• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Η φαλάκρα στα 20 δεν είναι πάντοτε αθώα

Οι άντρες που αρχίζουν να χάνουν τα μαλλιά τους από νεαρή ηλικία, διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Οι άντρες που αρχίζουν να χάνουν τα μαλλιά τους από νεαρή ηλικία, διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η συσχέτιση αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να αναγνωρίζονται όσοι κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν τη νόσο, ώστε να υποβάλλονται πιο συστηματικά σε προληπτικές εξετάσεις.

Η φαλάκρα προκαλείται από την διυδροτεστοστερόνη (DHT) – ένα από τα κύρια ανδρογόνα του ανθρώπινου σώματος που παράγεται από την ορμόνη του ανδρικού φύλου, την τεστοστερόνη, η οποία με τη σειρά της έχει συσχετιστεί με την ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη.

Τα έως τώρα ευρήματα για την πιθανή συσχέτιση τριχόπτωσης και καρκίνου ήταν αντιφατικά. Έτσι, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Descartes στο Παρίσι και το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, αποφάσισαν να διερευνήσουν το θέμα, επιστρατεύοντας 388 πάσχοντες από καρκίνο του προστάτη και 281 υγιείς συνομηλίκους τους.

Όπως διαπίστωσαν, όσοι άντρες είχαν αρχίσει να παρουσιάζουν φαλάκρα στα 20 τους χρόνια, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο αργότερα στη ζωή τους. Όσοι, όμως, άρχισαν να χάνουν τα μαλλιά τους στα 30 ή στα 40 τους, δεν διέτρεχαν πιο αυξημένο κίνδυνο. 

Στην πραγματικότητα, 37 από τους ασθενείς με καρκίνο του προστάτη είχαν αρχίσει να γίνονται φαλακροί στα 20 τους χρόνια έναντι μόλις 14 από τους υγιείς εθελοντές, σημειώνουν στην επιθεώρηση «Annals Of Oncology» όπου δημοσιεύεται η μελέτη τους.

«Η φαλάκρα στα 20 ενδέχεται να αποτελεί έναν από τους πρώιμους, αναγνωρίσιμους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του προστάτη – και τώρα που εντοπίσαμε αυτή τη συσχέτιση, πρέπει να πραγματοποιηθούν και άλλες μελέτες για να την επιβεβαιώσουμε», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Φιλίπ Ζιρό, καθηγητής Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας στο Descartes.

Ο προληπτικός έλεγχος της υγείας του προστάτη βασίζεται κυρίως στη μέτρηση στο αίμα μιας πρωτεϊνης που λέγεται ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA). Η εξέταση PSA γενικώς συνιστάται μετά τα 40-50 χρόνια, αλλά ο δρ Ζιρό εκτιμά πως ίσως πρέπει να αρχίζει πιο νωρίς στους άντρες που χάνουν πολύ νωρίς τα μαλλιά τους.

Πηγή : Web Only