Ο ιός HPV είναι ένας πάρα πολύ συνηθισμένος. Τουλάχιστον το 50% των ενεργών σεξουαλικά ενηλίκων έχουν προσβληθεί από κάποιο στέλεχος του ιού αυτού. Υπάρχουν περισσότερα από 100 διαφορετικά στελέχη του ιού (Διαφορετικές παραλλαγές του ιδίου του ιού) και οι 40 μπορούν να προσβάλουν τα γεννητικά όργανα.
Ο ιός HPV είναι ένας πάρα πολύ συνηθισμένος. Τουλάχιστον το 50% των ενεργών σεξουαλικά ενηλίκων έχουν προσβληθεί από κάποιο στέλεχος του ιού αυτού. Υπάρχουν περισσότερα από 100 διαφορετικά στελέχη του ιού (Διαφορετικές παραλλαγές του ιδίου του ιού) και οι 40 μπορούν να προσβάλουν τα γεννητικά όργανα. Ευτυχώς όμως που ανθρώπινος οργανισμός καταφέρνει από μόνος του να αποβάλει τον ιό στην πλειοψηφία των περιπτώσεων. Οι περισσότερες μολύνσεις από τον ιό αυτό είναι τελείως ασυμπτωματικές και δεν δημιουργούν κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα. Υπάρχουν όμως μολύνσεις από συγκεκριμένα στελέχη του ιού που μπορεί να προκαλέσουν τις πιο κάτω μορφές καρκίνου. Στις περιπτώσεις αυτές ο ιός παραμένει για πολύ καιρό στα κύτταρα της επιφανείας του τραχήλου της μήτρας, τα επηρεάζει και σταδιακά τα μετατρέπει σε καρκινικά κύτταρα.
• Καρκίνος τραχήλου της μήτρας
• Καρκίνος του πρωκτού
• Καρκίνος του κόλπου
• Καρκίνος του αιδοίου (είσοδος του κόλπου)
Εκτός από καρκίνο μπορεί να προκαλέσουν τόσο στην γυναίκα όσο και στον άντρα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων. Τα κονδυλώματα είναι καλοήθεις όγκοι που δεν θεραπεύονται εύκολα και πολύ συχνά υποτροπιάζουν (εμφανίζονται ξανά).
Πως μεταδίδεται ο ιός;
Μεταδίδεται κυρίως με την σεξουαλική επαφή είτε είναι κολπική είτε στοματική.
Τι περιέχει το εμβόλιο HPV;
Επιστήμη κατάφερε να απομονώσει ένα μικρό κομματάκι από τον ιό, το οποίο κατάφερε στην συνέχεια να «κατασκευάσει» στο εργαστήριο και να το πολλαπλασιάσει. Το εμβόλιο περιέχει αυτά τα μικρά κομματάκια από τον ιό, τα οποία επαναλαμβάνω δεν προήλθαν από τον ιό. Όταν γίνει το εμβόλιο τότε ο οργανισμός παράγει αντισώματα εναντίον αυτών των μικρών κομματιών του ιού με αποτέλεσμα αν επιχειρήσει κάποια στιγμή να μπει ο ιός στο ανθρώπινο σώμα αιχμαλωτίζεται από τα αντισώματα και σκοτώνεται.
Ποιοι και πότε θα πρέπει να εμβολιαστούν;
Σύμφωνα με την απόφαση της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου αλλά και πολλών άλλων διεθνών φορέων υγείας, η καλύτερη ηλικία εμβολιασμού είναι 11-12 χρονών. Οι κύριοι λόγοι επιλογής της ηλικίας αυτής είναι οι εξής:
• Η περίοδος αυτή είναι πριν από την έναρξη της σεξουαλικής ζωής, οπότε το παιδί θα επωφεληθεί 100% από το εμβόλιο (Δεν υπάρχει περίπτωση να μολύνθηκε με κανένα από τους ιούς που προστατεύει το εμβόλιο).
• Στην ηλικία αυτή το παιδί παράγει τους πιο ψηλούς τίτλους αντισωμάτων
Προσοχή! Μπορούν να εμβολιαστούν κορίτσια ηλικίας 9-26 χρονών. Ακόμα και οι κοπέλες που είναι σεξουαλικά ενεργείς μπορούν να εμβολιαστούν, γιατί ακόμα και αν έχουν μολυνθεί από κάποιο στέλεχος του ιού είναι απίθανο να έχουν μολυνθεί και από όλα τα στελέχη που προστατεύει το εμβόλιο.
Πόσα χρόνια παρέχει προστασία;
Τα μέχρι σήμερα δεδομένα δείχνουν ότι παρέχει προστασία για τουλάχιστον 6.5 χρόνια. Αν στο μέλλον θα χρειαστεί να γίνει αναμνηστική δόση αυτό θα το δείξουν οι μελέτες που γίνονται συνέχεια.
Μπορεί να προστατεύσει το άτομο που ήδη μολύνθηκε;
Όχι δεν μπορεί να το προστατεύσει από το συγκεκριμένο στέλεχος που μολύνθηκε, αλλά μπορεί να το προστατεύσει από τα υπόλοιπα στελέχη που περιέχει μέσα το εμβόλιο.
Πόσες δόσεις χρειάζονται για να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός;
Κυκλοφορούν δυο διαφορετικά εμβόλια από δυο διαφορετικές φαρμακευτικές εταιρείες. Και τα δυο εμβόλια γίνονται σε τρεις δόσεις. Η δεύτερη σε 1 ή 2 μήνες από τη πρώτη (ανάλογα με το ποιο εμβόλιο θα κάνετε) και η τρίτη δόση έξι μήνες μετά την πρώτη δόση (0- 1 ή 2- 6 μήνες).
Είναι ασφαλές το εμβόλιο;
Το εμβόλιο είναι πολύ ασφαλές. Έχει ήδη χορηγηθεί σε εκατομμύρια παιδιά χωρίς καμία σοβαρή επιπλοκή. Οι συνηθέστερες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι πόνος ή μούδιασμα στη περιοχή της ένεσης (που διαρκεί πολύ λίγο) και ελαφρά ερυθρότητα.
Μπορεί να εμβολιαστούν και τα αγόρια;
Μπορούν να εμβολιαστούν τα αγόρια ηλικίας 9-15 χρονών. Μπορεί να προστατευτούν από το καρκίνο του πέους, του πρωκτού και από τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων. Επίσης έμμεσα θα προστατεύουν και τους συντρόφους τους.
Τι πρέπει να ξέρουν οι κοπέλες που εμβολιάζονται;
Πρέπει να συνεχίσουν τους προληπτικούς ελέγχουν με τεστ Παπανικολάου για τους πιο κάτω λόγους:
• Το εμβόλιο δεν προστατεύει από όλα τα στελέχη.
• Μια κοπέλα μπορεί να μολύνθηκε από κάποιο στέλεχος πριν το εμβολιασμό.
ΠΗΓΗ:paidiatros.com