• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Γνωρίστε τις βιταμίνες

Μάθετε πού κάνει καλό η κάθε βιταμίνη, αλλά και πού θα τη βρείτε.

Βιταμίνη Α

Πώς μας βοηθάει:

Συμβάλλει στη θεραπεία διαφόρων δερματικών παθήσεων, και ίσως προστατεύει από κάποιες μορφές καρκίνου.Είναι χρήσιμη για την όραση και θεωρείται ότι βελτιώνει την ικανότητα να βλέπουμε στο σκοτάδι.

Πηγές:

Συκώτι μοσχαρίσιο, συκώτι από αρνί, συκώτι κοτόπουλου, καρότα, γλυκοπατάτα με φλούδα, νιφάδες καλαμποκιού, βρόμη, σπανάκι βραστό. Επίσης μπορείτε να τη βρείτε ως συμπλήρωμα διατροφής.

 

Βιταμίνη C

Πώς μας βοηθάει:

Η βιταμίνη C διαθέτει αντιοξειδωτική δράση, ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων. Επίσης αυξάνει την απόδοση του οργανισμού και συμμετέχει και στη μετατροπή των θερμίδων σε ενέργεια. Η βιταμίνη C συμβάλλει τέλος στην πρόληψη των ιώσεων και των κρυολογημάτων, και είναι χρήσιμη για τα οστά και τα δόντια.

Πηγές:

Πορτοκάλια, ακτινίδια, μπρόκολο, ρόδια, φράουλες. Επίσης μπορείτε να τη βρείτε ως συμπλήρωμα διατροφής.

 

Βιταμίνη Ε

Πώς μας βοηθάει:

Διαθέτει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, είναι απαραίτητη για τη γονιμότητα και χρήσιμη για το καρδιαγγειακό μας σύστημα, προστατεύει τα αγγεία από την αρτηριοσκλήρυνση. Ακόμη είναι χρήσιμη στην επούλωση των πληγών. Τέλος θεωρείται ότι συμβάλλει στη διατήρηση της αρτηριακής μας πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα. Θωρείται ότι μπορεί να είναι χρήσιμη στην πρόληψη του καρκίνου, της νόσου αλτσχάιμερ και των καρδιακών προβλημάτων.

Πηγές:

Σπανάκι, ηλιόσποροι, σιτηρά ολικής αλέσεως, ελαιόλαδο. Επίσης μπορείτε να τη βρείτε ως συμπλήρωμα διατροφής.

 

Bιταμίνες του συμπλέγματος Β:

Βιταμίνη Β1

Πώς μας βοηθάει:

Μεταξύ άλλων ρυθμίζει την όρεξη και θεωρείται ότι ενισχύει την πνευματική μας διαύγεια. Είναι χρήσιμη για την καρδιά και απαραίτητη για τη θεραπεία της αναιμίας. Επίσης μπορείτε να τη βρείτε ως συμπλήρωμα διατροφής.

Πηγές:

Δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, μαύρο ρύζι, και τα περισσότερα θαλασσινά, αποτελούν καλές πηγές της συγκεκριμένης βιταμίνης.

 

Βιταμίνη Β2

Πώς μας βοηθάει:

Είναι απαραίτητη στον οργανισμό για την παραγωγή ενέργειας, την επιδερμίδα και την κυτταρική αναπνοή. Θωρείται ότι συμβάλλει στην αύξηση των αθλητικών επιδόσεων.

Πηγές:

Συκώτι, αμύγδαλα, μανιτάρια, σολομός, γάλα, μαγιά. Επίσης μπορείτε να τη βρείτε ως συμπλήρωμα διατροφής.

Βιταμίνη Β3

Πώς μας βοηθάει:

Συμβάλλει στην απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα και προστατεύει τον οργανισμό από μολύνσεις. Ακόμη συμβάλλει στη μείωση της χοληστερίνης, και προστατεύει από καρδιακές παθήσεις. Τέλος είναι χρήσιμη στην πέψη.

Πηγές:

Τόνος, συκώτι, μαγιά μπίρας, φιστίκια, κρέας. Επίσης μπορείτε να τη βρείτε ως συμπλήρωμα διατροφής.

Βιταμίνη Β5

Πώς μας βοηθάει:

Είναι απαραίτητη για την επούλωση των τραυμάτων, ενώ συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης και την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και μας βοηθάει να αντιμετωπίσουμε την κούραση.

Πηγές:

Συκώτι, πέστροφες, ηλιόσποροι, ρέγκα, καρύδια, γαρίδες, δημητριακά ολικής αλέσεως. Επίσης μπορείτε να τη βρείτε ως συμπλήρωμα διατροφής.

Βιταμίνη Β6

Πώς μας βοηθάει:

Θεωρείται ότι προστατεύει από καρκίνο και στειρότητα. Βοηθάει στον έλεγχο του διαβήτη και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Έχει διουρητική δράση, και θεωρείται απαραίτητη για την παραγωγή αντισωμάτων

Πηγές

Μαγιά μπίρας, συκώτι, λάχανο, αυγά, πεπόνι. Επίσης μπορείτε να τη βρείτε ως συμπλήρωμα διατροφής.

pathfinder.gr