• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Κάπνισμα και καθιστική ζωή προδιαθέτουν στην εκδήλωση καρκίνου

Οι γυναίκες που συνεχίζουν να καπνίζουν και μετά την εμμηνόπαυση, αλλά και οι παθητικές καπνίστριες, έχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού.

Οι γυναίκες που συνεχίζουν να καπνίζουν και μετά την εμμηνόπαυση, αλλά και οι παθητικές καπνίστριες, έχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού.

Επίσης, οι άνθρωποι που δεν ασκούνται σωματικά και κάνουν καθιστική ζωή, έχουν πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να εκδηλώσουν πολύποδες στο έντερο, έναν πιθανό πρόδρομο καρκίνου.

Αυτά είναι τα συμπεράσματα δύο νέων μακρόχρονων αμερικανικών ερευνών, σε μεγάλο δείγμα ανθρώπων.

Η πρώτη μελέτη της Δρ Γιουχούα Λούο του Πανεπιστημίου της Δυτικής Βιρτζίνια, αφορούσε σχεδόν 80.000 γυναίκες ηλικίας 50 έως 79 ετών, διήρκεσε δέκα χρόνια και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal.

Διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που καπνίζουν μετά την εμμηνόπαυση και ιδίως όσες ήσαν καπνίστριες για αρκετά χρόνια πριν, έχουν αυξημένο κίνδυνο μέχρι 16% για εμφάνιση καρκίνου του μαστού, σε σχέση με όσες δεν κάπνισαν ποτέ.

Για τις πρώην καπνίστριες ο αυξημένος κίνδυνος ήταν 9% και συνεχιζόταν μέχρι και 20 χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος ήταν για όσες γυναίκες είχαν καπνίσει για περισσότερα από 50 χρόνια.

Ο αυξημένος κίνδυνος ισχύει και για αυτές που, αν και δεν κάπνιζαν οι ίδιες, εκτίθεντο συστηματικά στον καπνό τρίτων γύρω τους ήδη από παιδιά και αργότερα ως ενήλικες. Για παράδειγμα, στις γυναίκες που είχαν εκτεθεί στο παθητικό κάπνισμα για πάνω από δέκα χρόνια ως παιδιά, για περισσότερα από 20 χρόνια ως ενήλικοι στο σπίτι τους και για πάνω από δέκα χρόνια στην εργασία τους, ο κίνδυνος ήταν αυξημένος κατά 32%.

Ο αυξημένος κίνδυνος δεν φαίνεται να ισχύει για τις γυναίκες με μέτρια έκθεση στο παθητικό κάπνισμα. Επειδή πάντως το ζήτημα της σχέσης παθητικού καπνίσματος παραμένει ένα επίμαχο ζήτημα, οι ερευνητές τόνισαν ότι πρέπει να γίνουν και άλλες έρευνες πάνω στο ζήτημα.

Η δεύτερη έρευνα της Δρ Κάθλιν Βόλιν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον του Μισούρι, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Cancer, συμπέρανε ότι όσοι άνθρωποι έχουν δραστήριο τρόπο ζωής και ασκούνται συχνά σωματικά, προστατεύονται από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, καθώς έχουν έως τρεις φορές λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πολύποδες, οι οποίοι είναι δυνατό να εξελιχθούν σε όγκο.

Αναλυτικότερα, όσοι ασκούνται τακτικά, έχουν 16% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν γενικά πολύποδες και 30% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μεγάλους πολύποδες (αδενώματα, που αν και αρχικά δεν είναι καρκινικά, σε βάθος χρόνου θα μπορούσαν να γίνουν).

Η μελέτη (μετα-ανάλυση), αξιολόγησε και συνέκρινε τα αποτελέσματα 20 δημοσιευμένων επιστημονικών ερευνών πάνω στο θέμα.

«Η σωματική άσκηση έχει πολλαπλά οφέλη, καθώς ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνει τις φλεγμονές στο έντερο και βοηθά στη μείωση του επιπέδου της ινσουλίνης, παράγοντες όλοι που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για πολύποδες», δήλωσε η Δρ Βόλιν.

Η άσκηση δεν είναι ανάγκη να είναι έντονη και να υπερβαίνει τη μισή ώρα την μέρα, ενώ καλό θα είναι να συνδυάζεται με σωστή διατροφή (αποφυγή κατεργασμένων κόκκινων κρεάτων) και με έλεγχο του βάρους.

Περίπου ένας στους τέσσερις ανθρώπους έχει ένα τουλάχιστον πολύποδα στο έντερό του μέχρι την ηλικία των 50 ετών και περίπου ένας στους δύο μέχρι τα 70. Μόνο ένα μικρό ποσοστό από αυτούς όμως εξελίσσονται σε καρκίνο.

Μια τρίτη αμερικανική μελέτη, με επικεφαλής την Δρ Αμάντα Φίλιπς του Κέντρου Ερευνών Καρκίνου «Φρεντ Χάτσισον» της Φιλαδέλφεια, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention, συμπέρανε ότι αν μια γυναίκα είναι παχύσαρκη, έχει κατά 35% αυξημένο κίνδυνο για την πιο σπάνια (10-20% των περιστατικών), αλλά πιο επιθετική και θανατηφόρα μορφή καρκίνου του μαστού.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC, Reuters, Γαλλ.Πρακτορείο