ΥΣΤΕΡΟΥΝ ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΛΟΓΩ ΤΕΣΤΟΣΤΕΡΟΝΗΣ
Οι γυναίκες έχουν ισχυρότερη ανοσοποιητική αντίδραση από τους άνδρες, όταν τους χορηγείται το αντιγριπικό εμβόλιο, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, οι εμβολιασμένες γυναίκες είναι καλύτερα προστατευμένες από τη γρίπη, απ’ ότι οι άνδρες.
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ μελέτησαν τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις 53 γυναικών και 34 ανδρών μετά τον εμβολιασμό τους κατά της γρίπης. Παρατήρησαν λοιπόν ότι, οι άνδρες είχαν πιο αδύναμη ανταπόκριση ή λιγότερη φλεγμονή στον οργανισμό τους, από τις γυναίκες, μετά τον εμβολιασμό και η αντίδραση ήταν πιο αδύναμη μεταξύ εκείνων των ανδρών που είχαν τα υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης στον οργανισμό τους.
«Η μελέτη ενισχύει αυτό που γνωρίζουμε ήδη, ότι δηλαδή υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών, τουλάχιστον ως προς το ανοσοποιητικό τους σύστημα», εξηγεί ο Μαρκ Ντέιβις, καθηγητής Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας, και επικεφαλής των ερευνητών.
Η μελέτη βέβαια δεν ξεκαθαρίζει αν άνδρες και γυναίκες έχουν επίσης διαφορετικά επίπεδα προστασίας έναντι της γρίπης μετά τον εμβολιασμό. Πάντως, υπάρχουν στοιχεία που τεκμηριώνουν ότι οι γυναίκες γενικά έχουν καλύτερες αντιδράσεις στις λοιμώξεις, περιλαμβανομένης και της γρίπης.
Αν και προς το παρόν οι επιστήμονες δεν μπορούν να αιτιολογήσουν την διαφοροποίηση μεταξύ των δύο φύλων, εικάζουν ότι η τεστοστερόνη καταστέλλει την φλεγμονή. Επίσης, είναι πιθανόν γενετικοί παράγοντες να καθορίζουν την αντίδραση κάθε ανθρώπου στη γρίπη. Το εμβόλιο κατά της γρίπης ενεργοποιεί συγκεκριμένα γονίδια, και ίσως έτσι μπορεί να προβλεφθεί ποιος έχει την πιο αδύναμη ανταπόκριση στον εμβολιασμό.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η εξελικτική διαδικασία του ανθρώπινου είδους μπορεί να εξηγήσει εν μέρει γιατί οι άνδρες ωφελούνται από το κατασταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι άνδρες σε όλα τα στάδια της ανθρωπότητας ενδεχομένως να είχαν υποστεί περισσότερους τραυματισμούς από τις γυναίκες, άρα ίσως να ωφελήθηκαν από ένα λιγότερο ενεργό ανοσοποιητικό σύστημα.
In.gr