• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Τα παιδιά που θηλάζουν εμφανίζουν λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς

Παιδιά που θηλάζουν για τουλάχιστον 4 μήνες εμφανίζουν λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς, σύμφωνα με ερευνητές της Οξφόρδης.

Παιδιά που θηλάζουν για τουλάχιστον 4 μήνες εμφανίζουν λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς, σύμφωνα με ερευνητές της Οξφόρδης.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε 10.000 μητέρες και τα νεογνά τους, και δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Archives of Disease in Childhood’, αναφέρει ότι για αυτό ενδεχομένως υπεύθυνα είναι τα συστατικά του γάλατος της μητέρας.

Η έρευνα αναφέρει ότι ο θηλασμός, μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη αλληλεπίδραση μητέρας-νεογνού.

Ο θηλασμός ήδη σχετίζεται με άλλα οφέλη υγείας για τα νεογνά, όπως χαμηλότερα ποσοστά λοίμωξης και λιγότερη παχυσαρκία μελλοντικά.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες 10.037 μητέρων και των νεογνών τους. Ζητήθηκε από τις μητέρες να αξιολογήσουν τα προβλήματα στα παιδιά μέχρι την ηλικία των 5 ετών, περιλαμβανομένων του άγχους, του ψεύδους, της κλοπής και της υπερδιέγερσης.

Μόνο το 6% των παιδιών που θήλασαν έδειξαν σημάδια προβλημάτων συμπεριφοράς, σε σύγκριση με ποσοστό 16% των παιδιών που τράφηκαν με φόρμουλα.

Οι μητέρες που θηλάζουν τείνουν να είναι μεγαλύτερης ηλικίας, πιο μορφωμένες και από υψηλότερο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, που μπορεί ενδεχομένως να συμβάλει σε λιγότερα προβλήματα όσον αφορά την παιδική συμπεριφορά.

Ακόμα και όταν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, του Έσσεξ και του Γιόρκ, έλαβαν υπόψη τα παραπάνω ανακάλυψαν 30% υψηλότερο κίνδυνο προβλημάτων συμπεριφοράς μεταξύ των παιδιών που τρέφονταν με φόρμουλα.

Η Maria Quigley του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης δήλωσε ότι τα ευρήματα παρέχουν ακόμα περισσότερες ενδείξεις για τα οφέλη του θηλασμού. Πρόσθεσε ότι το μητρικό γάλα περιέχει μεγάλες ποσότητες συγκεκριμένου είδους λιπαρού οξέως, καθώς και αυξητικούς παράγοντες και ορμόνες, που είναι σημαντικοί για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.

Ωστόσο οι μητέρες που θήλασαν είχαν επίσης την τάση μεγαλύτερης αλληλεπίδρασης με τα παιδιά τους που θα σήμαινε ότι τα νεογνά μαθαίνουν περισσότερο για αποδεκτούς τρόπους συμπεριφοράς.

Τα παιδιά που θηλάζουν το λαμβάνουν λιγότερο συχνά, γεγονός που μπορεί να επηρεάζει τη συμπεριφορά τους.

Η Ms Quigley δήλωσε ότι δεν γνωρίζουμε αν υπεύθυνα είναι τα συστατικά του μητρικού γάλατος ή η στενή σχέση με τη μητέρα ή άλλη επίδραση. Ωστόσο φαίνεται ότι τα λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς μπορούν να προστεθούν ως δυνητικό όφελος του θηλασμού.

ΠΗΓΗ:iatronet