• Αθήνα 11854 Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως 38
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Ποια εορταστικά φαγητά εκτοξεύουν τη χοληστερίνη

Είναι σημαντικό, ιδιαιτέρως για άτομα με προβλήματα με την καρδιά τους, υψηλή πίεση, υψηλή χοληστερίνη κ.α., να προσέξουν λίγο παραπάνω την ποιότητα του φαγητού τους.

Οι γιορτές ξεκίνησαν κι ένα πράγμα είναι σίγουρο. Η διατροφική απελευθέρωση που θα φέρουν τα πλουσιοπάροχα τραπέζια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα εκτοξεύσουν την χοληστερίνη μας στα ύψη.

Πέρα όμως από το ποσοτικό κομμάτι ένα σημαντικό ζήτημα που τίθεται είναι και το ποιοτικό, καθώς πολλά από τα εδέσματα των εορτών είναι πολύ πλούσια σε κακά κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη. Είναι λοιπόν σημαντικό, ιδιαιτέρως για άτομα με προβλήματα με την καρδιά τους, όπως υψηλή πίεση, υψηλή χοληστερίνη κ.α., να προσέξουν λίγο παραπάνω την ποιότητα του φαγητού τους.


Τι θα πρέπει λοιπόν να κάνετε αν ανήκετε στην "ευαίσθητη ζώνη";

- Προτιμείστε γαλοπούλα ή κοτόπουλο αντί για χοιρινό
- Μαγειρέψτε με ελαιόλαδο ή φυτική μαργαρίνη αντί για βούτυρο
- Προτιμείστε λευκά αντί για κίτρινα τυριά
- Προτιμείστε μελομακάρονα αντί για κουραμπιέδες και γλυκά με κρέμες ή σοκολάτα
- Έχετε πάντα αρκετή σαλάτα στο πιάτο σας
- Μην βάζετε πρόσθετο αλάτι στο πιάτο σας


Ειδικότερα, τα άτομα με υψηλή χοληστερίνη, συστήνεται η χρήση λειτουργικών προϊόντων, όπως φυτικής μαργαρίνης και λευκού τυριού με φυτικές στανόλες. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας τροφίμων συμβάλουν στη μείωση της χοληστερίνης κατά 8 – 10 %, στα πλαίσια μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής.

ygeianews.gr