• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Κίνδυνος από την κατάχρηση αντισηπτικών στοματικών διαλυμάτων

Η χρήση αντισηπτικών στοματικών διαλυμάτων από ανθρώπους δίχως ουλίτιδα ή ασθένειες των δοντιών μπορεί να είναι επιζήμια για την υγεία

Η χρήση αντισηπτικών στοματικών διαλυμάτων από ανθρώπους δίχως ουλίτιδα ή ασθένειες των δοντιών μπορεί να είναι επιζήμια για την υγεία, υποστηρίζουν βρετανοί επιστήμονες.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με στοματικό διάλυμα που περιέχει την αντισηπτική ουσία χλωροεξιδίνη διαπίστωσαν ότι εξοντώνει τα ωφέλιμα βακτήρια του στόματος και εμποδίζει την χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων, οδηγώντας σε αύξηση της αρτηριακής πιέσεως.

Στη μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Free Radical Biology & Medicine», συμμετείχαν 19 υγιείς εθελοντές, οι οποίοι κλήθηκαν να χρησιμοποιούν δύο φορές την ημέρα το στοματικό διάλυμα, ενώ υποβάλλονταν σε μέτρηση της αρτηριακής πιέσεως και σε άλλες εξετάσεις.

Η χρήση του διαλύματος συσχετίσθηκε με αύξηση της πιέσεως κατά 0,2 έως 0,35 μονάδες (2 έως 3,5 χιλιοστά της στήλης υδραργύρου - mmHg).

Η αύξηση αυτή «παρατηρήθηκε μέσα σε μία ημέρα» χρήσεως, σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους. Και προσθέτουν πως αυτό είναι επιζήμιο για την καρδιαγγειακή υγεία.

«Η εξόντωση των ωφέλιμων βακτηρίων του στόματος σε καθημερινή βάση είναι καταστροφική, διότι ακόμα και οι μικρές αυξήσεις της αρτηριακής πίεσης μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την νοσηρότητα και τη θνησιμότητα από καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Αμρίτα Αχλουβάλια, καθηγήτρια Αγγειακής & Κλινικής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή Barts & The London του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου.

«Δεν λέμε στον κόσμο να μην χρησιμοποιεί αντισηπτικά στοματικά διαλύματα εάν πάσχει από λοιμώξεις των ούλων ή των δοντιών», διευκρίνισε. «Όλοι οι άλλοι όμως, καλό είναι να τα αποφεύγουν».

Όπως έδειξε η νέα μελέτη, η χλωροεξιδίνη εξουδετερώνει τα βακτήρια που συμβάλλουν στην δημιουργία νιτρωδών αλάτων, τα οποία είναι απαραίτητα για την διαστολή των αιμοφόρων αγγείων.

Στην πραγματικότητα, το διάλυμα χλωροεξιδίνης που εξετάστηκε (είχε περιεκτικότητα 0,2% στο αντισηπτικό) μείωνε κατά περισσότερο από 90% την παραγωγή νιτρωδών αλάτων στο στόμα, με επακόλουθο να μειωθούν κατά 25% και τα επίπεδά τους στο αίμα των εθελοντών.

Αυτός ήταν και ο λόγος που αυξήθηκε η αρτηριακή πίεσή τους, εξηγούν οι ερευνητές.

Αν και δεν περιέχουν όλα τα στοματικά διαλύματα χλωροεξιδίνη, η δρ Αχλουβάλια εκτιμά ότι «και άλλα στοματικά διαλύματα με αντισηπτικές ουσίες θα μπορούσαν να διαταράξουν την υγιή χλωρίδα του στόματος».

Επειδή, πάντως, η μελέτη είναι πολύ μικρή, τα ευρήματά της θα πρέπει να επαληθευτούν και από άλλες, καθώς και να εξεταστούν οι τυχόν επιδράσεις των άλλων αντισηπτικών ουσιών.

tanea.gr