• Αθήνα 11854 Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως 38
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Η παχυσαρκία είναι… μεταδοτική;

Κι όμως φαίνεται πως η παχυσαρκία τελικά είναι κολλητική. Τι έδειξε μια νέα μελέτη.Όσοι έχουν πολλούς παχουλούς φίλους ή συγγενείς, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να γίνουν και οι ίδιοι παχύσαρκοι, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Κι όμως φαίνεται πως η παχυσαρκία τελικά είναι κολλητική. Τι έδειξε μια νέα μελέτη.

Όσοι έχουν πολλούς παχουλούς φίλους ή συγγενείς, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να γίνουν και οι ίδιοι παχύσαρκοι, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Επιστήμονες από την Σχολή Ανθρώπινης Εξέλιξης του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αριζόνα πήραν συνεντεύξεις από 101 γυναίκες, καθώς και από 812 στενούς συγγενείς και φίλους τους.

Εξετάζοντας τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) των εθελοντών, διαπίστωσαν πως όσο πιο παχύς ήταν ο κοινωνικός περίγυρος μιας γυναίκας, τόσο πιθανότερο ήταν να είναι και η ίδια παχύσαρκη.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι παχουλοί άνθρωποι μπορεί να επηρεάζουν με διάφορους τρόπους την σιλουέτα των φίλων και των συγγενών τους:

* Υποσυνείδητα: όταν κάποιος βλέπει παχουλούς ανθρώπους γύρω του, θεωρεί το βάρος τους ως φυσιολογικό και τρώει ο ίδιος καταλλήλως ώστε να αποκτήσει το ίδιο.

* Άμεσα: οι παχύσαρκοι μπορεί να παρακινούν τους πιο αδύνατους ανθρώπους να τρώνε περισσότερο για να «δυναμώσουν» ή για να φτάσουν στο δικό τους βάρος.

* Έμμεσα: η παρέα με ανθρώπους που δεν γυμνάζονται, περνούν πολλές ώρες μπροστά στην τηλεόραση και τρώνε ανθυγιεινά, εύκολα γίνεται συνήθεια.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή δρα Ντάνιελ Χρούσκα, μαθαίνουμε να αποδεχόμαστε ένα συγκεκριμένο μέγεθος σώματος που έχουν οι συγγενείς και οι φίλοι μας – με τις φιλίες που βασίζονται στο φαγητό και στην αποφυγή κάθε κοπιώδους δραστηριότητας, να είναι αυτές που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να οδηγήσουν στην παχυσαρκία.

Παρά την κοινή πορεία προς την παχυσαρκία, η μελέτη – που δημοσιεύεται στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Δημόσιας Υγείας» - αποκάλυψε επίσης ότι τα περιττά κιλά αποτελούν πηγή ντροπής.

ΠΗΓΗ:http://www.newsit.gr