• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Διεθνής Ημέρα Μαιών

Η Διεθνής Ημέρα Μαιών καθιερώθηκε το 1991 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Μαΐου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Μαιών (ICM).

Στόχος του εορτασμού είναι η ανάδειξη του σπουδαίου ρόλου που παίζει η μαία, η μαμμή για τους παλιότερους, στη διαδικασία γέννησης ενός παιδιού.

Η μαία ως μητέρα θεά σχετίζεται με τη γέννηση, τη μητρότητα, την ανάπτυξη της βλάστησης και των φυτών, γενικότερα όλης της φύσης. Δεν είναι τυχαίο που δύο μεγάλες γιορτές τής μαίας και της μητέρας γιορτάζονται δίπλα - δίπλα, τον ίδιο μήνα, 5 Μαΐου η Γιορτή της Μαίας, 10 Μαΐου η Γιορτή της Μητέρας.

Γυναίκα σημαίνει πρωτοπόρος και οδηγητής. Η γυναίκα είναι το θηλυκό αρχέτυπο που συλλαμβάνει, γονιμοποιεί, γεννάει, δίνει υπόσταση και μορφή - ζωή και αυτός που δίνει ζωή δεν είναι ουραγός ούτε αντιγραφέας φθαρμένων προτύπων. Επειδή και η μαία είναι γυναίκα χρησμένη από την αιώνια και πανέμορφη σοφή φύση, συνδημιουργός, έχει το ύψιστο αξίωμα, είναι μητέρα. Μητέρα της αυριανής ανθρωπότητας, η μητέρα είναι η άνοιξη που μας χαρίζει καινούρια βλαστάρια.

Γενεές μαιών έχουν αποδείξει την επιμονή τους και την ευελιξία τους, καθώς αγωνίζονται να βελτιώσουν τη μαιευτική φροντίδα, αντιμετωπίζοντας τεράστιες προκλήσεις μέσα σε διαφορετικές κουλτούρες και κοινωνίες. Είναι γεγονότα τα οποία ενδυναμώνουν την υποχρέωσή μας και τις δεξιότητές μας, καθώς εστιάζουμε στην επιρροή και τη σπουδαιότητα των μαιών, στις γυναίκες και τα νεογέννητα όλου του κόσμου.

Γι’ αυτό όλοι όσοι γνώρισαν τη χαρά τής συνέχειας στη ζωή και όσοι θα τη γνωρίσουν, τους παρακαλώ να σεβαστούν τη μαία, να την αγαπήσουν, να τη θεωρούν σαν δεύτερη μάνα των παιδιών τους, γιατί στην ουσία είναι. Οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να προσεγγίσουν πιο σοβαρά το επάγγελμα και το ρόλο τής μαίας στην κοινωνία. Γιατί το επάγγελμα της μαίας - μαιευτή δεν είναι μόνο βιοποριστικό, αλλά είναι κυρίως λειτούργημα και αποστολή. Να θυμηθούν ότι και στην αυγή της δικής τους ζωής μια μαία τους καλωσόρισε στο καινούριο φως, το υπερούσιο.

Ας γνωρίσουμε τη ζωή και την προσφορά της. Στις καρδιές των μαιών υπάρχουν οι αρετές τής αγάπης, της επιμονής, του αλτρουισμού, της ευθύνης, της αυτοθυσίας και της υψηλής αντίληψης του καθήκοντος προς τις έγκυες γυναίκες, τις μητέρες και τα νεογνά. Η αφοσίωση στο έργο της είναι ό,τι το καλύτερο. Η αγάπη και ο σεβασμός για το καλωσόρισμα της καινούριας ζωής φωτίζει τη μαία και έτσι η μέλλουσα μητέρα βρίσκει την ψυχολογημένη παρηγοριά, το ανακουφιστικό χάδι, την ενθαρρυντική βοήθεια που είναι η καρδιά της μαιευτικής, την υποβλητική επιβολή. Η στοργή της μαίας προς την έγκυο γυναίκα ναρκώνει την κούρασή της και κρατά τα μάτια και τα αυτιά της ανοιχτά ατέλειωτες ώρες και νύχτες και το μυαλό καθαρό.

Έτσι, όμως, δικαιώνεται από το καινούριο φως το υπερούσιο που ανατέλλει κάθε φορά σαν ελπίδα, ότι το αύριο θα είναι καλύτερο.