• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Όταν η μόδα απειλεί την υγεία

Γνωρίστε 3 περιπτώσεις που η μόδα μπορεί να απειλήσει την υγεία σας.

Φορέσατε το στενό σας τζιν που είναι η τελευταία λέξη της μόδας, βάλατε τα καλά σας παπούτσια και είστε έτοιμοι για να βγείτε έξω: νομίζετε ότι τα έχετε κάνει όλα σωστά; Οι ειδικοί ίσως έχουν αντίθετη άποψη …Γνωρίστε 3 περιπτώσεις που η μόδα μπορεί να απειλήσει την υγεία σας.

Στενά παντελόνια μειώνουν τη γονιμότητα

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα πολύ εφαρμοστά παντελόνια είναι εν μέρει υπεύθυνα για τη μείωση της γονιμότητας. Από τη δεκαετία του '80 οι ερευνητές έχουν συνδέσει τα εφαρμοστά εσώρουχα με μειωμένη ανδρική γονιμότητα. Το 1990 οι ειδικοί ήταν σε θέση να αποδείξουν ότι τα στενά παντελόνια αυξάνουν τη θερμοκρασία στους όρχεις. Κατά μέσο όρο, φορώντας σφιχτά εσώρουχα ή εφαρμοστά παντελόνια η θερμοκρασία των όρχεων αυξάνεται κατά 3,5 βαθμούς Κελσίου.

Η διατήρηση φυσιολογικής της θερμοκρασίας στην περιοχή, είναι ευεργετική για την ισχυρή παραγωγή σπέρματος και την καλή ποιότητα του, ενώ η αύξηση της μπορεί να προκαλέσει προβλήματα γονιμότητας, λένε οι ειδικοί.  Μάλιστα για τον ίδιο λόγο οι άνδρες πρέπει να προτιμούν το μποξεράκι, καθώς δεν πιέζει τους όρχεις και δεν αυξάνει τη θερμοκρασία της περιοχής.

Piercing και μολύνσεις

Τα δύο σημαντικότερα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από αυτή τη μόδα είναι οι μολύνσεις (π.χ. πυοδερματίτιδες) και οι αλλεργικές αντιδράσεις. Στην περίπτωση που μετά από το piercing η περιοχή αρχίσει να πρήζεται και να πονάει, τότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε άμεσα δερματολόγο γιατί μπορεί να έχει μολυνθεί.

Για να αποφύγετε τα απρόοπτα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται έχουν αποστειρωθεί προτού χρησιμοποιηθούν σε σας. Φροντίζετε επίσης να απολυμαίνετε τακτικά τις περιοχές που έχουν τρυπηθεί με κάποιο αντισηπτικό.

Ιδιαίτερη προσοχή θέλει και το piercing σε κάποια «δύσκολα» σημεία του σώματος. Η επούλωση μίας τρύπας είναι σε γενικές γραμμές πιο δύσκολη σε ευαίσθητα σημεία του σώματος όπως π.χ. στον αφαλό, τη γλώσσα ή τα γεννητικά όργανα. Επιπλέον είναι πιο πιθανό το ενδεχόμενο μόλυνσης, αφού για παράδειγμα, στην περιοχή της μύτης ή του στόματος υπάρχουν περισσότερα μικρόβια και εκκρίσεις.

Κίνδυνος αρθρίτιδας από τα τακούνια

Η παρατεταμένη χρήση ψηλοτάκουνων και στενών παπουτσιών μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, όπως κάλους, κότσια κτλ. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα στενά παπούτσια ενδέχεται ακόμη να προκαλέσουν προβλήματα στις ορθώσεις και τη στάση του σώματος. Για να αποφύγετε όλα αυτά επιλέγετε πάντα το σωστό νούμερο, ενώ καλό είναι το τακούνι σας να μην ξεπερνάει τους 3 πόντους.

Αποφύγετε το τρέξιμο όταν φοράτε ψηλά τακούνια: Σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποίησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ningbo, στην Κίνα, οι γυναίκες που αναγκάζονται να τρέχουν συχνά φορώντας ψηλά τακούνια, κινδυνεύουν από αρθρίτιδα, αλλά και κατάγματα.

Συγκεκριμένα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσες γυναίκες φορούν τακούνια 7 εκατοστών ή και ψηλότερα, ασκούν τέτοιες πιέσεις στα γόνατά τους, οι οποίες δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να εκδηλώσουν αρθρίτιδα.

pathfinder.gr