• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

«Ασπίδα» κατά του καρκίνου το γάλα που ήπιαμε ως παιδιά

Τα παιδιά που πίνουν καθημερινά και επί σειρά ετών γάλα, διατρέχουν όταν μεγαλώσουν 40% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Τα παιδιά που πίνουν καθημερινά και επί σειρά ετών γάλα, διατρέχουν όταν μεγαλώσουν 40% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Επιστήμονες από τη Νέα Ζηλανδία διαπίστωσαν ότι ένα ποτήρι γάλα την ημέρα έχει ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η καθημερινή κατανάλωση γάλακτος κατά την παιδική ηλικία μπορεί να ελαττώσει τη συχνότητα του καρκίνου του παχέος εντέρου, πιθανώς χάρη στην προστατευτική δράση του ασβεστίου», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μπράιαν Κοξ, αναπληρωτής καθηγητής στην Μονάδα Επιδημιολογίας του Καρκίνου Hugh Adam στο Πανεπιστήμιο του Οτάγκο.

Η μελέτη βασίστηκε στην ανάλυση στοιχείων για τα άτομα που γεννήθηκαν στη Νέα Ζηλανδία μεταξύ 1941 και 1956. Στην χώρα αυτή, ίσχυε από το 1937 έως το 1967 ένα κυβερνητικό πρόγραμμα καθημερινής χορήγησης γάλακτος στα παιδιά.

Όπως έδειξε η ανάλυση, παρ’ ότι η Νέα Ζηλανδία είναι μία από τις χώρες με τα περισσότερα κρούσματα καρκίνου του παχέος εντέρου στον κόσμο, σε όσους γεννηθεί την περίοδο που εξετάστηκε είναι κατά 50% λιγότερα απ’ ό,τι στις υπόλοιπες γενιές.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το ασβέστιο του γάλακτος συμβάλλει στην εξουδετέρωση των καρκινικών κυττάρων και ότι η συσσώρευσή του στον οργανισμό συμβάλλει στην προστασία από τη νόσο.

Το κλειδί όμως είναι να πίνει ένα παιδί γάλα κάθε μέρα και επί πολλά χρόνια: ο κίνδυνος ήταν κατά 40% μικρότερος για όσους εθελοντές έπιναν στα μικράτα τους καθημερινά γάλα, επί τουλάχιστον 6 χρόνια.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Επιδημιολογίας» (AJE).

Πηγή : Web Only