• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Γιορτές: Το μυστικό για να μην πάρετε κιλά

Ακόμη και η σύντομη σε διάρκεια «επιείκεια» που δείχνουμε στον εαυτό μας στις γιορτές μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες επιπτώσεις στο σώμα.

Η έστω σύντομη καθημερινή άσκηση θα μπορούσε να αποτελέσει το αντίδοτο για τις υπερβολές που κάνουμε στο φαγητό και τη μείωση των επιπτώσεων που έχει στην υγεία μας η ραστώνη των Χριστουγέννων, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Παλιότερη έρευνα είχε δείξει ότι ακόμη και η σύντομη σε διάρκεια «επιείκεια» που δείχνουμε στον εαυτό μας στις γιορτές μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες επιπτώσεις στο σώμα.

Μια νέα μελέτη όμως που δημοσιεύτηκε πρόσφατα έδειξε ότι το πρόβλημα αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με 45 λεπτά άσκησης την ημέρα κατά την περίοδο των εορτών ακόμη και αν η ποσότητα των θερμίδων που καταναλώνουμε είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνες που θα κάψουμε.

Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Μπαθ διαπίστωσαν ότι η άσκηση κατά τη διάρκεια μιας περιόδου διατροφικών -και όχι μόνο- παρεκκλίσεων μπορεί να σταθεροποιήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να συμβάλει στη αποφυγή βλάβης στο μεταβολισμό.

Σε μια ομάδα 26 υγιών νεαρών ανδρών, οι μισοί ασκούνταν καθημερινά σε διάδρομο γυμναστικής για 45 λεπτά, ενώ οι υπόλοιποι παρέμειναν εντελώς αδρανείς.

Όλοι οι συμμετέχοντες άρχισαν να τρώνε περισσότερο. Εκείνοι που δεν έκαναν άσκηση αύξησαν την πρόσληψη θερμίδων κατά 50 %, ενώ οι υπόλοιποι κατά 75 %.

Αλλά μετά από μία εβδομάδα, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα της ομάδας που δεν ασκούνταν άγγιξαν νοσηρά επίπεδα, ενώ όσοι επιδίδονταν καθημερινά σε σωματική δραστηριότητα δεν εκδήλωσαν παρενέργειες από το επιπλέον φαγητό.

Επιπλέον ο μεταβολισμός στους άνδρες που δεν γυμνάζονταν επιβραδύνθηκε, όπως έδειξε η μελέτη, ενώ τα λιποκύτταρα του οργανισμού τους δεν ενεργοποιήθηκαν επαρκώς για να μπορέσουν να επεξεργαστούν τα πλούσια γεύματα.

pathfinder.gr