• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Το βρογχικό άσθμα στα παιδιά

Το βρογχικό άσθμα αποτελεί τη συχνότερη χρόνια πάθηση στα παιδιά και κυμαίνεται μεταξύ 7-11%, αυξανόμενη σε συχνότητα τελευταία. Μπορεί να το ακούσετε ως ‘ασθματική βρογχίτιδα΄, ‘σπαστική βρογχίτιδα΄, ‘βρογχικά΄. Όλα αυτά σημαίνουν την ίδια πάθηση, που είναι σωστό να λέγεται βρογχικό άσθμα.

Το βρογχικό άσθμα αποτελεί τη συχνότερη χρόνια πάθηση στα παιδιά και κυμαίνεται μεταξύ 7-11%, αυξανόμενη σε συχνότητα τελευταία. Μπορεί να το ακούσετε ως ‘ασθματική βρογχίτιδα΄, ‘σπαστική βρογχίτιδα΄, ‘βρογχικά΄. Όλα αυτά σημαίνουν την ίδια πάθηση, που είναι σωστό να λέγεται βρογχικό άσθμα.

Πως δημιουργείται το άσθμα

Το άσθμα είναι μια χρόνια πάθηση του αναπνευστικού συστήματος στην οποία όταν οι βρόγχοι ερεθιστούν στενεύουν οπότε η ποσότητα του αέρα που φθάνει στους πνεύμονες ελαττώνεται. Δύο είναι οι λόγοι της στένωσης: 1) η σύσπαση των μυών των βρόγχων και 2) η φλεγμονή στα τοιχώματά τους.

Παράγοντες που προκαλούν την εμφάνιση ενός ασθματικού παροξυσμού μπορεί να είναι:

Εισπνεόμενα αλλεργιογόνα όπως οι γύρεις, η σκόνη του σπιτιού και το τρίχωμα ζώων, οι αναπνευστικές λοιμώξεις, η άσκηση κυρίως σε κρύο αέρα, φάρμακα, όπως αντιβιοτικά, ή η ασπιρίνη, ο κρύος αέρας, η υγρασία του περιβάλλοντος, ερεθιστικοί ατμοί, το κάπνισμα που απαγορεύεται στο περιβάλλον των παιδιών, τροφές όπως αυγά, ξηροί καρποί, σοκολάτες, γάλα, αλκοόλ, ψαρικά, χρωστικές και τέλος οι έντονες συγκινήσεις είτε χαράς είτε λύπης.

Ποια είναι τα συμπτώματα του άσθματος

Συχνά ο ξηρός βήχας την ημέρα ή μόνο την νύκτα είναι το μόνο σύμπτωμα, συχνά το παιδί περιγράφει ότι αισθάνεται ένα βάρος στο στήθος, μπορεί να αισθάνεται δυσκολία στην αναπνοή, μπορεί να ακούγεται σφύριγμα (χουρχουρητό) στο στήθος του.

Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να παρουσιάζονται μετά κάποιο κρυολόγημα κατά την διάρκεια της ημέρας αλλά συχνά και τη νύκτα ή μόνο τη νύκτα και μπορεί να ξυπνούν το παιδί κατά τη διάρκεια του ύπνου του ή ακόμη να εμφανίζονται μόνο μετά από κάποια σωματική άσκηση.

Η θεραπεία του άσθματος

Είναι σημαντικό το παιδί να αποφεύγει τους υπεύθυνους παράγοντες που αναφέρθηκαν. Η φαρμακευτική θεραπεία έχει σκοπό : α) Να ανακουφίσει από τα συμπτώματα αμέσως, και β) Να προλάβει την εμφάνιση ασθματικών κρίσεων. Έτσι υπάρχουν διαφορετικοί τύποι φαρμάκων.

Τα βρογχοδιασταλτικά φάρμακα ανακουφίζουν γρήγορα από τα συμπτώματα, επειδή αναστρέφουν την στένωση των αεραγωγών, η δράση τους κρατά για λίγες ώρες και δεν ελέγχουν την εξέλιξη του άσθματος.

Τα προληπτικά φάρμακα προφυλάσσουν, θεραπεύουν και ελέγχουν σωστά το άσθμα εφόσον μπορούν να προλάβουν την εξέλιξη της νόσου. Δρουν καταπολεμώντας τη φλεγμονή των βρόγχων και χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα πριν παρατηρηθεί κάποια βελτίωση των συμπτωμάτων.

Σημαντικές ερωτήσεις

Μπορεί το ασθματικό παιδί να κάνει σωματική άσκηση;

Ασφαλώς το παιδί με άσθμα μπορεί να κάνει όση άσκηση θέλει. Η έντονη σωματική άσκηση πρέπει να αποφεύγεται μόνο κατά την διάρκεια μιας βαριάς ασθματικής κρίσης.

 

Είναι το άσθμα κληρονομικό;

Ναι, συνήθως συνυπάρχουν κληρονομική αλλεργική προδιάθεση και περιβαλλοντικοί παράγοντες.

Ποια είναι η εξέλιξη του παιδικού άσθματος;

Η εξέλιξη είναι συνήθως καλή. Από τα 100 ασθματικά παιδιά, μόνο τα 10 θα συνεχίσουν να έχουν ασθματικές κρίσεις κατά την ενηλικίωση τους.

 

Κινδυνεύει το παιδί με άσθμα;

Η ασθματική κρίση μπορεί να είναι ελαφριά αλλά και αρκετά σοβαρή που μπορεί να χρειασθεί επείγουσα αντιμετώπιση στο νοσοκομείο.

Εν κατακλείδι θεωρείται απαραίτητο για την επιτυχία της θεραπείας του παιδιού να υπάρχει στενή συνεργασία μεταξύ του πνευμονολόγου με τους γονείς και το παιδί και κατάλληλη εκπαίδευσή τους ώστε:

Να ξέρουν γονείς και παιδιά ποια είναι η ασθένεια,

Να ξέρουν τι να προσέχει και τι να αποφεύγει το παιδί προκειμένου να παρουσιάσει λιγότερες κρίσεις,

Να κάνει το παιδί σωστή χρήση και λήψη των φαρμάκων όπως χρειάζεται (ανάλογα με τις οδηγίες),

Να μπορούν γονείς και παιδί να εντοπίζουν νωρίς κάποια συμπτώματα, που μπορεί να οδηγήσουν σε ασθματική κρίση.

ΠΗΓΗ:healthierworld.gr