• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Οι γυναίκες επικοινωνούν καλύτερα από τους άνδρες και μιλούν λιγότερο

Οι γυναίκες επικοινωνούν καλύτερα από τους άνδρες και μάλιστα μιλούν λιγότερο, σύμφωνα με βρετανική μελέτη.

Οι γυναίκες επικοινωνούν καλύτερα από τους άνδρες και μάλιστα μιλούν λιγότερο, σύμφωνα με βρετανική μελέτη.

Οι άνδρες χρησιμοποιούν περισσότερο τον λόγο καθημερινά, αλλά τον χειρίζονται χειρότερα σε κοινωνικές περιστάσεις, χρησιμοποιούν επανειλημμένως τις ίδιες λέξεις και κάνουν μη πειστικές φιλοφρονήσεις, ανακοίνωσαν οι ερευνητές που μελέτησαν τον τρόπο επικοινωνίας ανδρών και γυναικών.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ διαπίστωσαν ότι όταν η συζήτηση επικεντρωνόταν σε σοβαρά θέματα, όπως η τρέχουσα πολιτική κατάσταση, οι άνδρες και οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν παρεμφερώς το λόγο, αλλά διέφεραν κατά πολύ όταν καλούνταν να σχολιάσουν κοινωνικά θέματα.

Οι γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της ασφαλιστικής εταιρίας Sheilas' Wheels, είχαν καλύτερα επικοινωνιακά χαρίσματα και χρησιμοποιούσαν μεγαλύτερη ποικιλία λέξεων σε κοινωνικές περιστάσεις, ενώ οι άνδρες δυσκολεύονταν στο χερισμό της γλώσσας.

«Είναι οι άνδρες που πιθανότερα θα μιλήσουν μόνο και μόνο για να μιλήσουν όταν συμμετέχουν σε συζητήσεις κοινωνικού τύπου, ανακυκλώνοντας τις λέξεις τους με τελετουργικό και περιττό λεξιλόγιο, το οποίο δεν περιλαμβάνει νέες πληροφορίες», είπε ο ερευνητής Τζόφρι Μπίτι.

Η ομάδα των ερευνητών χρησιμοποίησε μαγνητόφωνα σε διάρκεια μίας εβδομάδας για να απομαγνητοφωνήσει στη συνέχεια 50 συνομιλίες, μεταξύ ανδρών και γυναικών, που ήταν χωρισμένες σε σοβαρές και κοινωνικού τύπου συζητήσεις.

Η κάθε συνομιλία δόθηκε σε πέντε εθελοντές, που διάβαζαν πέντε διαφορετικές εκδοχές έχοντας αφαιρέσει την πέμπτη λέξη και στη συνέχεια κλήθηκαν να μαντέψουν την λέξη που έλειπε.

Οι άνδρες χρησιμοποιούσαν μερικές απλές λέξεις στις κοινωνικές περιστάσεις και το περιορισμένο λεξιλόγιό τους φαινόταν εντονότερα όταν έκαναν φιλοφρονήσεις.

Η έρευνα έδειξε ότι οι φιλοφρονήσεις από άνδρες ήταν κατά 90% προβλέψιμες -συχνά περιείχαν τις λέξεις «εσύ», «πράγματι» και «ωραία»- ενώ οι γυναίκες είχαν περισσότερες λεπτομέρειες στις φιλοφρονήσεις τους, καθιστώντας τις λιγότερο προβλέψιμες και πιο αυθεντικές.

Η ομάδα του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ συνέβαλε στο να απομυθοποιήσει την επικρατούσα άποψη που θέλει τις γυναίκες να φλυαρούν: αντίθετα διαπίστωσε ότι οι άνδρες έχουν αυτή την τάση.

Μόνο δύο από τις 56 διαφορετικές μελέτες που ανέλυσαν την διαφορά στην επικοινωνία μεταξύ ανδρών και γυναικών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες χρησιμοποιούν περισσότερες λέξεις την ημέρα απ' ό,τι οι άνδρες, ενώ οι 24 από τις έρευνες κατέληξαν ότι οι άνδρες χρησιμοποιούν περισσότερες λέξεις.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

ΠΗΓΗ:health.in.gr