• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Η κοιλιοκάκη μπορεί να εμφανισθεί και σε προχωρημένη ηλικία

Η κοιλιοκάκη δεν εμφανίζεται μόνο στις νεότερες ηλικίες, αλλά μπορεί να παρουσιασθεί ακόμη και σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα, επιβεβαιώνουν τα ευρήματα μιας φιλανδικής μελέτης.

Η κοιλιοκάκη δεν εμφανίζεται μόνο στις νεότερες ηλικίες, αλλά μπορεί να παρουσιασθεί ακόμη και σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα, επιβεβαιώνουν τα ευρήματα μιας φιλανδικής μελέτης.

Στα άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη (εντεροπάθεια από ευαισθησία στη γλουτένη ή δυσανεξία στη γλουτένη), η κατανάλωση γλουτένης προκαλεί την έναρξη μιας επίθεσης του ανοσοποιητικού συστήματος στο λεπτό έντερο, που προοδευτικά μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη του οργάνου και σε ανεπαρκή απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών.

Σήμερα, η κοιλιοκάκη μπορεί να εντοπισθεί με αιματολογικές εξετάσεις και οι πάσχοντες μπορούν να αποκλείσουν τη γλουτένη από τη διατροφή τους ώστε να αποφύγουν τα συμπτώματα και τις επιπλοκές της εντεροπάθειας.

Ωστόσο, ενώ η κοιλιοκάκη θεωρείται γενικά ένα πρόβλημα που παρουσιάζεται σε παιδιά και νεαρής ηλικίας ενήλικες, οι Φιλανδοί ερευνητές εντόπισαν πρόσφατα περιστατικά κοιλιοκάκης σε ηλικιωμένα άτομα. Η μελέτη που διεξήγαγαν προκειμένου να διαπιστώσουν εάν η πάθηση αναπτύχθηκε σε μεγάλη ηλικία ή υπήρχε από παλιά χωρίς να έχει διαγνωσθεί έδειξε ότι η κοιλιοκάκη μπορεί να εμφανισθεί και σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα, με προηγουμένως αρνητικά αποτελέσματα και χωρίς συμπτώματα της νόσου.

Οι γιατροί, δήλωσαν οι ερευνητές, θα πρέπει να γνωρίζουν την πιθανότητα να έχουν ή να αναπτύξουν οι ηλικιωμένοι ασθενείς τους κοιλιοκάκη και να χρησιμοποιούν αιματολογικές εξετάσεις για την επιβεβαίωση της διάγνωσης, ενώ επιπλέον θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι ένα αρνητικό αποτέλεσμα δεν είναι τελεσίδικο και δεν αποκλείει την ανάπτυξη της πάθησης αργότερα.

Πηγή: Reuters Health