• Αθήνα 11854 Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως 38
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Δέκα συνήθη λάθη που αποτελούν πηγές ιατρικών προβλημάτων κατά τη διάρκεια των εορτών.

Κατά τη διάρκεια των εορτών τα γεύματα σε μπουφέ έχουν την τιμητική τους. Το ίδιο όμως και κίνδυνοι, που ελλοχεύουν και δεν αναφερόμαστε στα παρανίσια κιλά.

Ποια είναι τα 10 συνήθη λάθη που μας προκαλούν ιατρικά απρόοπτα κατά τη περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς;

Η διάρροια, το φούσκωμα, η δυσπεψία και τα προβλήματα από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι τα ιατρικά απρόοπτα των οποίων η συχνότητα αυξάνει σημαντικά κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.


Δέκα συνήθη λάθη που αποτελούν πηγές ιατρικών προβλημάτων είναι:

1. Η παραμονή επί μακρόν των μαγειρεμένων φαγητών στο μπουφέ του ρεβεγιόν. Η παραμονή επί μακρόν-ιδιαιτέρως άνω του δίωρου- των μαγειρεμένων φαγητών στο  μπουφέ, δίνει τον χρόνο σε μικροοργανισμούς να πολλαπλασιαστούν. Σερβίρετε καυτά τα ζεστά πιάτα και βάλετε άμεσα τα κρύα πιάτα στο ψυγείο. Τα κρύα πιάτα πρέπει να μεταφέρονται στο τραπέζι τη στιγμή της έναρξης του γεύματος. Επισκεφτείτε άμεσα το μπουφέ μία φορά και όχι πολλές φορές και καθυστερημένα.

2. Η συνήθεια της παράλειψης γευμάτων την ημέρα του ρεβεγιόν. Η παράλειψη γευμάτων ιδιαίτερα του πρωινού σύμφωνα με μελέτες οδηγεί σε κατανάλωση αυξημένης ποσότητας φαγητού κατά το βράδυ και αυξημένο κίνδυνο δυσπεπτικών ενοχλημάτων. Φάτε πρωινό και ένα δύο μήλα κατά τη συνήθη σας ώρα του νυχτερινού γεύματος.

3. Το πλημμελές πλύσιμο των χεριών πριν το γεύμα του ρεβεγιόν. Οι χειραψίες, οι θερμοί εναγκαλισμοί, τα κοινόχρηστα αντικείμενα (π.χ. τράπουλες, φιάλες ποτών) αποτελούν μέσα μετάδοσης μικροβίων. Πλύνετε τα χέρια σας μετά από χειραψίες, μετά από ούρηση αφόδευση, συναλλαγές, παίγνια με κοινόχρηστα αντικείμενα (π.χ. χαρτοπαιξία) επί τριάντα δευτερόλεπτα, χωρίς να αμελήσετε τους καρπούς, τις πτυχές των δαχτύλων και τις περιοχές κάτω από τα νύχια.

4. Η οινοποσία κατά τη διάρκεια φαρμακευτικής αγωγής. Ορισμένα φάρμακα, ιδιαίτερα αυτά που μεταβολίζονται στο ήπαρ αλληλοεπιδρούν με το αλκοόλ με αποτέλεσμα την αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης επιπλοκών. Εάν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή και θέλετε να καταναλώσετε αλκοόλ πρέπει να γνωρίζετε ότι ενδέχεται κάποια φάρμακα να χρειαστούν τροποποίηση ή διακοπή μερικές ημέρες πριν ή μετά το ρεβεγιόν. Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει απόλυτη αντένδειξη για εσάς σε ορισμένες περιπτώσεις.

5. Η κατανάλωση ποτών με μεγάλη περιεκτικότητα σε αλκοόλ και η ανάμειξή τους. Κατά τη διάρκεια της «εξόδου» καλό είναι να αποφύγετε τα ποτά με μεγάλη περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Κανόνας ασφαλείας είναι να καταναλώσετε μόνο μπύρα ή μόνο κρασί και να αποφύγετε το ουίσκι, το τσίπουρο ή το λικέρ  και σε ποσότητες κάτω των τριών ποτών ημερησίως εάν είστε υγιής άντρας κάτω των 65 ετών και των δύο ποτών ημερησίως εάν είστε υγιής γυναίκα ή άντρας άνω των 65 ετών. Mία μερίδα ποτού είναι 355 ml μπύρας με συνήθη περιεκτικότητα σε αλκοόλ 5%, 148 ml κρασιού συνήθους περιεκτικότητας σε αλκοόλ 12% και 44ml ποτού με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 40%. Μην πίνετε αλκοολούχα ποτά με άδειο στομάχι.


6. Η συνήθεια της κατανάλωσης φτηνών ποτών αμφιβόλου προέλευσης. Συνιστάται αποφυγή παράλληλης κατανάλωσης  καφέ, τσαγιού προϊόντων που περιέχουν καφεΐνη με το αλκοόλ. Πολλά ανώνυμα ποτά που συνήθως διατίθενται σε μπαρ έχουν συντηρητικά και πρόσθετα που τα καθιστούν επικίνδυνα για εμφάνιση επιπλοκών.

7. Η συνήθεια της ταχείας κατανάλωσης των εδεσμάτων. Παρά την κινητοποίηση των αντανακλαστικών της λαιμαργίας που προκαλεί συχνά η θέαση ποικίλων εδεσμάτων είναι σημαντικό να μασήσετε καλά την τροφή σας και να αποφύγετε να φάτε γρήγορα.

8. Η συνήθεια της κατανάλωσης υπερβολικής ποσότητας γλυκών. Εάν η θέαση των γλυκών σας προκαλεί να τα δοκιμάσετε, προτιμήσετε να φάτε τη μισή ή το ένα τρίτο της μερίδας από κάθε γλυκό. Εάν είστε οι οικοδεσπότες προτιμήσετε να φάτε τα γλυκά σας την επόμενη ημέρα, το πρωί.

9. Η συνήθεια του ύπνου αμέσως μετά το ρεβεγιόν με «γεμάτο» στομάχι. Μην κοιμηθείτε αμέσως μετά το φαγοπότι, αλλά μία με δύο ώρες μετά για να αποφύγετε την παλινδρόμηση γαστρικών υγρών και να βοηθήσετε τον οργανισμό σας κατά την πέψη.

10. Η υπερκόπωση κατά την διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Παρά την εργασιακή ανάπαυλα ποικίλες οικογενειακές υποχρεώσεις αυξάνουν το stress και την κούραση κατά την εορταστική περίοδο, καταστάσεις που μειώνουν την φυσική κατάσταση του σώματος και την ετοιμότητα του ανοσοποιητικού συστήματος. Να αποφεύγετε σε όλο το διάστημα των εορτών, την αϋπνία, τις ακατάστατες ώρες ύπνου, το στρες και την υπερκόπωση.

Καλές γιορτές, χρόνια πολλά με υγεία!

Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος