• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Κοιλιοκάκη: Μάθετε τα «μυστικά» των τροφών

Η κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη ή εντεροπάθεια λόγω γλουτένης δεν είναι κάποιου είδους τροφική δυσανεξία ή αλλεργία, αλλά αποτελεί ένα αυτοάνοσο νόσημα, που σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται λανθασμένα στα ίδια του τα κύτταρα, αντιδρώντας στη γλουτένη.

Η κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη ή εντεροπάθεια λόγω γλουτένης δεν είναι κάποιου είδους τροφική δυσανεξία ή αλλεργία, αλλά αποτελεί  ένα  αυτοάνοσο νόσημα, που σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται λανθασμένα στα ίδια του τα κύτταρα, αντιδρώντας στη γλουτένη. Η νόσος αυτή προσβάλλει αρχικά το λεπτό έντερο και οδηγεί σε προοδευτική ατροφία του εντερικού βλεννογόνου, με αποτέλεσμα  να εμποδίζεται η σωστή πέψη και απορρόφηση όλων των θρεπτικών στοιχείων, μετάλλων, ιχνοστοιχείων, βιταμινών. Τρία δημητριακά περιέχουν τη γλουτένη και είναι τοξικά για τους ασθενείς με την κοιλιοκάκη:ο σίτος, η σίκαλη, και το κριθάρι.

Πόσο συχνή είναι;

Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 100.000 Έλληνες παρουσιάζουν τη νόσο, εκ των οποίων το 99% δεν έχει διαγνωστεί. Σύμφωνα με έρευνες, για κάθε 1 άνθρωπο που έχει διαγνωσθεί με κοιλιοκάκη, είναι πιθανόν ότι υπάρχουν άλλοι 30 οι οποίοι έχουν την πάθηση αλλά η διάγνωση σε αυτούς δεν έχει γίνει.

Ποιες είναι οι ενδείξεις και τα συμπώματα της νόσου;

Η συμπτωματολογία της νόσου ποικίλλει και εμφανίζεται σε οποιαδήποτε ηλικία, μετά την ένταξη της γλουτένης στη διατροφή σε άτομα με γενετική προδιάθεση. Στη βρεφική και παιδική ηλικία τα συμπτώματα εμφανίζονται μετά την εισαγωγή τροφών με γλουτένη (π.χ φαρίν λακτέ, ζυμαρικά, μπισκοτόκρεμα).

Ενδείξεις της ασθένειας:

  • Διαταραχές κενώσεων (κυρίως διάρροια ή και δυσκοιλιότητα)
  • Κοντό ανάστημα σε παιδιά προσχολικής ηλικίας
  • Αδιευκρίνιστη απώλεια βάρους, ανεπαρκής πρόσληψη βάρους
  • Ανορεξία
  • Καθυστέρηση της ήβης
  • Μετεωρισμός (πρήξιμο) της κοιλιάς και κοιλιακός πόνος
  • Διαταραχές αδαμαντίνης
  • Νευρολογικά ή συμπεριφεριολογικά προβλήματα (ευερεθιστότητα ή καταθλιπτική διάθεση, άγχος, αταξία, περιφερική νευροπάθεια, επιληψία)
  • Σιδηροπενική αναιμία και χαμηλό φυλικό οξύ

Σημειώνουμε πως η κοιλιοκάκη μπορεί να συνδέεται και με άλλα μη-ειδικά συμπτώματα, όπως οστεοπενία, οστεοπόρωση, έλλειψη βιταμινών Κ και Ε.

Η ύπαρξη συγγενών πρώτου βαθμού που πάσχουν από κοιλιοκάκη αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα της ασθένειας.

Ωστόσο οι ασθενείς που εμφανίζουν κλινικά συμπτώματα απότελούν απλώς την κορυφή αυτού του ύπουλου για την υγεία «παγόβουνου» , καθώς μόλις το 25-30% των ασθενών με κοιλιοκάκη εμφανίζει κλινικά συμπτώματα. Οι περισσότεροι ασθενείς είναι ασυμπτωματικοί και παραμένουν αδιάγνωστοι για χρόνια, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μακροπρόθεσμων επιπλοκών της νόσου.

Πως θεραπεύεται η κοιλιοκάκη;

Μετά τη διάγνωση η θεραπεία είναι μία και μοναδική: διατροφή εφ’ όρου ζωής χωρίς γλουτένη, ένας δρόμος φαινομενικά δύσκολος στην αρχή, εφικτός όμως με την κατάλληλη καθοδήγηση, που εξασφαλίζει μακρά  ζωή χωρίς τα προβλήματα για τα οποία είναι υπαίτια η νόσος. Τα πλεονεκτήματα μιας δίαιτας χωρίς γλουτένη: το έντερο επανέρχεται στη φυσιολογική κατάσταση,  τα θρεπτικά στοιχεία απορροφώνται και αξιοποιούνται από τον οργανισμό, ανακτάται το χαμένο βάρος, αποκαθίσταται η ψυχική και σωματική ευεξία!

Τι θα πρέπει να κάνουν όσοι υποπτεύονται ότι πιθανώς πάσχουν από τη νόσο;

Θα πρέπει να απευθυνθούν στο γιατρό τους.  Για τη διάγνωση ο γιατρός θα ζητήσει αιματολογικές εξετάσεις και εάν αυτές είναι θετικές θα ακολουθήσει βιοψία του εντέρου. Η βιοψία του λεπτού εντέρου παραμένει  μέχρι σήμερα μέθοδος επιλογής για την οριστική διάγνωση της νοσου.Ο μη επεμβατικός (ανοσιακός) έλεγχος συμβάλλει στη διαγνωστική προσέγγιση της νόσου, αλλά κυρίως στον αποκλεισμό των ατόμων από την ανάγκη βιοψίας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΜΗΝ ΑΛΛΑΖΕΤΕ ΠΟΤΕ ΤΗ ΔΙΑΙΤΑ ΣΑΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΔΙΑΓΝΩΣΗ!

Η αυθέρετη υιοθέτηση μιας δίαιτας χωρίς γλουτένη, μπορεί να οδηγήσει σε μια μη ισορροπημένη και ανεπαρκή διατροφή, η οποία θα μπορούσε να κάνει περισσότερη ζημιά παρά καλό.

5 «ΜΥΘΟΙ» σχετικά με την Κοιλιοκάκη

  • «Η κοιλιοκάκη είναι μία σπάνια νόσος»….ΜΥΘΟΣ
  • «Η κοιλιοκάκη είναι μία απλή τροφική δυσανεξία»….ΜΥΘΟΣ
  • «Μόνο τα παιδιά νοσούν από κοιλιοκάκη»….ΜΥΘΟΣ
  • «Πρέπει να έχετε εντερικά συμπτώματα όπως διάρροια για να έχετε κοιλιοκάκη»….ΜΥΘΟΣ
  • «Μόνο τα ελλιποβαρή άτομα διαγιγνώσκονται με κοιλιοκάκη….» ΜΥΘΟΣ