• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τον νέο Κορωνοϊό

Η νόσος COVID-19 ορίζεται ως ασθένεια που προκαλείται από ένα νέο κορωνοϊό που ονομάζεται SARS-CoV-2, (παλαιότερα ονομάστηκε 2019-nCoV), ο οποίος εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην πόλη Γουχάν της επαρχίας Χουμπέι στην Κίνα. [1] Οι κορωνοϊοί περιλαμβάνουν μια τεράστια οικογένεια ιών, 7 εκ των οποίων είναι γνωστό ότι προκαλούν ασθένειες στον άνθρωπο. Ορισμένοι κορωνοϊοι που συνήθως μολύνουν ζώα είναι γνωστό ότι εξελίχθηκαν και μολύνουν ανθρώπους, ο SARS-CoV-2 είναι πιθανώς ένας τέτοιος ιός. Το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS) και το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS) προκαλούνται επίσης από κορωνοϊούς που «πήδησαν» από ζώα σε ανθρώπους.

Περισσότερα από 8.000 άτομα εμφάνισαν SARS, σχεδόν 800 από τα οποία πέθαναν από την ασθένεια (ποσοστό θνησιμότητας περίπου 10%), προτού ελεγχθεί το 2003. Ο MERS εξακολουθεί να επανεμφανίζεται σε σποραδικές περιπτώσεις. Συνολικά 2.465 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα MERS έχουν αναφερθεί από το 2012, με αποτέλεσμα 850 θανάτους (ποσοστό θνησιμότητας 34,5%).

ΟΔΟΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ

Ο κύριος τρόπος με τον οποίο τα άτομα μολύνονται με SARS-CoV-2 είναι η έκθεση σε αναπνευστικά σταγονίδια που μεταφέρουν μολυσματικό ιό (γενικά σε απόσταση < 2 μέτρων). Πρόσθετες οδοί μετάδοσης θεωρούνται η μετάδοση μέσω επαφών (π.χ. χειραψία) και η αερομεταφορά σταγονιδίων που παραμένουν στον αέρα και φτάνουν σε μεγάλες αποστάσεις (συνήθως μεγαλύτερες από 2 μέτρα). Ο ιός που απελευθερώνεται σε αναπνευστικές εκκρίσεις (π.χ. κατά τη διάρκεια βήχα, φτέρνισμα, ομιλία) μπορεί να μολύνει άλλα άτομα μέσω επαφής με τους βλεννογόνους.

Στις 9 Ιουλίου 2020, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας εξέδωσε μια ενημέρωση που δηλώνει ότι η αερομεταφερόμενη μετάδοση μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην εξάπλωση του COVID-19, ιδίως με την εκδήλωση «υπερδιασποράς» σε περιορισμένους χώρους, όπως μπαρ, αν και τόνισαν την έλλειψη τέτοιων επιβεβαιωτικών στοιχείων σε ιατρικές μελέτες, έτσι, επισημάνθηκε τη σημασία της κοινωνικής απόστασης και χρήσης μασκών στην πρόληψη.

Ο SARS-CoV-2 μπορεί επίσης να παραμείνει σε επιφάνειες σε ποικίλους χρόνους και βαθμούς μολυσματικότητας, αν και αυτό δεν θεωρείται ότι είναι η κύρια οδός μετάδοσης του.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Τα ασυμπτωματικά άτομα αντιπροσωπεύουν περίπου το 40-45% των λοίμωξεων SARS-CoV-2. Αυτοί οι ασυμπτωματικοί φορείς μπορούν να μεταδώσουν μόλυνση σε άλλους για μεγάλο χρονικό διάστημα, ίσως περισσότερο από 14 ημέρες, και ως εκ τούτου, συμβάλλουν στην ουσιαστική εξάπλωση της νόσου.

Οι Oran και Topol δημοσίευσαν μια ανασκόπηση πολλαπλών μελετών σχετικά με την ασυμπτωματική μόλυνση απο SARS-CoV-2. Τέτοιες μελέτες και άρθρα ειδήσεων ανέφεραν ποσοστά ασυμπτωματικής μετάδοσης σε αρκετές παγκόσμιες μελέτες κοόρτης, συμπεριλαμβανομένων πληθυσμών κατοίκων από την Ισλανδία , την Ιταλία, επιβατών και πληρωμάτων στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, άστεγων στη Βοστώνη και το Λος Άντζελες, μαιευτικών ασθενών στη Νέα Υόρκη και πληρωμάτων στα USS Theodore Roosevelt και το Charles de Gaulle, μεταξύ πολλών άλλων. Διαπιστώθηκε ότι περίπου το 40-45% των λοιμώξεων SARS-CoV-2 ήταν ασυμπτωματικές.

Οι εκδηλώσεις της COVID-19 κυμαίνονται από ασυμπτωματικά/ήπια συμπτώματα έως σοβαρή ασθένεια και θνησιμότητα. Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα και δύσπνοια. Περιεγράφηκαν και άλλα συμπτώματα, όπως κακουχία και αναπνευστική δυσχέρεια.

Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν 2 ημέρες έως 2 εβδομάδες μετά την έκθεση στον ιό. Μια συγκεντρωτική ανάλυση 181 επιβεβαιωμένων περιπτώσεων COVID-19 εκτός Wuhan της Κίνας, διαπίστωσε ότι η μέση περίοδος επώασης ήταν 5,1 ημέρες και ότι το 97,5% των ατόμων που εμφάνισαν συμπτώματα το έκαναν εντός 11,5 ημερών από τη μόλυνση.

Τα ακόλουθα συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν COVID-19:

  • Πυρετός ή ρίγη
  • Βήχας
  • Δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή
  • Κούραση
  • Μυαλγίες
  • Κεφαλαλγία
  • Νεοεμφανιζόμενη απώλεια γεύσης ή μυρωδιάς
  • Πονόλαιμος
  • Ρινική συμφόρηση ή καταρροή
  • Ναυτία ή έμετος
  • Διάρροια

    Η Covid-19 θεωρείτε πλέων μία πολύ συστηματική νόσος. Οι αναφερόμενες επιπλοκές της περιλαμβάνουν πνευμονία, σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (που φαίνεται ότι παρατηρείται σε 20%-41% των νοσοκομειακών ασθενών.), καρδιακή βλάβη, αρρυθμία, σηπτικό σοκ, ηπατική δυσλειτουργία, οξεία νεφρική βλάβη, θρόμβωση, θυρεοτοξίκωση, νευρολογικές εκδηλώσεις και πολλαπλή οργανική ανεπάρκεια.


Σταθάκος Στάθης M.D. MSc

Γενικός–Οικογενειακός Ιατρός

Συνεργάτης Δικτύου Iatrica