Η ναυτία είναι ένα συχνό πρόβλημα που μπορεί να σας απασχολήσει την περίοδο αυτή. Υπάρχουν κάποιες τακτικές όμως που μπορούν να σας βοηθήσουν.
Πρόκειται για μια φάση της ζωής που είναι περισσότερο από ποτέ σημαντικό να τρέφεστε ισορροπημένα και να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή, που θα σας βοηθήσει να περιορίσετε όχι μόνο τη ναυτία, αλλά και να αποφύγετε σοβαρότερα προβλήματα.
Αν πεινάτε μεταξύ των γευμάτων προτιμήστε να φάτε φρέσκα φρούτα ή λαχανικά που διατηρούν το σάκχαρο στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα. Αν θέλετε κάτι γλυκό μπορείτε να δοκιμάσετε μπισκότα ολικής άλεσης.
Αποφεύγετε τα λιπαρά και βαριά γεύματα. Προτιμήστε γεύματα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.
Μην λάβετε από μόνες σας κάποιο φάρμακο για τη ναυτία. Ρωτήστε το γυναικολόγο σας αν υπάρχει κάποιο σκεύασμα κατά της ναυτίας που ενδείκνυται σε περίοδο εγκυμοσύνης.
Μην πίνετε απότομα: πρέπει να πίνετε μεν άφθονο νερό μέσα στην ημέρα, αλλά όχι πολύ απότομα ώστε να φουσκώσετε καθώς μπορεί να σας προκληθεί ναυτία. Πίνετε μικρές ποσότητες και συχνά.
Μην σηκώνεστε απότομα από το κρεβάτι το πρωί. Αλλάζετε σιγά θέσεις όταν είστε ξαπλωμένες.
Έχετε πάντα υγρά, άοσμα μαντηλάκια μαζί σας για να ανανεώσετε το πρόσωπό σας μετά από ναυτία ή εμετό.
Μερικές ασκήσεις όπως το γρήγορο περπάτημα, η κολύμβηση, η ποδηλασία, η γιόγκα, το stretching μπορούν να σας βοηθήσουν. Μην ξεκινήσετε όμως κάποια άσκηση πριν συμβουλευτείτε το γυναικολόγο.
Όταν έχετε ναυτία βγείτε κάπου έξω να πάρετε καθαρό αέρα ή ανοίξτε τα παράθυρα.
Αποφύγετε επίσης κάποιους παράγοντες που μπορεί να πυροδοτήσουν το πρόβλημα όπως:
- Έντονες μυρωδιές (όπως αποσμητικά, σκουπίδια, καύσιμα, χρώμα)
- Κόπωση
- Περιοχές ή δωμάτια με μπαγιάτικο, υγρό αέρα
- Τα λιπαρά ή πικάντικα τρόφιμα
- Το άδειο στομάχι (από τη συσσώρευση οξέων στο στομάχι)
- Θόρυβος (π.χ. δυνατή μουσική, κίνηση)
- Οι απότομες κινήσεις (κίνηση ασθενείας)
- Τα έντονα φώτα
- Η υγρασία
Τι άλλο πρέπει να ξέρετε:
Για τη ναυτία ευθύνεται συνήθως η υπερπαραγωγή ορμονών (ιδιαίτερα οιστρογόνων). Εμφανίζονται, συνήθως, μετά την 3η εβδομάδα της κύησης και διαρκούν το 1ο τρίμηνο . Αν συνεχιστεί και μετά το διάστημα αυτό, είναι απαραίτητο να ενημερώσετε το γιατρό σας.
pathfinder.gr