Νέες θεραπείες βελτιώνουν την όραση σε χιλιάδες άτομα με διαβήτη που πάσχουν από διαβητικό οίδημα ωχράς κηλίδας, μια από τις κύριες αιτίες τύφλωσης στις ανεπτυγμένες χώρες.
Νέες θεραπείες βελτιώνουν την όραση σε χιλιάδες άτομα με διαβήτη που πάσχουν από διαβητικό οίδημα ωχράς κηλίδας, μια από τις κύριες αιτίες τύφλωσης στις ανεπτυγμένες χώρες.
Εως σήμερα η τυπική θεραπεία αυτής της πάθησης ήταν με λέιζερ, που σταθεροποιούσε την όραση στους ασθενείς, αλλά δεν τη βελτίωνε σημαντικά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε πρόσφατα την πρώτη φαρμακευτική ουσία, την ρανιμπιζουμάμπη, για τη θεραπεία αυτών των ασθενών.
«Στις κλινικές μελέτες, οι ασθενείς που έκαναν θεραπεία με την ουσία αυτή άρχισαν να ανακτούν την όρασή τους κατά μέσο όρο 8 ημέρες μετά την πρώτη ένεση, ενώ η βελτίωση της όρασης διατηρήθηκε στον έναν χρόνο», αναφέρει η Γκάμπριελ Λανγκ, καθηγήτρια στην Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική Κλινική του Ουλμ στη Γερμανία, η οποία συμμετείχε στις μελέτες. «Πολλοί από αυτούς τους ασθενείς επανέκτησαν την ικανότητα να διενεργούν καθημερινές δραστηριότητες, όπως το να οδηγούν».
Μια ανεξάρτητη αμερικανική μελέτη που εξέτασε την ρανιμπιζουμάμπη για τη θεραπεία του διαβητικού οιδήματος της ωχράς κηλίδας σε σύγκριση με την κλασική θεραπεία και η οποία πραγματοποιήθηκε από το Κλινικό Δίκτυο Ερευνας για τη Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια (DRCR.net), κατέδειξε ότι σε χρονικό διάστημα ενός έτους η οπτική οξύτητα των ασθενών που έλαβαν τη φαρμακευτική θεραπεία σε συνδυασμό με λέιζερ ωφελήθηκε κατά 9 γράμματα, ενώ η οπτική οξύτητα εκείνων που έκαναν μόνο λέιζερ ωφελήθηκε 3-4 γράμματα.
Η τρανιμπιζουμάμπη είναι ένα τμήμα αντισώματος που χορηγείται στο μάτι με ένεση και δρα κατά του αγγειακού ενδοθηλιακού αυξητικού παράγοντα (VEGF), μιας πρωτεΐνης που αυξάνει την αγγειακή διαπερατότητα, με συνέπεια την τριχοειδική διήθηση και το οίδημα ωχράς κηλίδας. Το αντίσωμα αυτό χρησιμοποιείται ήδη ευρέως για τη θεραπεία της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας υγρής μορφής.
Οι διεθνείς επιστημονικές οδηγίες τονίζουν για τους διαβητικούς ασθενείς την ανάγκη της οφθαλμολογικής εξέτασης τουλάχιστον κάθε χρόνο.
Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία