• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Η πρόληψη μειώνει μέχρι και 65% τη θνησιμότητα από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας




Της Ανθής Αγγελοπούλου



Τη σημαντικότητα της πρόληψης και του προσυμπτωματικού ελέγχου στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας τόνισε στην ομιλία του με αφορμή τη 2η Πανελλήνια Ημερίδα του Iatrica που διεξάγεται στα Ιωάννινα, ο καθηγητής Μαιευτικής & Γυναικολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Μηνάς Πασχόπουλος.

Η πρόληψη και η υγεία είναι βασικό δικαίωμα όλων επεσήμανε ο καθηγητής ο οποίος τόνισε ωστόσο, ότι η υγεία ιατροκεντρικά και θεραπευτικά στη χώρα μας έχει εισέλθει σε κρίση. «Πρέπει να επικεντρωθούμε στον άνθρωπο ως ολότητα» είπε και συμπλήρωσε «Να προάγουμε την υγεία μέσα στο περιβάλλον που ο άνθρωπος ζει δίνοντας έμφαση στη σχέση γιατρού – ασθενή».

Η πρόληψη, σύμφωνα με τον καθηγητή, στοχεύει στην έγκαιρη ανίχνευση της νόσου και οι παρεμβάσεις σε αυτήν είναι οι εξετάσεις. Τα κριτήρια για την πρόληψη είναι σημαντικά και ένα σύστημα υγείας πρέπει να διαθέτει τα απαραίτητα εργαλεία γι αυτήν.

Ο καθηγητής επεσήμανε ότι η επίπτωση του HPV ο οποίος ευθύνεται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, αυξάνει μετά την ηλικία των 30 και είναι ιδιαίτερα υψηλή μετά την 4η και 5 δεκαετία της ζωής των γυναικών. Αυτή τη στιγμή έχουν καταγραφεί πάνω από 100 υπότυποι του ιού και πάνω από 20 εξ αυτών σχετίζονται με ογκογένεση.

Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι αποτελεί την πιο συχνή λοίμωξη στις ΗΠΑ με 6.200.000 νέες λοιμώξεις ετησίως.

Η σεξουαλική ζωή (δηλαδή η μη προσοχή κατά την επαφή, η μεγάλη εναλλαγή συντρόφων κ.λπ.) το κάπνισμα και η μακροχρόνια χρήση αντισυλληπτικών (από 10 χρόνια και πάνω) είναι μερικοί αιτιολογικοί παράγοντες.

Ο HPV σε ποσοστό 60% μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή

Το 64% των εφήβων γυναικών έχει λοίμωξη, όπως επίσης το 36% των γυναικών κάτω 25 ετών και το 2,8% γυναικών άνω των 45 ετών.

Η πρόληψη σώζει

Τα εμβόλια που υπάρχουν αυτή τη στιγμή είναι αποτελεσματικά όπως είπε και πρέπει να γίνονται σε όλα τα κορίτσια μεταξύ 15 και 16 ετών και επανάληψη αυτού έπειτα από μερικά έτη. Ενώ, σημείωσε ότι η δευτερογενής πρόληψη είναι απαραίτητη, δηλαδή το τεστ ΠΑΠ. Επίσης, συμπλήρωσε, ότι σε περίπτωση ανίχνευσης του ιού η γυναίκα πρέπει να απευθύνεται σε εξειδικευμένο γυναικολογικό ιατρείο.

«Έχουμε έλλειψη εκπαίδευσης, μέσω αγωγής υγείας και συμβουλευτικής καθώς και στρατηγικών που θα βοηθήσουν τα παιδιά και θα τα ενημερώσουν» ανέφερε ο κ. Πασχόπουλος. Αν εφαρμοστεί ο προσυμπτωματικός έλεγχος στα πλαίσια ενός οργανωμένου σχεδίου δράσης μπορούμε να μειώσουμε τη θνησιμότητα από καρκόνο του τραχήλου της μήτρας μέχρι και 65%, τόνισε ο καθηγητής.

Ωστόσο, έχουμε ακόμα αγκυλώσεις. Ο φόβος και ο ρατσισμός, η έλλειψη ασφαλιστικής κάλυψης, η μη ενημέρωση και ο κοινωνικός ρόλος στη γυναίκας που την οδηγεί στο να παραμελεί τον εαυτό της είναι σημεία στα οποία πρέπει να σταθούμε για να νικήσουμε την ασθένεια. «15 δευτερόλεπτα χρειάζονται για να ενημερωθεί κανείς για το συγκεκριμένο καρκίνο, ας τα αφιερώσουμε για να προλάβουμε το όποιο πρόβλημα» σημείωσε κλείνοντας ο καθηγητής.



Πηγή: Naftemporiki.gr