• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Eλπίδες για τον καρκίνο του μαστού

Σημαντικές επιστημονικές εξελίξεις που δίνουν ελπίδες στους ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του μαστού, ανακοινώθηκαν στο Ευρωπαϊκό Ογκολογικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Άμστερνταμ.

Σημαντικές επιστημονικές εξελίξεις που δίνουν ελπίδες στους ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του μαστού, ανακοινώθηκαν στο Ευρωπαϊκό Ογκολογικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Άμστερνταμ.

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες.Υπολογίζεται ότι 1 στις 9 γυναίκες στην Ευρώπη θα νοσήσει από καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη ζωή της. Στις Η.Π.Α. τα κρούσματα ξεπερνούν τα 200.000 ετησίως, ενώ στην Ελλάδα 4.500 γυναίκες διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού κάθε χρόνο. 

Πρέπει να επισημανθεί ότι ενώ στην Ευρώπη, το 60% των περιστατικών καρκίνου του μαστού διαγιγνώσκεται σε πρώιμο στάδιο, στην Ελλάδα το ποσοστό είναι πολύ χαμηλότερο.
Υπολογίζεται ότι το 5-10% των κρουσμάτων καρκίνου του μαστού σχετίζονται με κληρονομικούς παράγοντες. Αφορούν βλάβες στο γενετικό υλικό των κυττάρων του μαστού, εξαιτίας διαφόρων παραγόντων στη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου. 

Ειδικότερα δύο γονίδια, τα BRCA 1 και BRCA 2, έχει βρεθεί ότι συμβάλλουν στην εμφάνιση καρκίνου του μαστού όταν έχουν υποστεί γενετική αλλοίωση. 
Στα πλαίσια του συνεδρίου οι ερευνητές παρουσίασαν μία νέα μελέτη σύμφωνα με την οποία η χορήγηση τραστουζουμάμπηςεμτανσίνηςπαρατείνει το χρόνο ζωής των ασθενών με προχωρημένο HER2-θετικό καρκίνο του μαστού, χωρίς να παρουσιάσουν επιδείνωση της νόσου. 
Ειδικότερα, τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι σχεδόν διπλασιάστηκε ο χρόνος ζωής των ασθενών με προχωρημένο HER2-θετικό καρκίνο του μαστού που έλαβαν τη θεραπεία. Τα δεδομένα έδειξαν επίσης ότι ο κίνδυνος επιδείνωσης της νόσου μειώθηκε κατά 47%. 

Στη μελέτη συμμετείχαν άτομα με προχωρημένο HER2-θετικό καρκίνο του μαστού, στα οποία η νόσος εξελισσόταν παρά την προηγούμενη θεραπεία που ακολουθούσαν. 

Η δεύτερη σημαντική μελέτη που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Ογκολογικό Συνέδριο στο Άμστερνταμ είναι η πρώτη που εξετάζει την προτίμηση των ασθενών ως προς της αντικαρκινική θεραπεία.

Αυτό που έδειξε είναι ότι η νέα μορφή υποδόριας χορήγησης της τραστουζουμάμπης (έχει εγκριθεί από την Ε.Ε.), προτιμάται τόσο από τους ασθενείς με καρκίνο του μαστού όσο και από τους επαγγελματίες υγείας, διότι μειώνει σημαντικά το χρόνο της θεραπείας. 

Συγκεκριμένα, από την μελέτη προέκυψε ότι η χρήση του σκευάσματος υποδόριας χορήγησης μείωσε κατά το ήμισυ το χρόνο που ξοδεύουν οι ασθενείς με πρώιμο καρκίνο του μαστού στους θαλάμους των νοσοκομείων.

real.gr