• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Εξέταση αίματος για έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου στο πάγκρεας

Δανοί ερευνητές ανέπτυξαν εξέταση αίματος που θα μπορούσε στο μέλλον να εντοπίζει έγκαιρα τον καρκίνο στο πάγκρεας.

Νέα εξέταση αίματος θα μπορούσε μελλοντικά να βοηθήσει τους γιατρούς να εντοπίζουν τον καρκίνο του παγκρέατος στα αρχικά του στάδια, αναφέρουν Δανοί ερευνητές.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η εξέταση είναι πολύ προκαταρκτική ώστε να είναι σίγουροι πως μπορεί με ακρίβεια να διαγνώσει τον καρκίνο του παγκρέατος σε ασθενείς των οποίων οι πιθανότητες επιβίωσης είναι υψηλότερες.

Ο καρκίνος του παγκρέατος, συνήθως διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο, καθιστώντας προβληματική την αντιμετώπιση και φτωχή την πρόγνωση.

Ο Dr. Donald Richards, ειδικός στον καρκίνο του παγκρέατος, δήλωσε ότι ακόμα και με εγχείρηση, η πλειοψηφία των ασθενών δεν θεραπεύεται. Για πολλούς περισσότερους, ο καρκίνος είναι τόσο προχωρημένος που η εγχείρηση δεν αποτελεί επιλογή.

Το να μπορεί κάποιος να εντοπίζει τον καρκίνο του παγκρέατος σε πολύ πρώιμο στάδιο θα μπορούσε να αλλάξει τα παραπάνω και να οδηγήσει σε ίαση, δήλωσε.

Η εξέταση αναζητά συγκεκριμένα μοτίβα σε ορισμένα τμήματα γενετικού υλικού, (microRNA). 

Όταν εμφανίζονται, υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες για εμφάνιση καρκίνου του παγκρέατος.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Dr. Nicolai Schultz, από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Κοπεγχάγης, ανέλυσε δείγματα αίματος περισσότερων των 400 ασθενών με καρκίνο του παγκρέατος και τα συνέκρινε με περίπου 300 υγιών και 25 ασθενών με χρόνια παγκρεατίτιδα.

Για σύγκριση, ερεύνησαν για τα επίπεδα ουσίας, γνωστής ως CA19-9, που είναι αυξημένη στο 80% των ασθενών με καρκίνο του παγκρέατος.
Στο τέλος, ανακάλυψαν 2 συγκεκριμένα τεστ microRNA που δυνητικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα πρέπει να επιβεβαιωθούν και οι κλινικές εφαρμογές να κατανοηθούν πριν γίνει ευρέως διαθέσιμο το τεστ.
Ο William Phelps, του American Cancer Society, δήλωσε ότι το νέο τεστ αποτελεί καλή εξέλιξη.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα είναι προκαταρκτικά και το τεστ οδηγεί σε μερικά λανθασμένα θετικά αποτελέσματα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό 'Journal of the American Medical Association.'

iatronet.gr