπημένη. Φροντίστε επίσης να μην λείπει από τη διατροφή σας το ελαιόλαδο που αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης Ε.

pathfinder.gr