• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Οι σοβαροί κίνδυνοι από τον Πνευμονιόκοκκο. Η μεγάλη αξία του Εμβολίου σήμερα

Ο Πνευμονιόκοκκος είναι πολύ ισχυρό και επικίνδυνο μικρόβιο του ανωτέρου και του κατωτέρου αναπνευστικού συστήματος. Τα νοσήματα από τον Πνευμονιόκοκκο είναι πολύ συχνά, ιδιαίτερα τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες (περίπου 40% των μικροβιακών λοιμώξεων).

Προκαλεί συχνές λοιμώξεις στο Ανώτερο Αναπνευστικό Σύστημα (Ιγμορίτιδα, Ωτίτιδα, Λαρυγγίτιδα, κλπ). Επίσης προσβάλει το Κατώτερο Αναπνευστικό Σύστημα και προκαλεί Τραχειοβρογχίτιδα και Πνευμονία. Τέλος, προκαλεί συχνά και Βακτηριαιμία (μικρόβιο στο αίμα). Οι λοιμώξεις αυτές είναι πάντα πολύ σοβαρές, με μεγαλύτερη νοσηρότητα και θνησιμότητα.

Προσβάλει όλες τις ηλικίες. Προκαλεί βαρύτερη νόσηση στους ηλικιωμένους, στους καπνιστές και στα άτομα με σοβαρά χρόνια νοσήματα, που αποτελούν τις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Επίσης, αποτελεί μια από τις βασικότερες εκδηλώσεις Μηνιγγίτιδας! Στην Μηνιγγίτιδα, το 20% των ασθενών πεθαίνει, ενώ σε μεγάλο ποσοστό, προκαλεί στους ασθενείς διάφορες νευρολογικές επιπλοκές, μείωση της ακοής, κλπ.

Το 20% των θανατηφόρων λοιμώξεων του Κατώτερου Αναπνευστικού οφείλονται σε Πνευμονιοκοκκική Πνευμονία.

Πώς μεταδίδεται;

Ο Πνευμονιόκοκκος “φωλιάζει” κυρίως στην μύτη και στο φάρυγγα των υγιών ατόμων και μεταδίδεται με τα σταγονίδια από τον βήχα, το φτάρνισμα, κλπ. Μελέτες από την Ελλάδα έδειξαν ότι το 10 – 20 % των παιδιών είναι φορείς του μικροβίου, ενώ σε αυτά που πηγαίνουν στον Παιδικό Σταθμό, το ποσοστό ξεπερνάει το 40%!

Η αξία του εμβολιασμού

Η νόσος προλαμβάνεται σε σημαντικό βαθμό με τον Εμβολιασμό. Πρακτικά δεν υπάρχουν αντενδείξεις, εκτός εάν το άτομο βρίσκεται σε ισχυρή ανοσοκαταστολή (πάντα να συμβουλευόμαστε τον Ιατρό μας). Οι παρενέργειές του είναι ελάχιστες, περίπου όπως αυτές του εμβολίου της γρίπης.

Ποιοι χρειάζεται να εμβολιαστούν;

Θεωρητικώς, κίνδυνο διατρέχουμε ΟΛΟΙ μας. Όμως, ο εμβολιασμός από πλευράς Δημόσιας Υγείας ενδείκνυται σε ασθενείς που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, και πάσχουν από τα εξής νοσήματα:

  1. ΟΛΟΙ άνω των 65 ετών,
  2. Χρόνιες Πνευμονοπάθειες (ΧΑΠ, Βρογχικό Άσθμα)
  3. Χρόνιες Καρδιοπάθειες
  4. Σακχαρώδης Διαβήτης
  5. Χρόνια Νεφροπάθεια ή Ηπατοπάθεια
  6. Ανοσοανεπάρκειες, ασθενείς που παίρνουν χρονίως κορτιζόνη και άλλα φάρμακα
  7. Ορισμένες αναιμίες (Δρεπανοκυτταρική, Σπληνεκτομή)
  8. Μεταμόσχευση οργάνων
  9. Χρόνιοι καπνιστές και άτομα με κατάχρηση αλκοόλ
  10. Ενήλικες που ζουν μαζί με παιδιά που πηγαίνουν σε Παιδικούς Σταθμούς
  11. Ιατροί και Νοσηλευτικό προσωπικό
  12. Άτομα που εργάζονται σε κλειστούς χώρους μαζί με πολλά άτομα (πχ. εργοστάσια)

Από ποιες ηλικίες πρέπει να εμβολιαζόμαστε;

Σήμερα το εμβόλιο συμπεριλαμβάνεται στο υποχρεωτικό πρόγραμμα εμβολιασμού και διενεργείται από την βρεφική ηλικία, σε 3 δόσεις. Το εμβόλιο στα βρέφη μειώνει την μετάδοση του μικροβίου στον γενικό πληθυσμό, και επομένως, έμμεσα προστατεύει και τις υπόλοιπες ηλικίες.

Επίσης, στις υπόλοιπες ηλικίες, στους ασθενείς που προαναφέραμε, οι οποίοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και άτομα άνω των 65 ετών.

Πόσα είδη εμβολίων υπάρχουν;

Υπάρχει το κλασσικό εμβόλιο που είναι αποτελεσματικό, και πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε πέντε χρόνια. Τα τελευταία χρόνια διατίθεται το νέο ισχυρό εμβόλιο, που γίνεται μια φορά και παρέχει ισόβια ανοσία. Σε κάποιες περιπτώσεις, που θα κρίνει ο Ειδικός Ιατρός πρέπει να χορηγηθούν και το νέο, και το κλασσικό εμβόλιο με την προβλεπόμενη χρονική απόσταση. Η δαπάνη του εμβολίου καλύπτεται 100% από το Ασφαλιστικό Ταμείο.

Για όλα αυτά πρέπει να συμβουλευόμαστε τον θεράποντα ιατρό μας ή τους Ειδικούς Ιατρούς!


Μπούρας Αθανάσιος

Ειδικός Παθολόγος