• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Με εγκεφαλικό επεισόδιο συνδέεται η μεγάλη κατανάλωση κόκκινου κρέατος

Γυναίκες που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κόκκινου κρέατος μπορεί ενδεχομένως να θέτουν τον εαυτό τους σε αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, υποδεικνύει νέα έρευνα σε περισσότερες από 30.000 Σουηδέζες.

Γυναίκες που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κόκκινου κρέατος μπορεί ενδεχομένως να θέτουν τον εαυτό τους σε αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, υποδεικνύει νέα έρευνα σε περισσότερες από 30.000 Σουηδέζες.

Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι όσες ανήκαν στο άνω δέκατο της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος, που κατανάλωσαν τουλάχιστον 102 γρ. την ημέρα, είχαν 42% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, λόγω μπλοκαρίσματος της ροής του αίματος στον εγκέφαλο, σε σύγκριση με γυναίκες που κατανάλωναν λιγότερα από 25 γρ. κόκκινου κρέατος καθημερινά. Η διατροφή με μεγάλες ποσότητες κόκκινου κρέατος έχουν συσχετιστεί με διάφορες νόσους, όπως αυξημένο κίνδυνο ορισμένων ειδών καρκίνου, καρδιοπάθεια και υπέρταση. Μόνο 3 έρευνες εστίασαν στον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου από την κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Μια έρευνα ανακάλυψε σχέση, ενώ οι άλλες δυο όχι.

Η Dr. Susanna Larsson, από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη, εξέτασε 34.670 γυναίκες 39 έως 73 ετών. Στην έναρξη της έρευνας, το 1977, δεν έπασχαν από καρδιαγγειακή νόσο και καρκίνο.

Σε 10 χρόνια που επανεξετάστηκαν, 1.680 υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο ήταν το περισσότερο σύνηθες είδος, αντιπροσωπεύοντας το 78% των εγκεφαλικών επεισοδίων της έρευνας. Οι ερευνητές χώρισαν τις γυναίκες σε 5 ομάδες με βάση την ποσότητα κρέατος που κατανάλωναν και ανακάλυψαν ότι όσες ανήκαν στο άνω πέμπτο, που κατανάλωναν τουλάχιστον 86 γρ. καθημερινά, είχαν 22% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε σχέση με γυναίκες που ανήκαν στο κάτω πέμπτο και κατανάλωναν λιγότερα από 36,5 γρ. καθημερινά.

Οι γυναίκες που κατανάλωσαν το περισσότερο κατεργασμένο κρέας (τουλάχιστον 41,3 γρ. την ημέρα) είχαν κατά 24 % αυξημένο κίνδυνο να υποστούν αυτού του είδους το εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με γυναίκες που κατανάλωναν το λιγότερο (λιγότερο από 12,1γρ.).

Ωστόσο δεν υπήρχε σχέση μεταξύ της κατανάλωσης κόκκινου ή κατεργασμένου κρέατος και άλλων ειδών εγκεφαλικού επεισοδίου ούτε υπήρξε σχέση μεταξύ του φρέσκου κρέατος πουλερικών και του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Το κόκκινο κρέας αύξανε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στις μη καπνίστριες αλλά όχι στις καπνίστριες και σε γυναίκες που δεν έπασχαν από διαβήτη αλλά όχι σε γυναίκες με διαβήτη. Για τις μη διαβητικές και μη καπνίστριες στο άνω δέκατο της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν μεγαλύτερος κατά 68%.

Αρκετοί μηχανισμοί θα μπορούσαν να εξηγήσουν τη σχέση της κατανάλωσης του κόκκινου και κατεργασμένου κρέατος με το εγκεφαλικό επεισόδιο. Για παράδειγμα, και τα δυο είδη κρέατος έχουν συνδεθεί με υπέρταση, την κύρια αιτία εγκεφαλικού επεισοδίου. Ο σίδηρος που περιέχει το κόκκινο κρέας θα μπορούσε να επιταχύνει την παραγωγή ελευθέρων ριζών που βλάπτουν ιστούς. Επιπλέον, το κατεργασμένο κρέας έχει υψηλά επίπεδα νατρίου, που μπορούν να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση.

πηγή: Iatronet