• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Τα ''κρυφά'' οφέλη των Χριστουγεννιάτικων τροφών

Που κάνει καλό η γαλοπούλα ή τα σοκολατάκια που έχουν την τιμητική τους την περίοδο των γιορτών; Ανακαλύψτε 5 γευστικούς πειρασμούς των Χριστουγέννων που κάνουν καλό στην υγεία σας.

Γαλοπούλα

Δεν υπάρχει λόγος να τρώμε γαλοπούλα μόνο τα Χριστούγεννα από τη στιγμή που είναι τόσο ωφέλιμη: Αποτελεί πλούσια πηγής άπαχης πρωτεΐνης που αξίζει να εντάξουμε στη διατροφή μας όλο το χρόνο. Στην πραγματικότητα, μια τυπική μερίδα  ψημένης γαλοπούλας, (τόσο το λευκό όσο και το σκούρο κρέας της), περιέχει μόνο 135 θερμίδες και 24 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Επιπλέον η γαλοπούλα είναι επίσης πλούσια σε αμινοξέα και ιδίως τρυπτοφάνη, η οποία βοηθά τον οργανισμό να παράγει σεροτονίνη η οποία πιστεύεται ότι βοηθάει στην σταθεροποίηση της διάθεσης μας και μπορεί να μας εξασφαλίσει έναν καλό ύπνο το βράδυ. Είναι επίσης μια καλή πηγή σημαντικών βιταμινών και ανόργανων συστατικών, όπως νιασίνη, ριβοφλαβίνη, βιταμίνη Β6, σίδηρο, φώσφορο και ψευδάργυρο.

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί είναι βασικό συστατικό σε πολλά γιορτινά, κύρια πιάτα αλλά και επιδόρπια. Μια μελέτη του 2013 που έγινε στην Ισπανία και που δημοσιεύεται στο περιοδικό PLoS ONE έδειξε ότι τα άτομα που τρώνε 3 ή περισσότερες μερίδες ξηρών καρπών εβδομαδιαίως αντιμετωπίζουν μειωμένο κίνδυνο για υπερβολικό βάρος και παχυσαρκία, καθώς και μειωμένο κίνδυνο να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου 2, υψηλή αρτηριακή πίεση και υψηλή χοληστερόλη LDL, σε σχέση με εκείνους που έτρωγαν λιγότερο από μια μερίδα ξηρών καρπών εβδομαδιαίως.

Ορισμένες μελέτες μάλιστα δείχνουν ότι οι ξηροί καρποί μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από ορισμένες μορφές καρκίνου. Οι ξηροί καρποί είναι επίσης πλούσιοι σε βιταμίνες, μέταλλα, ακόρεστα λίπη και αντιοξειδωτικά συστατικά. Μην το παρακάνετε ωστόσο καθώς σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να σας παχύνουν.

Σοκολατάκια

Τώρα τα Χριστούγεννα τα σοκολατάκια έχουν την τιμητική τους. Ιδιαίτερα η μαύρη σοκολάτα μπορεί να έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας.  Υπάρχουν πολλές καλές ειδήσεις για τους λάτρεις. Η μαύρη σοκολάτα ή κάποιο λαχταριστό επιδόρπιο που γίνεται με κακάο είναι ιδανικές επιλογές για τις γιορτές.

Είναι πλούσια σε φυτοχημικά συστατικά που παρέχουν οφέλη όσον αφορά στην υγεία της καρδιάς, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της αρτηριακής πίεσης, τη μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου. Όσο πιο σκούρο είναι το χρώμα της, τόσο το καλύτερο, καθώς αυτό σημαίνει ότι είναι υψηλότερο το ποσοστό της σε κακάο, και ότι περιέχει περισσότερες πολυφαινόλες (αντιοξειδωτικά συστατικά). Σιγουρευτείτε ότι έχετε επιλέξει μια σοκολάτα με τουλάχιστον 70% κακάο.

Μοσχοκάρυδο

Προσθέστε μπαχαρικά στα γιορτινά εδέσματα και κυρίως μοσχοκάρυδο!Τα στοιχεία από τις έρευνες δείχνουν ότι αυτό το γευστικό καρύκευμα έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της τερηδόνας.

Επιπλέον, περιέχει μια ένωση που βρίσκεται στο μοσχοκάρυδο, θεωρείται ότι διαθέτει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του δέρματος από την υπεριώδη ακτινοβολία και να μειώσει τα σημάδια της γήρανσης. Προσθέστε μοσχοκάρυδο σε ένα μπολ με ζεστό πλιγούρι βρώμης που συνοδεύει τα κυρίως πιάτα, στα μήλα και σε άλλα φρέσκα φρούτα ή στις γλυκοπατάτες.

Κόκκινο κρασί

Το κόκκινο κρασί που πάει με τα περισσότερα γιορτινά εδέσματα, θεωρείται ευεργετικό για την καρδιά καθώς περιέχει πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες διαθέτουν καρδιοπροστατευτικες ιδιότητες.

Σύμφωνα με άλλη έρευνα ένα με δύο ποτηράκια κρασί την ημέρα παρατείνουν τη ζωή των ανδρών κατά πέντε χρόνια, ενώ αν πίνουν μπίρα ή κάποιο δυνατό ποτό κερδίζουν δυόμισι χρόνια ζωής σε σχέση με όσους δεν πίνουν καθόλου. Σε κάθε περίπτωση όμως για να αποκομίσετε μόνο τα οφέλη που προκύπτουν από την κατανάλωση αλκοόλ, θα πρέπει να μην κάνετε κατάχρηση.

pathfinder.gr