• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Πονοκέφαλος: Όταν ευθύνονται τα μάτια

Η κούραση των ματιών και οι διάφορες διαθλαστικές ανωμαλίες είναι πιθανό να αποτελούν την αιτία ορισμένων μορφών πονοκεφάλων. Διαβάστε τι πρέπει να κάνετε για να αντιμετωπίσετε άμεσα το πρόβλημα.

Πότε οφείλεται σε οφθαλμικές παθήσεις

Σε ορισμένες περιπτώσεις ο πονοκέφαλος μπορεί να οφείλεται σε οφθαλμικές παθήσεις (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμό, αμβλυωπία, γλαύκωμα κ.ά.). Αν αντιμετωπίζετε κάποια από τις παραπάνω διαταραχές και δεν φοράτε γυαλιά ή τα γυαλιά σας είναι ακατάλληλα, τότε υπάρχει ενδεχόμενο να προκληθεί οπτική κόπωση (κοπιοπία), δηλαδή κόπωση στους μυς των ματιών. Η κατάσταση αυτή μπορεί να προκαλέσει πόνο στο βολβό του ματιού ή γενικευμένο πονοκέφαλο.

Ο πόνος στην περίπτωση που ο πονοκέφαλος οφείλεται στα μάτια, εντοπίζεται συνήθως στην μετωπιαία περιοχή ή γύρω από τα μάτια.  Όταν η αιτία του πονοκεφάλου είναι κάποια οφθαλμική πάθηση, ενδέχεται τα μάτια σας να τσούζουν, να είναι κόκκινα ή να δακρύζουν ενώ δεν θα μπορείτε να εστιάσετε καλά. Αν φοράτε ήδη γυαλιά και αντιμετωπίζετε συχνούς πονοκεφάλους καλό θα είναι να συμβουλευτείτε τον οφθαλμίατρο μήπως χρειάζονται αλλαγή. Αν ο πονοκέφαλος που σας ταλαιπωρεί οφείλεται σε κάποια διαθλαστική ανωμαλία, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε οφθαλμίατρο που θα σας δώσει τα  κατάλληλα γυαλιά. Στην περίπτωση που ο πονοκέφαλος οφείλεται σε οφθαλμικό πρόβλημα με την αντιμετώπιση του θα υποχωρήσει.

Η επίσκεψη στον οφθαλμίατρο

Ο οφθαλμίατρος θα σας εξετάσει και μπορεί επίσης να σας προτείνει να κάνετε βυθοσκόπηση, ώστε να δει αν ο πονοκέφαλος οφείλεται σε αύξηση της ενδοκρανίου πίεσης.

Η εξέταση του βυθού του ματιού θα του δώσει πληροφορίες και για τυχόν παθολογικές καταστάσεις στον εγκέφαλο. Αν χρειαστεί θα σας παραπέμψει και σε νευρολόγο.

Όταν φταίει ο υπολογιστής

Η καταπόνηση των ματιών που συνήθως οφείλεται στη χρήση υπολογιστή είναι εξαιρετικά συχνή αιτία πονοκεφάλων. Καθώς οι υπολογιστές έχουν γίνει απαραίτητοι, όλο και περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν συχνά αυτό που λέγεται "οπτικό σύνδρομο υπολογιστών," το οποίο συνδέεται με την καταπόνηση των ματιών. Στα περισσότερα άτομα, τα συμπτώματα είναι ήπια και αισθάνονται τα μάτια κάπως "κουρασμένα", ενώ νιώθουν ανακούφιση κλείνοντας τα για λίγο και κάνοντας ένα διάλειμμα από τον υπολογιστή.

Αν δουλεύετε πολλές ώρες σε ηλεκτρονικό υπολογιστή ή βλέπετε πολύ τηλεόραση, κάντε συχνά διαλείμματα και ξεκούραζετε τα μάτια σας κοιτώντας μακριά, χωρίς να προσπαθείτε να εστιάσετε σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο. Τα συχνά διαλείμματα και η χρήση τεχνητών δακρύων μπορούν να βοηθήσουν και να προλάβουν τον πονοκέφαλο.  Αν δεν έχετε τεχνητά δάκρυα ρίξετε δροσερό νερό στα μάτια σας και βγείτε στον καθαρό αέρα.

Προσπαθήστε να ανοιγοκλείνετε συχνά τα βλέφαρα σας ώστε να μη στεγνώνουν τα μάτια σας.  Για προσωρινή ανακούφιση, δοκιμάστε να κάνετε απαλό μασάζ στους κροτάφους σας ή το κεφάλι. Θα αισθανθείτε καλύτερα. Στο πλαίσιο μελέτης φάνηκε ότι τα άτομα με ημικρανίες που έκαναν έξι εβδομαδιαίες συνεδρίες μασάζ, είχαν λιγότερο συχνές ημικρανίες και καλύτερο ύπνο κατά τη διάρκεια των εβδομάδων αυτών και τρεις εβδομάδες μετά σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.

pathfinder.gr