• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Ένας στους δύο που νοσηλεύονται στην εντατική με γρίπη είναι παχύσαρκος

Από τους 41 ασθενείς με γρίπη που εισήχθησαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας από τις αρχές Ιανουαρίου οι 18 κατατάσσονται στην κατηγορία των παχύσαρκων ατόμων

Σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την βαριά νόσηση με γρίπη αποδεικνύεται η παχυσαρκία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ένας στους δύο ασθενείς με γρίπη που νοσηλεύτηκαν ή νοσηλεύονται στην Εντατική κατά την εφετινή περίοδο της γρίπης είναι παχύσαρκος. Ένας παχύσαρκος 31 χρόνων κατέληξε και άλλοι 4 νοσηλεύονται στην Εντατική.

Η παχυσαρκία και ιδίως η νοσογόνος παχυσαρκία είχε αναφερθεί από τους επιστήμονες το 2009- 2010 ως κατάσταση που συσχετίζεται με την εμφάνιση γρίπης και μάλιστα με την πιο σοβαρή μορφή της νόσου.
Στη χώρα μας αποτυπώνεται για πρώτη φορά με τέτοια ευκρίνεια: από τους 41 ασθενείς με γρίπη που εισήχθησαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας από τις αρχές Ιανουαρίου οι 18 κατατάσσονται στην κατηγορία των παχύσαρκων ατόμων. Σε μερικές περιπτώσεις οι παχύσαρκοι πάσχουν από συνοδό νόσημα, νόσημα δηλαδή που συνδέεται με το πλεόνασμα κιλών και πυροδοτείται από αυτή την κατάσταση του οργανισμού, όπως πχ ο σακχαρώδης διαβήτης ή τα αναπνευστικά νοσήματα.

Σε ό,τι αφορά το φύλο, φαίνεται πως ο ιός της γρίπης προσβάλλει περισσότερο τους άνδρες με παχυσαρκία. Από τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ προκύπτει ότι έχουν νοσήσει με βαριά μορφή γρίπης 11 άνδρες και 7 γυναίκες. Ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών είναι τα 55 έτη.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι τα παχύσαρκα άτομα πρέπει να εμβολιάζονται με αντιγριπικό εμβόλιο όπως συνιστούν και για τους χρονίως πάσχοντες.

protothema.gr