• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Έρευνα αποκαλύπτει τη σχέση μεταξύ στρες και χρόνιων προβλημάτων υγείας

Η συναισθηματική αντίδραση των ανθρώπων στις δυσκολίες μπορεί να επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός αντιδρά στο στρες, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η συναισθηματική αντίδραση των ανθρώπων στις δυσκολίες μπορεί να επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός αντιδρά στο στρες, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, ζήτησαν από εθελοντές να δώσουν μια ομιλία σε εργαστήριο μπροστά σε βιντεοκάμερα και μια ομάδα κριτών. Οι σωματικές αντιδράσεις κατά τη διάρκεια της ομιλίας καταγράφηκαν, ενώ αργότερα ζητήθηκε από τους εθελοντές να περιγράψουν τα συναισθήματα που είχαν κατά τη διάρκεια της ομιλίας.

Όσοι ανέφεραν υψηλά επίπεδα άγχους και θυμού μετά την ομιλία τους είχαν μεγαλύτερη αύξηση σε δείκτη φλεγμονής, στην ιντερλευκίνη-6, σε σύγκριση με όσους παρέμειναν σχετικά ήρεμοι.

Τα ευρήματα μπορεί ενδεχομένως να εξηγήσουν γιατί ορισμένοι άνθρωποι με χρόνια επίπεδα στρες παρουσιάζουν χρόνια προβλήματα υγείας, αναφέρουν οι ερευνητές.

Η επικεφαλής της έρευνας, Anna Marsland, δήλωσε ότι τα ευρήματα εγείρουν την πιθανότητα οι άνθρωποι που αγχώνονται ή θυμώνουν όταν αντιμετωπίζουν σχετικά μικρές δυσκολίες στη ζωή τους να είναι ευάλωτοι σε αύξηση της φλεγμονής. Με το πέρασμα του χρόνου αυτό μπορεί να τους καταστήσει περισσότερο ευάλωτους σε φλεγμονώδεις νόσους, όπως καρδιαγγειακή νόσο.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Brain, Behavior, and Immunity.’

Πηγές: Brain, Behavior, and Immunity, Iatronet.gr