• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Τα παυσίπονα προστατεύουν από τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης

Τα άτομα που κάνουν τακτική χρήση αναλγητικών όπως η ιβουπροφαίνη κινδυνεύουν λιγότερο από τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης, σύμφωνα με νέα ανασκόπηση που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.

Τα άτομα που κάνουν τακτική χρήση αναλγητικών όπως η ιβουπροφαίνη κινδυνεύουν λιγότερο από τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης, σύμφωνα με νέα ανασκόπηση που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.


Ερευνητές των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ με επικεφαλής την Δρ Σάρα Ντόχερτι, διαπίστωσαν μικρότερη πιθανότητα καρκίνου σε άτομα που παίρνουν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), περισσότερες από δύο φορές την εβδομάδα.

Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε μειωμένος κίνδυνος καρκίνου της ουροδόχου κύστης σε άτομα που έπαιρναν τακτικά ασπιρίνη, επίσης με αντιφλεγμονώδη δράση.

«Πολλά ερευνητικά στοιχεία δείχνουν ότι τα ΜΣΑΦ παρέχουν προστασία έναντι διαφόρων μορφών καρκίνου», σχολιάζει ο Δρ Ντάνιελ Ντζακιου του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Τζορτζτάουν στην Ουάσιγκτον, που δεν έλάβε μέρος στην έρευνα.

Η ανασκόπηση εξάλλου ενισχύει παλαιότερες μελέτες που είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα άτομα που παίρνουν ΜΣΑΦ μπορεί να διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης, καθώς και καρκίνου του προστάτη και του παχέος εντέρου.

Είναι πιθανόν τα άτομα που χρονίως καταναλώνουν ιβουπροφαίνη και άλλα ΜΣΑΦ να απολαμβάνουν αντικαρκινικών πλεονεκτημάτων, που οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν.

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι ο έκτος συχνότερος με σχεδόν 70.000 νέες περιπτώσεις να διαγνώσκονται και 15.000 θανάτους ετησίως μόνο στις ΗΠΑ.

Η Δρ Ντόχερτι και οι συνεργάτες επανεξέτασαν τα στοιχεία τριών ερευνών. Σε κάθε μια εξ αυτών οι συμμετέχοντες είχαν ερωτηθεί για την συχνότητα χρήσης διαφόρων φαρμάκων, περιλαμβανομένης της ασπιρίνης και άλλων ΜΣΑΦ και στην συνέχεια είχαν ομαδοποιηθεί εκείνοι που διαγνώστηκαν με καρκίνο της ουροδόχου κύστης τα επόμενα χρόνια.

Συνολικά στις έρευνες συμμετείχαν περισσότερα από 500.000 άτομα, κατά μέσο όρο 62 ετών στην αρχή της έρευνας. Οι επιστήμονες τους είχαν υπό ιατρική παρακολούθηση επτά χρόνια.

Κατά το διάστημα αυτό, 2.500 άτομα διαγνώστηκαν με καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Τέσσερις στους πέντε, ήταν άνδρες.

Εκ των συμμετεχόντων που έκαναν χρήση ΜΣΑΦ εκτός από ασπιρίνη, περίπου 0.54% ή 1 στα 185 άτομα, εκδήλωσαν καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Συγκριτικά, 0,41% αυτών που έπαιρνε ΜΣΑΦ (όχι όμως ασπιρίνη) δύο φορές την εβδομάδα, εκδήλωσε καρκίνο.

Η συχνότητα χρήσης της ασπιρίνης δεν σχετίστηκε με την πιθανότητα εκδήλωσης καρκίνου της ουροδόχου κύστης.
Μια πιθανή εξήγηση για τα παραπάνω ευρήματα είναι ότι η φλεγμονή παράγεται από βακτήρια ή ιούς που δημιουργούν μεταλλάξεις στο DNA οι οποίες τελικά συντελούν στην εκδήλωση καρκίνου. Εξ ορισμού, τα ΜΣΑΦ μειώνουν την φλεγμονή, και άρα μειώνουν την πιθανότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης του καρκίνου.

Τα ΜΣΑΦ επίσης ίσως προλαμβάνουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων στην ουροδόχο κύστη. Ωστόσο, η έρευνα δεν μπορεί να τεκμηριώσει ότι τα ΜΣΑΦ είναι υπεύθυνα για τη μείωση του κινδύνου νόσησης και τα ευρήματα σε καμιά περίπτωση δεν δείχνουν ότι η καθημερινή χρήση τους είναι η καλύτερη επιλογή. Όπως όλα τα φάρμακα, τα ΜΣΑΦ έχουν παρενέργειες, όπως π.χ. τα έλκη.

ΠΗΓΗ:health.in.gr