Η ακμή είναι μια από τις πιο συνηθισμένες δερματοπάθειες. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD), το 85% των εφήβων και νεαρών ενηλίκων, ηλικίας 12 έως 24 ετών, πάσχουν από αυτήν, με το 25% από αυτούς να αποκτούν μόνιμα σημάδια – ήπια έως σοβαρά - εξαιτίας της.
Η ακμή είναι μια από τις πιο συνηθισμένες δερματοπάθειες. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD), το 85% των εφήβων και νεαρών ενηλίκων, ηλικίας 12 έως 24 ετών, πάσχουν από αυτήν, με το 25% από αυτούς να αποκτούν μόνιμα σημάδια – ήπια έως σοβαρά - εξαιτίας της.
Ωστόσο, η ακμή μπορεί να προσβάλλει άτομα κάθε ηλικίας: υπολογίζεται πως δύο στους δέκα ενήλικες έχουν ενεργό ακμή – μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται διασημότητες όπως οι ηθοποιοί Κίρα Νάιτλυ (είναι 26 ετών) και Κάμερον Ντίαζ (είναι 39 ετών) και η τραγουδίστρια Κάτι Πέρι (είναι 27 ετών).
Μολονότι, όμως, η ακμή είναι ιάσιμη, μόλις το 11% των πασχόντων απευθύνεται σε έναν γιατρό, σύμφωνα με την AAD. Δύο στους δέκα απευθύνονται σε ινστιτούτα αισθητικής, σχεδόν τέσσερις στους δέκα δεν κάνουν απολύτως τίποτε, ενώ τρεις στους δέκα χρησιμοποιούν μη συνταγογραφούμενα σκευάσματα και καλλυντικά.
Όπως εξηγεί η δερματολόγος Κατερίνα Λαμπρινοπούλου, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στις περισσότερες περιπτώσεις η ακμή μπορεί να αντιμετωπιστεί. Στόχος της θεραπείας, η οποία διαρκεί τουλάχιστον δύο μήνες, είναι να μειωθεί το κοκκίνισμα στο δέρμα και να μην βγουν άλλα σπυράκια.
Ωστόσο, οι υπάρχουσες θεραπείες δεν μπορούν να αντιστρέψουν τα σημάδια της ακμής, εκτός κι αν καταφύγει κανείς σε μεθόδους όπως λ.χ. τα λέιζερ ή το χημικό πήλινγκ που όμως δεν γίνονται ειδικά για την ακμή αλλά γενικώς για τα σημάδια στο πρόσωπο.
Η κυρία Λαμπρινοπούλου απαντά σε μερικά από τα πιο συνηθισμένα ερωτήματα για την ακμή:
Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στα σπυράκια και στην ακμή;
Δεν υπάρχει ιατρικός διαχωρισμός. Απλώς μερικοί άνθρωποι πιστεύουν λανθασμένα ότι πρέπει να έχει κανείς πολλά σπυράκια για να θεωρηθεί πως πάσχει από ακμή ή ότι μόνο εάν πάει για τα σπυράκια του στον γιατρό, έχει ακμή. Δεν ισχύει κανένα από τα δύο.
Πότε πρέπει να πάω σε έναν δερματολόγο;
Καλό είναι να πάτε εάν:
* Εάν έχετε δοκιμάσει τουλάχιστον δύο διαφορετικές μεθόδους αυτοβοήθειας, που δεν απέδωσαν.
* Εάν τα σπυράκια σας επιδεινώνονται.
* Εάν η ακμή αρχίσει να αφήνει σημάδια στο πρόσωπό σας.
* Εάν αισθάνεστε τόσο άσχημα για το πρόσωπό σας, ώστε πλέον αντιμετωπίζετε πρόβλημα με την καθημερινή ζωή σας.
Γιατί χορηγούνται αντιβιοτικά για την ακμή;
Υπάρχουν περισσότερες από 100 θεραπείες που χορηγούνται με ιατρική συνταγή για την αντιμετώπιση της ακμής.
Πολλά είδη αντιβιοτικών είναι χρήσιμα, διότι καταπολεμούν τα βακτήρια που βρίσκονται πίσω από την εκδήλωση της φλεγμένουσας ακμής, το κύριο χαρακτηριστικό της οποίας είναι η διόγκωση και η ερυθρότητα στα σπυράκια. Ωστόσο, τα αντιβιοτικά δεν βοηθούν στα μπιμπίκια.
Τα αντιβιοτικά μπορεί να ληφθούν από το στόμα ή/και να αλειφθούν στο δέρμα. Η θεραπεία με αυτά συνήθως είναι μακροχρόνια (έξι μήνες ή περισσότερο).
Ποια είναι η καλύτερη θεραπεία για την ακμή;
Δεν υπάρχει μία θεραπεία κατάλληλη για όλους. Η ακμή μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και εξωτερικά (λ.χ. με αλοιφές) και εσωτερικά (με χάπια). Το είδος της κατάλληλης θεραπείας εξαρτάται από κάθε ασθενή ξεχωριστά.
Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι πως αν αρχίσετε θεραπεία με αντιβιοτικά και την διακόψετε απότομα, μπορεί προσωρινά να αναζωπυρωθεί η ακμή, συνεπώς ρωτήστε τον δερματολόγο τι μπορεί να συμβεί όταν τελειώσει η θεραπεία σας.
Μπορεί να με βοηθήσουν οι βιταμίνες;
Υπάρχουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά που μπορεί να βοηθήσουν, αλλά καλό είναι να λαμβάνονται έπειτα από τη συμβουλή ενός δερματολόγου, ώστε να ξέρει κανείς τι δόση χρειάζεται.
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (υπάρχουν κυρίως στα ψάρια, αλλά και ως συμπληρώματα) συνιστώνται για ταχύτερη επούλωση, καταπολέμηση της λοίμωξης και βελτιωμένη κυτταρική λειτουργία.
Η βιταμίνη Α, που μειώνει την έκκριση σμήγματος (λίπος), έχει διαπιστωθεί πως είναι πολύ αποτελεσματική για την αντιμετώπιση της ακμής, γι’ αυτό και προστίθεται σε πολλές συνταγογραφούμενες αλοιφές.
Η βιταμίνη Ε σε υγρή μορφή μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των ουλών, αλλά επειδή είναι πολύ λιπαρή πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ.
Ο ψευδάργυρος, τέλος, επίσης μπορεί να βοηθήσει διότι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Μπορούν να βοηθήσουν η σάουνα και οι θερμοί ατμοί;
Αν και η έκθεση του προσώπου ή/και του σώματος σε θερμούς ατμούς προκαλεί εφίδρωση και ανοίγει τους πόρους, αυξάνει και την έκκριση σμήγματος και τελικά κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Γι’ αυτό και συνιστάται σε όσους έχουν ακμή, να αποφεύγουν αυτές τις μεθόδους αντιμετώπισης.
Μπορεί να φταίει η διατροφή μου;
Πολλά λέγονται για τον ρόλο της διατροφής στην ακμή και είναι ευρέως διαδεδομένη η πεποίθηση πως όποιος έχει ακμή πρέπει να αποφεύγει τρόφιμα, όπως η σοκολάτα, τα τηγανητά, τα γλυκά, τα πολλά λίπη, ακόμα και το γάλα. Ωστόσο, δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτές τις απόψεις.
Επειδή πάντως η κατανάλωση άφθονων φρούτων, λαχανικών, οσπρίων και ψαριών βοηθάει γενικά τον οργανισμό, όσο πιο υγιεινή είναι η διατροφή σας τόσο περισσότερο ωφελείται και το δέρμα σας.
Αν, όμως, έχετε παρατηρήσει πως υπάρχουν κάποια τρόφιμα που επιδεινώνουν τα σπυράκια σας, ας τα αποφεύγετε.
Το κάπνισμα και το στρες προκαλούν σπυράκια;
Τα ευρήματα των μελετών και για τα δύο είναι αντικρουόμενα, αλλά είναι τόσο πολλά τα άλλα οφέλη που αποκομίζει κανείς αποφεύγοντάς τα, ώστε δεν θα έβλαπτε διόλου να τα απομακρύνετε από τη ζωή σας.
Tip
Για να αποφύγετε τις ουλές, μην πιέζετε, μην ξύνετε και μην «σπάτε» τα σπυράκια σας – ούτε να τρίβετε δυνατά το δέρμα σας όταν το πλένετε.
Info
Ιατρική πληροφόρηση για τα προβλήματα του δέρματος
http://www.aad.org/dermaz/
Πηγή : ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ