• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Γίνε κι εσύ εθελοντής αιμοδότης!

Μη διστάζεις… Μην αφήνεις κάτι τόσο σημαντικό για αύριο ενώ μπορείς να το κάνεις σήμερα…οι άνθρωποι που χρειάζονται το αίμα δεν μπορούν να περιμένουν…

Τι είναι η αιμοδοσία

Δεν είναι τίποτα άλλο παρά η μη αμειβόμενη προσφορά αίματος. Μη φανταστείτε βέβαια ότι υπάρχει και αμειβόμενη. Το αίμα δεν αποτελεί εμπορεύσιμο αγαθό και αυτό κατοχυρώνεται από το νόμο. Ο αγώνας για την επικράτηση του θεσμού της εθελοντικής αιμοδοσίας άρχισε το 1952. Το 1979, πλέον, κλείνουν και οι τελευταίες ιδιωτικές τράπεζες αίματος και από τότε το αίμα διατίθεται δωρεάν σε όποιον το έχει ανάγκη. Με τον όρο «ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ» εννοούμε τη χορήγηση αίματος με τη μετάγγιση και κατ’ επέκταση την όλη οργάνωση που ασχολείται με τη λήψη, συντήρηση και διάθεση του αίματος και των παραγώγων του. Η μετάγγιση αίματος υπήρξε η πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση οργάνου. Τα τελευταία 50 χρόνια, η επιστημονική και τεχνική πρόοδος στο τομέα της μετάγγισης αίματος υπήρξε τόσο αλματώδης, ώστε σήμερα η μετάγγιση να μην είναι μια απλή λήψη και χορήγηση αίματος, αλλά ένας ιδιαίτερος κλάδος της Αιματολογίας που βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη, μια θεραπευτική μέθοδος, που βασίζεται σε αυστηρότατους κανόνες, μια ολόκληρη οργάνωση, που περιλαμβάνει επιστήμονες γιατρούς- αιματολόγους και βιοχημικούς, ειδικούς τεχνικούς, νοσηλευτικό και τεχνικό προσωπικό, στατιστικολόγους, κοινωνικούς παράγοντες και κρατικούς λειτουργούς.

Τι πρέπει να γνωρίζει ο υποψήφιος αιμοδότης

Γιατί να δώσω και εγώ αίμα;

Γιατί πολύ απλά είναι αδύνατη η παρασκευή του στο εργαστήριο, οπότε η μόνη λύση είναι η εθελοντική αιμοδοσία Στην Ελλάδα κάθε χρόνο χρειαζόμαστε 600.000 μονάδες αίματος από τις οποίες μόλις το 40% καλύπτεται από τους εθελοντές αιμοδότες, το 50% από το συγγενικό περιβάλλον και το 5% από τις ένοπλες δυνάμεις. Σε κάθε νοσοκομείο 2/10 ασθενείς κατά μέσο όρο χρειάζονται μετάγγιση.

Η χορήγηση αίματος είναι αναγκαία:

Στους χιλιάδες τραυματίες των τροχαίων ατυχημάτων.

Στα άτομα που πάσχουν από Μεσογειακή Αναιμία, στην πλειοψηφία τους παιδιά.

Σε ασθενείς με ογκολογικά προβλήματα (πχ λευχαιμία), ιδιαίτερα όταν υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες.

Όσοι πάσχουν από διάφορες αιματολογικές ασθένειες (πχ αιμορροφιλία).

Όταν υπολογίζεται αξιόλογη απώλεια αίματος κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης.

Σε ορισμένες έγκυες που παρουσιάζουν προβλήματα κατά τον τοκετό.

Θέλω να δώσω αίμα! Μπορώ;

Ναι, αν είσαι πάνω από 18 ετών. Όμως, διάφορα προβλήματα υγείας μπορούν να σε εμποδίσουν, πρόσκαιρα ή οριστικά, να γίνεις εθελοντής αιμοδότης. Αυτό βέβαια διασφαλίζει την υγεία σου ως δότη αλλά και την ποιότητα του αίματος που θα μεταγγιστεί στο λήπτη.

Αίμα δεν μπορούν να δώσουν:

1. Ασθενείς με AIDS και φορείς του ιού HIV, καθώς και άτομα με αυξημένο κίνδυνο για τη λοίμωξη αυτή.

2. Όσοι πάσχουν από Ηπατίτιδα Β και C.

3. Άτομα που πέρασαν ή πάσχουν από Ελονοσία.

4. Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα όπως είναι οι διάφορες καρδιακές παθήσεις, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, η χρόνια νεφροπάθεια, η ηπατοπάθεια, οι διάφορες αναιμίες ή άλλο σοβαρό νόσημα.

5. Άτομα που κάνουν χρήση ναρκωτικών ή είναι αλκοολικοί

6. Άτομα με σοβαρές αλλεργίες

7. Γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και 6 μήνες μετά τον τοκετό.

Πρέπει να συμβουλευτείς το γιατρό της αιμοδοσίας αν:

1. Παίρνεις φάρμακα

2. Έχεις εμβολιαστεί πρόσφατα

3. Έχεις περάσει κάποια λοίμωξη πρόσφατα

4. Υποπτεύεσαι συμπτώματα ή έχεις νοσήσει από κάποιο αφροδίσιο νόσημα.

Χρειάζεται κάποια προετοιμασία ;

Η αιμοδοσία δεν απαιτεί κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία

-Αίμα μπορείς να δώσεις οποιαδήποτε ώρα της ημέρας από τις 8πμ-8μμ.

-Θα πρέπει να είσαι ξεκούραστος, να έχεις κοιμηθεί καλά το προηγούμενο βράδυ και να μην έχεις καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ.

-Καλά είναι πριν την αιμοληψία να έχεις πάρει ένα ελαφρύ γεύμα (πχ πρωινό)

Έφτασα! Και τώρα τι;

Ο γιατρός της αιμοδοσίας παίρνει ένα σύντομο ιστορικό και συμπληρώνει το ειδικό ερωτηματολόγιο πάντα με τη δική σου συνεργασία! Με μια σύντομη κλινική εξέταση εκτιμά τη γενική κατάσταση της υγείας σου και κυρίως του καρδιαγγειακού συστήματος (έλεγχος σφίξεων και αρτηριακής πίεσης ).Τέλος, προσδιορίζεται ο αιματοκρίτης και η αιμοσφαιρίνη σου και αν όλα είναι εντάξει ακολουθεί η διαδικασία της λήψης του αίματος, η οποία διαρκεί περίπου 10 λεπτά. Η διαδικασία αυτή είναι απαραίτητη και εξασφαλίζει την υγεία τόσο του δότη όσο και δέκτη.

Μπορεί να πάθω κάτι;

Η διαδικασία είναι ανώδυνη και ασφαλής. Ο πόνος της βελόνας διαρκεί όσο διαρκεί το τσίμπημα, μόνο μια στιγμή! Την υπόλοιπη ώρα απλώς ανοιγοκλείνεις τη γροθιά σου προκειμένου να διευκολυνθεί η φλεβική επάνοδος του αίματος. Εξάλλου και τα ιατρικά υλικά που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της αιμοδοσίας είναι αποστειρωμένα, μίας χρήσης και ανοίγονται μπροστά σου, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείς μήπως μολυνθείς από μικρόβια και ιούς.

Αναπληρώνεται το αίμα που δίνω;

Ο όγκος αίματος που χαρίζεις είναι μόνο το 1/20 του συνολικού όγκου αίματος του οργανισμού σου, περίπου 450 ml. Η αναπλήρωση του χαμένου όγκου γίνεται σε 10 λεπτά, ενώ ο όγκος του πλάσματος αποκαθίσταται σε 12 ώρες και τα ερυθρά αιμοσφαίρια σε 30 μέρες περίπου. Εξάλλου η αιμοδοσία είναι ωφέλιμη για τον οργανισμό σου αφού κινητοποιείται ο Μυελός των Οστών για την παραγωγή νέων κυττάρων αίματος.

Τι γίνεται με το αίμα που δίνω;

-Το αίμα ελέγχεται για τυχόν μολυσματικούς παράγοντες. Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος το αίμα αχρηστεύεται και ο δότης ενημερώνεται από τον αρμόδιο γιατρό της αιμοδοσίας.

-Υπεύθυνες για τη διακίνησή του αίματος είναι οι μονάδες αιμοδοσίας των νοσοκομείων.

Μετά την αιμοληψία…

-Πιες την πορτοκαλάδα που σου προσφέρεται και φάε κάτι ελαφρύ.

-Μην αποχωρήσεις από το σημείο της αιμοληψίας πριν σου το επιτρέψει το υπεύθυνο προσωπικό.

-Καλό είναι να αποφύγεις το κάπνισμα και την οδήγηση για 1 ώρα.

-Συνιστάται το επόμενο γεύμα να είναι καλό.

-Η λήψη πολλών υγρών, όχι όμως και του αλκοόλ, είναι απαραίτητη για την αναπλήρωση του χαμένου όγκου.

-Σε περίπτωση αιμορραγίας από το σημείο της φλεβοκέντησης σήκωσε το χέρι σου ψηλά και εφάρμοσε πίεση.

Δίνοντας 1 μονάδα αίμα:

-Προσφέρεις ανεκτίμητη βοήθεια στο συνάνθρωπο σου που το έχει ανάγκη και αυτή είναι η κυριότερη ανταμοιβή σου.

-Δικαιούσαι αίμα σε ώρα προσωπικής ή οικογενειακής ανάγκης.

-Δικαιούσαι δωρεάν αιματολογικές εξετάσεις σε περίπτωση προσωπικής σου ασθένειας.

 

Το αίμα ούτε παράγεται, ούτε αντικαθίσταται…

Το αίμα ούτε αγοράζεται, ούτε πουλιέται…

Μόνο προσφέρεται…

 

ΠΗΓΗ

http://lifelinehellas.gr/%CF%83%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%AF%CE%BE%CF%84%CE%B5-%CE%BC%CE%B1%CF%82/%CE%B5%CE%B8%CE%B5%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82/%CE%B5%CE%B8%CE%B5%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%AE%CF%82-%CE%B1%CE%B9%CE%BC%CE%BF%CE%B4%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%82/