• Αθήνα 11854 Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως 38
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Κοκκύτης

Οφείλεται στον αιμόφιλο του κοκκύτη. Ο μικροοργανισμός αυτός μπαίνει στον οργανισμό από την μύτη ή το στόμα και κυκλοφορεί σ` ολόκληρο τον οργανισμό. Τα παιδιά και γενικά οι άνθρωποι μολύνονται από τα σταγονίδια που εκπέμπει ό άρρωστος όταν μιλά, βήχει ή φταρνίζεται.

Τι προκαλεί τον κοκκύτη;
Οφείλεται στον αιμόφιλο του κοκκύτη. Ο μικροοργανισμός αυτός μπαίνει στον οργανισμό από την μύτη ή το στόμα και κυκλοφορεί σ` ολόκληρο τον οργανισμό. Τα παιδιά και γενικά οι άνθρωποι μολύνονται από τα σταγονίδια που εκπέμπει ό άρρωστος όταν μιλά, βήχει ή φταρνίζεται.


Πώς παρουσιάζεται ο κοκκύτης;
Τα πρώτα συμπτώματα δίνουν την εντύπωση ότι το παιδί περνά ένα απλό κρυολόγημα. Παρουσιάζει δηλαδή, βήχα, ελαφρό πυρετό, τρέχουν τα μάτια του και η μύτη του. Τα πιο πάνω συμπτώματα διαρκούν 1-2 βδομάδες και στην συνέχεια ο βήχας αρχίζει να γίνεται πιο έντονος και πιο συχνός. Επίσης ο βήχας αρχίζει να γίνεται παροξυσμικός. Ο παροξυσμικός βήχας χαρακτηρίζεται από απότομη εισπνοή αέρα που ακολουθείται με 5-10 προσπάθειες για βήχα. Αυτές οι απανωτές προσπάθειες για βήχα διακόπτονται με απότομη εισπνοή κατά την οποία ακούγεται και ένας χαρακτηριστικός θόρυβος (σιγμός). Παροξυσμικά επεισόδια βήχα θα παρουσιάζει αρκετά το παιδί μέχρι που να μπορέσει να αποβάλλει κάποιο κομμάτι βλέννας. Πολλές φορές το επεισόδιο του παροξυσμικού βήχα ακολουθείται από εμετό. Το στάδιο αυτό διαρκεί 2-4 βδομάδες και σταδιακά το παιδί αρχίζει να αναρρώνει. Ο κοκκύτης μπορεί να προκαλέσει τις ακόλουθες επιπλοκές:
• Πνευμονία, είναι η συχνότερη επιπλοκή και μπορεί να οφείλεται στον ίδιο μικροοργανισμό που προκάλεσε τον κοκκύτη ή σε ένα καινούριο μικροοργανισμό.
• Εμφάνιση σπασμών.
• Αιμορραγίες από την μύτη ή ακόμη και αιμορραγίες στον ίδιο τον εγκέφαλο.
• Μπορεί να δαγκώσουν την γλώσσα τους κατά τον παροξυσμικό βήχα.

Χρόνος επώασης
Ο χρόνος που χρειάζεται για να εκδηλώσει την αρρώστια ένα παιδί που ήρθε σε επαφή με τον μικροοργανισμό είναι συνήθως 7-14 μέρες .

Πότε μεταδίδει το μικρόβιο το άρρωστο παιδί;
Ο άρρωστος μεταδίδει τον μικροοργανισμό μόλις αρχίσει ο παροξυσμικός βήχας μέχρι και 3 βδομάδες μετά. Ο μικροοργανισμός αυτός μεταδίδεται με σταγονίδια από την μύτη ή το στόμα που περιέχουν τον μικροοργανισμό. Μεταδίδεται πολύ εύκολα. Άτομα που μένουν στο ίδιο σπίτι με τον άρρωστο έχουν πιθανότητα 80-100% να μολυνθούν.

Πόσο διαρκεί η αρρώστια;
Ο κοκκύτης διαρκεί συνολικά σχεδόν δυο μήνες. Το παιδί ταλαιπωρείται πραγματικά για τουλάχιστο 3 βδομάδες με ένα μήνα.

Μπορεί κανείς να προφυλαχτεί από τον κοκκύτη;
Υπάρχει κατάλληλο εμβόλιο που η πρώτη δόση γίνεται σε ηλικία 2 μηνών. Σήμερα κυκλοφορεί το λεγόμενο ακυτταρικό εμβόλιο του κοκκύτη το οποίο είναι το ίδιο αποτελεσματικό με ελάχιστες επιπλοκές.

Υπάρχει θεραπεία;
Ένα μεγάλο ποσοστό των παιδιών με κοκκύτη θα χρειαστεί να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο. Στο νοσοκομείο τα παιδιά αυτά απομονώνονται από τους υπόλοιπους ασθενείς για να μην τους μεταδώσουν την αρρώστια. Στο παιδί χορηγείται συγκεκριμένο αντιβιοτικό (ερυθρομυκίνη), το οποίο δυστυχώς δεν αλλάζει την πορεία της αρρώστιας αλλά περιορίζει την επέκταση του μικροοργανισμού στους άλλους ανθρώπους. Ο γιατρός μπορεί επίσης να αποφασίσει την χορήγηση κάποιου φαρμάκου με nebulizer ή να δώσει οδηγίες να αναρροφούνται τα πηκτά φλέγματα από το παιδί σας. Τα αντιβηχικά φάρμακα δεν καταπραΰνουν το βήχα για αυτό και δεν χρησιμοποιούνται. Στο στάδιο του παροξυσμικού βήχα το παιδί μπορεί να παρουσιάζει αρκετούς εμετούς. Για αυτό είναι καλό να το σιτίζετε τακτικά με μικρά ελαφριά γεύματα. Προτιμάτε τους χυμούς και γενικά τα υγρά. Σημαντική είναι η παρακολούθηση για πιθανές επιπλοκές που πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα. Αν το παιδί νοσηλεύεται στο νοσοκομείο είναι δουλειά του γιατρού. Αν όμως είστε στο σπίτι πρέπει να σας εξηγήσει ο γιατρός τι πρέπει να προσέξετε.

Απευθυνθείτε αμέσως στον παιδίατρο σας αν το παιδί παρουσιάσει:
•  Αλλαγή στον τρόπο που αναπνέει.
•  Κάνει ψηλό πυρετό.
•  Παρουσιάσει σπασμούς.