Γράφει ο Δρ Γεώργιος Πανοτόπουλος, Παθολόγος - Διατροφολόγος Διευθυντής Τμήματος Παχυσαρκίας - Διατροφής – Μεταβολισμού.Η κυτταρίτιδα είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί όλες σχεδόν τις γυναίκες σε κάποια στιγμή της ζωή τους.
Η κυτταρίτιδα είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί όλες σχεδόν τις γυναίκες σε κάποια στιγμή της ζωή τους. Με δεδομένο ότι και σε αυτή την περίπτωση η καλύτερη άμυνα είναι η πρόληψη, απαντάμε σε κάποια βασικά ερωτήματα που πρέπει να έχουν υπόψη τους όλες οι γυναίκες.
Γιατί έχω κυτταρίτιδα;
Πρώτα απ' όλα επειδή είστε γυναίκα.
Πρόκειται για ένα δευτερεύον χαρακτηριστικό του φύλου σας. Ορισμένοι παράγοντες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ύπαρξη κυτταρίτιδας, ευνοώντας την εμφάνισή της σε δύσκολες αλλά και σε συγκεκριμένες περιόδους: εφηβεία, εγκυμοσύνη, θηλασμός, εμμηνόπαυση.
Τι είναι η κυτταρίτιδα;
Είναι η συσσώρευση του λίπους με ένα χαρακτηριστικό τρόπο επιλεκτικά σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Είναι γενετικά καθορισμένη και οι γυναικείες ορμόνες είναι υπεύθυνες. Τα προβλήματα της κυκλοφορίας του αίματος πάντοτε συνυπάρχουν. Είναι μια «υδρολιποδυστροφία».
Είναι αρρώστια ή αισθητικό πρόβλημα;
Η κυτταρίτιδα είναι μια πολύπλευρη διαταραχή της αποθήκευσης του λιπώδους ιστού. Συχνά τα όρια ανάμεσα στη γυναικεία κατανομή του λίπους, τη δυσμορφία και τη λιποδυστροφία είναι ασαφή.
Πού οφείλεται η κυτταρίτιδα;
Για να συγκεντρωθεί το λίπος συνολικά στο σώμα, αλλά ιδιαίτερα σε ορισμένα «γυναικεία» σημεία, πρέπει να συνυπάρχουν πολλοί παράγοντες. Η διατροφή που είναι πλούσια σε λίπη, και μάλιστα ζωικά, η εναλλαγή περιόδων στερητικής «δίαιτας» και «χαλάρωσης» και η ελάττωση της σωματικής δραστηριότητας, με συνέπεια τη μείωση του μεταβολισμού, η ύπαρξη ορμονικών ανακατατάξεων, είτε παθολογικών είτε φυσιολογικών, (εφηβεία, εγκυμοσύνη, γαλουχία, εμμηνόπαυση), το κάπνισμα, η καθιστική ζωή, η κατάχρηση οινοπνεύματος, το άγχος και το μη ελεγχόμενο στρες, οι διαταραχές των φλεβών και των λεμφαγγείων ευνοούν την κυτταρίτιδα, συμμετέχουν και καθορίζουν την αποθήκευση του λίπους (λιπογένεση) και την κινητοποίησή του (λιπόλυση).
Ποιος είναι ο ρόλος των ορμονών;
Είναι καθοριστικός. Η εφηβεία, η εγκυμοσύνη και η εμμηνόπαυση είναι περίοδοι στη ζωή μιας γυναίκας που ευνοούν την εμφάνιση της κυτταρίτιδας.
Ιδιαίτερα τα λιποκύτταρα στην περιοχή των μηρών και των γλουτών επηρεάζονται ιδιαίτερα από τις γυναικείες ορμόνες (οιστρογόνα) και από τον γυναικείο κύκλο.
Τι πρέπει να κάνω;
Πρέπει να αντιδράσετε γνωρίζοντας τα αίτια, ακούγοντας τους ειδικούς και αλλάζοντας ήπια, σταθερά και μακροπρόθεσμα τον τρόπο ζωής σας. Πρέπει να αποφύγετε τον φαύλο κύκλο: μειωμένη αυτοεκτίμηση, απόσυρση από την καθημερινή κοινωνική ζωή, ανόητες δίαιτες που ανατροφοδοτούν το πρόβλημα.
Η αλλαγή στη διατροφή με ωφελεί;
Η ιδανική προσέγγιση είναι πολυπαραγοντική και εξατομικευμένη. Η διατροφική στέρηση είναι άχρηστη, γιατί φαίνεται ότι η ποιότητα είναι σημαντικότερη από την ποσότητα. Κύριος στόχος πρέπει να είναι ένα σταθερό σωματικό βάρος και μια σταθερή διατροφική συμπεριφορά.
Η κυτταρίτιδα δεν είναι αποτέλεσμα μιας δίαιτας, αλλά της έλλειψης ενός υγιεινού τρόπου ζωής, ο οποίος επηρεάζει ένα γενετικά προδιατεθειμένο άτομο. Η δίαιτα από μόνη της δεν μπορεί να απαλλάξει τις γυναίκες από την κυτταρίτιδα. Η κυτταρίτιδα δεν εξαρτάται αποκλειστικά από την περίσσεια του σωματικού βάρους. Γι’ αυτό τα κιλά μπορεί να χαθούν, αλλά η κυτταρίτιδα να παραμείνει.
Τι πρέπει να προσέξω στη διατροφή μου;
Οι διατροφικές οδηγίες πρέπει να είναι σαφείς, προσαρμοσμένες στον τρόπο ζωής σας και εύκολες να ακολουθηθούν. Να είστε προσεκτικές στις μεταβολές του σωματικού σας βάρους, χωρίς βέβαια να γίνεστε θύματα της ζυγαριάς.
Αποφύγετε τις υπερβολές και τις στερήσεις. Όταν αυτές τελειώσουν, το πρόβλημα θα ξαναγυρίσει χειρότερο. Ισορροπήστε τα τρία σας γεύματα, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στο πρωινό σας. Διαλέξτε τα τρόφιμα υπολογίζοντας την περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά και σε βιταμίνες. Μην ξεπερνάτε τις ποσότητες που έχετε ανάγκη.
Μια καλύτερη διατροφή, περισσότερο ισορροπημένη, που συμβαδίζει με τις ανάγκες του οργανισμού δίνει περισσότερη ενέργεια, καλύτερη διάθεση και καλύτερο σώμα. Ιδιαίτερα, η επαρκής πρόσληψη ορισμένων βιταμινών (βιταμινών Β6 και Β9 για παράδειγμα) βελτιώνει τις δυσμενείς επιδράσεις των ορμονικών μεταβολών.
Τι να προτιμήσω;
Μην ξεχνάτε καθημερινά να τρώτε φρούτα και λαχανικά. Οι πρωτεΐνες (ψάρι, αβγά, κρέας) είναι απαραίτητες και μαζί με τους «αργούς» υδατάνθρακες (όσπρια, ζυμαρικά, ψωμί και δημητριακά) σας προστατεύουν. Καταναλώνετε άφθονες φυτικές ίνες. Στο δεύτερο μισό του κύκλου σας και πριν από την περίοδο, όπου σε πολλές γυναίκες το πρόβλημα της κυτταρίτιδας επιδεινώνεται, μειώστε την κατανάλωση αλατιού και αλμυρών τροφών και βοηθήστε την αποβολή της περίσσειας του νερού αυξάνοντας την κατανάλωση λαχανικών, φρούτων και γιαουρτιού. Τα αφεψήματα είναι χρήσιμα.
Τι να αποφύγω;
Τους γρήγορους υδατάνθρακες (ζάχαρη, γλυκά), τα αναψυκτικά, το οινόπνευμα και τα λίπη ιδίως τα ζωικά (βούτυρο, παχιά τυριά, αλλαντικά), το πρόχειρο φαγητό. Μειώστε την κατανάλωση οινοπνεύματος. Και το κυριότερο: μήπως ήρθε η ώρα να κόψετε το κάπνισμα;
Ο δεκάλογος της σωστης διατροφής
- Μείωση του λίπους, και ιδιαίτερα του ζωικού, αποφυγή «πρόχειρου» φαγητού
- Καθημερινή αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών
- Επαρκής πρόσληψη υψηλής ποιότητας πρωτεϊνών (ψαριών, αβγών, άπαχου κρέατος)
- Καθημερινή κατανάλωση ημιάπαχων γαλακτοκομικών
- Αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών
- Αυξημένη πρόσληψη οσπρίων, δημητριακών και ψωμιού
- Περιορισμός απλών σακχάρων, γλυκών και αναψυκτικών
- Επαρκής πρόσληψη βιταμινών και αντιοξειδωτικών
- Μέτρια κατανάλωση οινοπνεύματος
- Αποφυγή καπνίσματος