• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Ελιξίριο νεότητας τα αθλήματα αντοχής

Τα αθλήματα αντοχής, όπως το τζόγκινγκ και η γρήγορη ποδηλασία, μπορεί να αποτελούν ελιξίριο νεότητας, καθώς μία νέα μελέτη στο εργαστήριο δείχνει ότι προστατεύουν από τη γήρανση.

Τα αθλήματα αντοχής, όπως το τζόγκινγκ και η γρήγορη ποδηλασία, μπορεί να αποτελούν ελιξίριο νεότητας, καθώς μία νέα μελέτη στο εργαστήριο δείχνει ότι προστατεύουν από τη γήρανση.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια, τα οποία είχαν τροποποιήσει γενετικά οι επιστήμονες, ώστε να γερνούν ταχύτερα απ’ ό,τι τα φυσιολογικά ζώα.

Όσα από αυτά έτρεχαν τρεις φορές την εβδομάδα και επί πέντε μήνες σε έναν κυλιόμενο διάδρομο έδειχναν - και οργανικά ήταν - εξίσου νέα με τα φυσιολογικά ποντίκια, ενώ όσα δεν γυμνάζονταν είχαν γκριζάρει, έχαναν το τρίχωμά τους, απομονώνονταν κοινωνικά και παρουσίαζαν μείωση της γονιμότητάς τους.

Τα ευρήματα αυτά δημοσιεύονται στην αμερικανική επιθεώρηση «Proceedings» της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS).

«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν λανθασμένα ότι μπορούν να αποκομίσουν παίρνοντας χάπια τα οφέλη της συστηματικής γυμναστικής», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μαρκ Ταρνοπόλσκι, καθηγητής Παιδιατρικής & Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο ΜακΜάστερ, στο Χάμιλτον του Οντάριο.

«Αποδείξαμε με σαφήνεια ότι δεν υπάρχει υποκατάστατο της αληθινής γυμναστικής όταν το ζητούμενο είναι η προστασία από τα γηρατειά».

Ο δρ Ταρνοπόλσκι πρόσθεσε πως άλλες ερευνητικές ομάδες έχουν προσπαθήσει να διατηρήσουν τη νεότητα των γενετικά τροποποιημένων ποντικιών με διαφορετικές μεθόδους, όπως ο περιορισμός των θερμίδων που τους χορηγούν (σ.σ. υπάρχει μια θεωρία που λέει πως ο δραστικός θερμιδικός περιορισμός ευνοεί την μακροζωία), αλλά η επιτυχία τους ήταν περιορισμένη.

«Το αληθινό ελιξίριο νεότητας είναι η γυμναστική, αλλά επειδή απαιτεί χρόνο και κόπο οι περισσότεροι επιλέγουν να την αγνοούν», κατέληξε ο δρ Ταρνοπόλσκι.


Πηγή : Web Only