• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Η φθηνότερη αντι-υπερτασική θεραπεία είναι η μείωση του αλατιού

Ένας στους 3 πολίτες είναι υπερτασικοί και οι μισοί δεν το γνωρίζουν. Από τους υπόλοιπους που γνωρίζουν ότι έχουν αυξημένη αρτηριακή πίεση, το 50% λαμβάνει θεραπεία και το άλλο 50% αδιαφορεί. Τελικά, την πίεσή του ρυθμίζει μόνο το 12 -15% αυτών που λαμβάνουν θεραπεία.

Ένας στους 3 πολίτες είναι υπερτασικοί και οι μισοί δεν το γνωρίζουν. Από τους  υπόλοιπους που γνωρίζουν ότι έχουν αυξημένη αρτηριακή πίεση, το 50% λαμβάνει θεραπεία και το άλλο 50% αδιαφορεί. Τελικά, την πίεσή του ρυθμίζει μόνο το 12 -15% αυτών που λαμβάνουν θεραπεία.

Τα ανησυχητικά αυτά στοιχεία παρουσίασε την Πέμπτη σε συνέντευξη Τύπου η Ελληνική Αντιυπερτασική Εταιρεία, ενόψει του 12ου Πανελληνίου Συνεδρίου Υπέρτασης που θα γίνει στην Αθήνα με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, 16 και 17 Μαρτίου.

«Και όμως για την υπέρταση υπάρχει ένα φθηνό και αποτελεσματικό φάρμακο», τόνισε ο Χρύσανθος Ζαμπούλης, γενικός γραμματέας της Ελληνικής Αντιυπερτασικής Εταιρείας, «και αυτό είναι η μείωση του αλατιού στα τρόφιμα».

Οι προηγούμενες γενιές λάμβαναν ημερησίως 5-6 γραμμάρια αλάτι, σήμερα έχει αυξηθεί στα 9 γραμμάρια, και στην Αμερική στα 13 γραμμάρια. Ο οργανισμός λαμβάνει αλάτι από τις φυσικές τροφές γύρω στα 3 γραμμάρια και δεν χρειάζεται άλλο, ανέφερε ο κ. Ζαμπούλης.

Εδώ και χρόνια έχει ξεκινήσει ενημέρωση του κοινού για το "κρυμμένο αλάτι", αυτό δηλαδή που βρίσκεται στα τρόφιμα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες το 90% του αλατιού που λαμβάνουμε βρίσκεται στα τρόφιμα και μόνο 10% είναι αυτό που βάζουμε με την αλατιέρα.

Η πολιτική του …αλατιού σε άλλες χώρες

Στην Αγγλία έχει επέλθει συμφωνία με τους αρτοποιούς για μείωση του αλατιού στο ψωμί και τα δημητριακά και στην Αμερική ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης πέτυχε συμφωνία με τους εστιάτορες ώστε έως το 2020 να μειωθεί το αλάτι κατά 3 γραμμάρια. Αποτέλεσμα αυτού θα είναι η μείωση κατά 18% των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ανάλογη καμπάνια για μείωση του αλατιού στα τρόφιμα έχει ξεκινήσει και στην Ελλάδα, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν αξιόλογα αποτελέσματα. Το θετικό που καταγράφεται είναι η αναγραφή στις ετικέτες των προϊόντων του ποσοστού περιεκτικότητας αλατιού ανά 100 γραμμάρια.

ΠΗΓΗ:healthview.gr