• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Επέμβαση - SOS μετά το έμφραγμα

Οι 7 στους 10 Ελληνες που παθαίνουν έμφραγμα πρέπει να κάνουν αμέσως αγγειοπλαστική, αντί των 4 στους 10 σήμερα.

Οι 7 στους 10 Ελληνες που παθαίνουν έμφραγμα πρέπει να κάνουν αμέσως αγγειοπλαστική, αντί των 4 στους 10 σήμερα.

Η στεφανιαία νόσος αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στην Ευρώπη και είναι υπεύθυνη για 1.920.000 θανάτους ετησίως. «Ποσοστό 17% των θανάτων ανδρών, ηλικίας μικρότερης των 65 ετών και 12% των θανάτων αντίστοιχων γυναικών οφείλονται σε στεφανιαία νόσο» λέει ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας , καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, Γεώργιος Παρχαρίδης. «Το ποσοστό αυτό των θανάτων είναι μεγαλύτερο από τη συνηθέστερη μορφή καρκίνου στους άνδρες (10% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα)».

Τα τελευταία χρόνια, η θνητότητα από τη στεφανιαία νόσο υποχώρησε σημαντικά στις περισσότερες βόρειες και δυτικές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά αυξήθηκε ταχέως σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (στη Φινλανδία και την Αγγλία μείωση της θνητότητας κατά 42%, στην Αλβανία αύξηση 46% και στην Ουκρανία αύξηση 19%).

«Η ελάττωση της θνητότητας στη Δυτική Ευρώπη οφείλεται κυρίως στη μείωση των μείζονων παραγόντων κινδύνων και κυρίως του καπνίσματος» εξηγεί ο καθηγητής. «Σύμφωνα με τις τελευταίες στατιστικές, το 2005 στην Ελλάδα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά κάμψη στη θνητότητα (7,4%) σε σχέση με παλαιότερα χρόνια. Τα επόμενα όμως χρόνια η θνητότητα αυξήθηκε. Ετσι, η Ελλάδα βρέθηκε στη 18η θέση του καταλόγου, έχοντας θνητότητα μικρότερη μόνο από αυτήν των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης».

Πού υστερούμε

Σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες, η αντιμετώπιση του οξέος διατοιχωματικού εμφράγματος του μυοκαρδίου συνίσταται στην εφαρμογή της άμεσης επαναιμάτωσης του μυοκαρδίου με θρομβόλυση ή πρωτογενή αγγειοπλαστική.

«Η πρωτογενής αγγειοπλαστική υπερέχει έναντι της θρομβόλυσης τόσο όσον αφορά τη θνητότητα (τη μειώνει σε 4% από 8%-9%) όσο και το επανέμφραγμα και το εγκεφαλικό» λέει ο κ. Παρχαρίδης. «Δυστυχώς, όμως, λίγα νοσοκομεία στη χώρα μας έχουν αιμοδυναμικά εργαστήρια όπου πραγματοποιείται η πρωτογενής αγγειοπλαστική».

Μια πολυκεντρική μελέτη (HELIOS), στην οποία συμμετείχε και η χώρα μας, έδειξε ότι το 40% των ασθενών που πάσχουν από οξύ διατοιχωματικό έμφραγμα του μυοκαρδίου δεν υποβάλλονται σε θεραπείες επαναιμάτωσης, είτε με αγγειοπλαστική είτε με θρομβόλυση.

«Στην Ελλάδα, βάσει της μελέτης αυτής, υποβάλλονταν το 9% των ασθενών σε πρωτογενή αγγειοπλαστική, ενώ στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό είναι 20%» τονίζει ο καθηγητής.

Το 2009 έγιναν 2.056 πρωτογενείς αγγειοπλαστικές στην Ελλάδα (η πλειονότητα στην περιοχή της Αθήνας) σε σύνολο 8.000 οξέων εμφραγμάτων. Ο χρόνος εφαρμογής τους ήταν κοντά στους προτεινόμενους από τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας.

«Στην περιοχή των Αθηνών, συμπεριλαμβανομένου του ιδιωτικού τομέα, το 40% των ασθενών λαμβάνει θεραπεία επαναιμάτωσης με πρωτογενή αγγειοπλαστική» λέει ο κ. Παρχαρίδης. «Στόχος είναι το 70%. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, πρέπει να δημιουργηθούν επεμβατικά κέντρα τα οποία να προσφέρουν επί 24 ώρες και τις 7 ημέρες της εβδομάδας επαναιμάτωση με πρωτογενή αγγειοπλαστική, καθώς και οργάνωση του ΕΚΑΒ για έγκαιρη μεταφορά των ασθενών στο νοσοκομείο».

Από άποψη φαρμακευτικής θεραπείας, κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια νεώτερα αντιαιμοπεταλιακά και αντιπηκτικά φάρμακα (πρασουγρέλη - ticagrelor - bivalirudin), με καλά έως σήμερα αποτελέσματα.


Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία